Islam

Niqab i ny strid

HRS skrev for noen dager siden om jenta som ble avvist på bussen av sjåføren, da hun nektet å ta vekk ansiktssløret (niqaben) for å bekrefte at hun var den som identifikasjonspapirene tilsa. Saken vekket stor interesse. Den har over 1600 fb-delinger fra rights.no og debatten har gått både…

HRS skrev for noen dager siden om jenta som ble avvist på bussen av sjåføren, da hun nektet å ta vekk ansiktssløret (niqaben) for å bekrefte at hun var den som identifikasjonspapirene tilsa. Saken vekket stor interesse. Den har over 1600 fb-delinger fra rights.no og debatten har gått både her og på Facebooksiden til rights.no.

I dag har Fredrikstad Blad fulgt opp saken. De har blant annet intervjuet stortingspolitiker Erlend Wiborg (FrP) som gir sin støtte til bussjåførens handling. Det får avisens journalist, Tore Tindlund, til å stille følgende spørsmål:

– Noen vil nå kanskje mener at du tråkker på andre mennesker for å markedsføre deg selv og Fremskrittspartiets politikk. Hva sier du til det?

Med andre ord mener journalist Tindlund at å være motstander av maskering i det offentlige rom er som «å tråkke på andre mennesker». Personlig mener jeg at å godta heldekkende uniformer i det offentlig rom er å tråkke på våre frihetsverdier. Så her får vi vel bare heie på FrPs politikk.

Men om journalist Tindlund er positiv til niqab og dets like, så er ikke avisens leder det. Tvert om mener de at Østfold kollektiv har forhastet seg når de sporenstreks, og sikkert livredde for å bli kalt fremmedfiendtlige, islamofobe, rasister og alt det som hostes opp når noen er kritisk til islam, sendte e-post til sine ansatte med beskjeden om at niqab skulle godtas på deres transporter. Og det uten at de samme trenger å identifisere seg med å bekrefte at de er den legitimasjonen viser, de mente sågar at dette var «gyldig legitimasjon». Jeg hevdet at Østfold kollektiv med dette la seg paddeflat og at det er en sikkerhetstrussel overfor sine sjåfører og øvrige passasjer. Fredrikstad Blads leder skriver:

Østfold kollektiv innrømmer at de ikke har tatt formell stilling til hvordan passasjerers bruk av heldekkende ansiktsplagg skal håndteres. Likevel har det blitt sendt ut en epost i helgen til alle sjåfører om at personer med ansiktsdekkende plagg skal slippe å vise ansiktet så lenge de har gyldig legitimasjon. Dette later til å være en hastebeslutningen som følge av episoden i Moss. Vi oppfordrer derfor Østfold Kollektiv til å ta en grundigere vurdering, og komme med en begrunnet beslutning som tar hensyn til alle aspekter ved saken.

Tiltredes, bra oppfordring!