Terrorisme og ekstremisme

Mor til seks dømt for terrorplanlegging

Seksbarnsmoren i London postet blant annet bilde av bombebelte på Facebook og forherliget selvmordsangrep.

En domstol i London har dømt Runa Khan (35), som er mor til seks, til en fengselsstraff på over fem år for utbredelse av materiale som oppildner til terrorisme. Khan, som bor i Luton nord for London, erkjente seg under rettssaken skyldig på flere tiltalepunkter.

Blant annet har Khan det siste året publisert et bilde av et bombebelte på Facebook og forherliget selvmordsangrep med fraser som å ”ofre sitt liv til gavn for islam”. Hun har også gitt råd til jihadister som ønsker seg til Syria og Irak via Tyrkia. Her bidro hun med å gi detaljerte reiseruter. Hun har også publisert en artikkel om ”søstre” sin rolle i jihad.

Khan utvekslet videre beskjeder på Facebook med den 22-årige britiske jihadisten Mohammed Nahin Ahmed som sammen med den jevnaldrende Yusuf Sarwar er blitt dømt til over 12 års fengsel for å ha planlagt terrorangrep. Da de i januar kom tilbake til Storbritannia, erkjente begge at de var fremmedkrigere i Syria.

I en erklæring fra det britiske politiets enhet for bekjempelse av terrorisme, sier den ledende politisjef, Richard Walton, at «dette er en sak om hvordan sosiale medier benyttes som redskap for terrorisme. Khan brukte dem til at spre ekstremisme og radikalisere andre og til at rettferdiggjøre at barn benyttes til å utføre terrorangrep.” Han føyer til at dommen skal medvirke til at der oppstår er mer terrorfiendtlig miljø på internett.

Runa Khan jailed for Facebook Syria terror posts