Terrorisme og ekstremisme

Angrep på vårt demokrati

Status etter terrorangrepene i natt er at tre er drept og fem politifolk er skadet. En av de drepte skal være antatt gjerningsmann. Marerittet startet nord i København lørdag ettermiddag. Der avholdt Lars Vilks-komiteen, som ledes av vår medarbeider Helle Merete Brix og hvor hun også var møteleder, et debattmøte om…

Status etter terrorangrepene i natt er at tre er drept og fem politifolk er skadet. En av de drepte skal være antatt gjerningsmann.

Marerittet startet nord i København lørdag ettermiddag. Der avholdt Lars Vilks-komiteen, som ledes av vår medarbeider Helle Merete Brix og hvor hun også var møteleder, et debattmøte om ytringsfrihet. På agendaen sto blant annet spørsmålet om ytringsfriheten har noen grense og om man i sitt forsvar av ytringsfriheten setter sitt liv på spill? Møtets tema skulle vise seg å utvikle seg til realiteter.

For kl. 15:33 åpnet en mann ild mot debattmøtet. Møtet, hvor blant annet den svenske kunstneren Lars Vilks deltok, hadde allerede politibeskyttelse fra Politiets sikkerhetstjeneste (PET), men gjerningsmannens automatgevær løsnet 30-40 skudd på få minutter. Han klarte å drepe en sivil mann i 50-årene og skade tre politibetjenter. Deretter stakk terroristen fra åstedet i en bil han tidligere hadde truet til seg. Vitneobservasjoner fra åstedet fortalte at man var på jakt etter en atletisk mann i 30-årene, antakelig av arabisk opprinnelse.

Terrorangrepet utløste en storstilt politiaksjon og det ble lagt en jernring rundt København. Kort etter fant politiet den stjålne bilen ved en skole på Østerbro, men terroristen var vekk. I ettertid viste det seg derimot at politiet hadde rimelig god oversikt over hans bevegelser, ikke minst knyttet til at han var fanget opp av en rekke overvåkningskameraer.

København ble ryddet for folk og det ble blant annet satt opp evakueringsbusser for å få folk hjem. Militæret ble satt inn, helikoptre ble rekvirert og den danske hovedstaden skal ha minnet om en krigssone. Hvilket det også var – for dette var atter en gang et angrep på vårt demokrati, vårt styresett og våre frihetsverdier.

Så kom et nytt angrep. Ikke uventet, hvis en ser tilbake på terrorangrepene i Paris for litt over en måned siden, var en synagoge målet denne gangen. Omtrent kl. 01:00 prøvde gjerningsmannen å komme seg inn i synagogen i Fiolstrædet i sentrum av København. I synagogen pågår en konfirmasjon med omtrent 80 deltakere. Et medlem av Det Jødiske Samfund (tidligere Mosaiske Trossamfund), en mann i 30-årene, holder vakt utenfor. Han nekter terroristen adgang og ender med et skudd i hodet. Han dør av skadene. To politibetjenter som allerede var der blir også skadd, men ikke livstruende.

Noen timer etterpå, nærmere bestemt i 05-tiden, skjer det tredje skytedramaet på under ett døgn i København. Denne gangen meldes det at politiet har skutt og drept en mann ved Nørrebro stasjon, en knutepunktstasjon i indre København som tidligere på kvelden var blitt avstengt av politiet. Politiet mistenkte at den antatte gjerningsmannen hadde bopel i nærheten av stasjonen, en antakelse som bygget på en taxitur som terroristen foretok noen timer før. Dermed var politiets særlige aksjonsstyrke allerede på plass på adressen. Da han ankom ble han ropt til av politiet, men svarte med å åpne ild. Politiet besvarte og det endte med den antatte gjerningsmannens død.

Politiet mener at det er samme mann som sto bak de to terrorangrepene, og de mener at mannen de har drept er den antatte terroristen. Dette fordi politiet hadde rimelig god oversikt over terroristens bevegelser i byen. De har nå startet kartlegging av mannens liv og nettverk, ikke minst for å avklare om han har vært alene om planlegging og handlinger.

Reaksjonene i Danmark er sterke over det siste døgns hendelser. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau forteller statsminister Helle Thorning-Schmidt søndag morgen at regjeringen følger utviklingen nøye:

«Ingen skal slippe af sted med at angribe det åbne, frie og demokratiske danske samfund,» sier statsministeren.

Men hvordan vi skal beskytte oss mot slike angrep, er nå det sentrale spørsmålet. Og uten av vi kjenner til Københavnterroristens formål, er det dessverre en kjensgjerning at mange av terroranslagene i Europa er knyttet til islam. Det bør ikke benektes, i alle fall ikke om vi ønsker å komme videre. Samtidig kan de knyttes både til og mot islam, jamfør Anders B. Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya 22.juli 2011.

Heller enn at ulike (gjerne selvoppnevnte) muslimske talspersoner fortsetter å fremstille seg selv som ofre når de mener islam og Muhammed blir krenket, burde de samme mobilisere for ytringsfriheten. Men vi ser at det motsatte skjer, og de lokker til seg forvirrede sjeler som tror de står på det godes side. Det så vi da Lars Vilks skulle tale på Deichmanske bibliotek i Oslo så sent som 23.oktober 2014. Det ble iverksatt en demonstrasjon mot ytringsfriheten, hvor selv Det Mosaiske Trossamfunn i Norge deltok. Her er skammens liste.

Våre tanker går i dag til familiene til ofrene, til det danske folk og våre felles frihetsverdier.

Les også kommentar i Aftenposten: Kokkvold: Vi bekjemper ikke egen rasisme og islamistisk terror ved å benekte fakta