Innvandring

Somaliere ikke de eneste som har jukset

NRK avdekket i går at over hundre somaliere risikerer å miste norsk statsborgerskap fordi de har løyet seg til opphold: de bodde i trygghet i land som Kenya, Etiopia og Djibouti da de kom til Norge som asylsøkere ”fra Somalia”. Jeg kjenner til at mang en hazara fra Afghanistan bodde i trygghet i mange år i Pakistan før de søkte asyl i Norge med påstand om at de nettopp hadde flyktet fra Afghanistan. Vi kan trygt slå fast at norsk asylpolitikk er et lottospill med svært gode vinnersjanser. Nå er asyllobbyen klare for å kjempe for at fusk skal gi belønning.

Somalisk ungdom som NRK har snakket med bekrefter det UDI nå slår fast: mange somaliere har løyet seg til opphold i Norge. Noen av de som har fast opphold eller statsborgerskap i Norge er endog født i land som grenser til Somalia.

NRK forteller at alarmklokkene begynte å ringe hos Politiets utlendingsenhet i 2003. En ”somalisk” asylsøker kunne ikke ett ord somali. Dette er altså 12 år siden. Hvor mange tusen somaliere har fått asyl siden den gang?

UDI-talsmann Karl Erik Sjøhol bekrefter at de er i gang med å vurdere oppholdsgrunnlaget i flere konkrete saker. 12 saker er ferdigbehandlet. Det kommer nye saker på bordet hele tiden, heter det.

Saken bevitner den bokstavelig talt grenseløse naiviteten som har rådet i norsk asylpolitikk. Man forholder seg nærmest til korrupte regimer som om de var velfungerende demokrati.

På NRK radio i dag morges var menneskerettighetsjurist og NOAS på banen, med klar melding: de som har jukset må få bli. Det er overhodet ikke vanskelig å se at barn født i Norge av foreldre som løy seg til opphold, kommer i en vanskelig situasjon ved å skulle flytte til en ny verdensdel. Men også nordmenn tar med seg barna til nye verdensdeler, typisk for å arbeide, eller fordi man er ufør og lever bedre av trygd i eksempelvis Thailand. De er foreldres plikt å legge forholdene psykisk og fysisk best mulig til rette for barna sine. Selvsagt kan barn født i Norge få utmerkede liv i den store somaliske diaspora i eksempelvis Nairobi.

Men skal de kalles somaliere? Er ikke kenyansksomaliere, etiopisksomaliere, djiboutisomaliere riktigere?

Vi får aldri vite hvor mange som har løyet seg til opphold i Norge. Selv møtte jeg personlig en hazara , mongolsk minoritet i Afghanistan, med også en betydelig andel i pakistanske Quetta, i 2003. Han fortalte åpent at han søkte asyl som flyktning fra Afghanistan, men at han og familien bodde i Quetta.

Flere hazaraer jeg har møtt gjennom årene i private sammenhenger, mistenker jeg har samme bakgrunn. Garantert finnes det også andre grupper som dette. I Sverige har jo eksempelvis syrere fra hele verden nå full tilgang til opphold og påfølgende statsborgerskap.

Det skal bli interessant å følge Regjeringens oppfølging av jukset. Jeg vil anta at ethvert forsøk på tilbakekalling av opphold, blir møtt med politiske kampanjer fra ”humanistene”, godt hjulpet frem av toneangivende medier. NOAS vil løse jukset med bøter.  Jeg er nysgjerrig på størrelsen NOAS tenker seg. Hva med de mange som er trygdede? Hvilket signal sendes ut i verden hvis løgn kun straffes med la oss si 50 000 kroners bot? Det koster jo gjerne rundt 100 000 kr å bli smuglet av mafia til Norge fra andre kontinent. Man kan formode at de som har råd til en slik reise, også klarer å reise 50 000 kroner til, eller?

NOAS skal være asylinstituttets fremste fanebærer, og bidrar i rikt monn til å rasere samme institutts troverdighet i befolkningen?

Kanskje kalle inn UDI på teppet, Anders Anundsen? Sånn i første omgang. 12 år siden første åpenbare løgner ble avslørt… Kanskje velge konsekvensetikk fremfor sinnelaget?