Islam

Skrev kritisk om islam, ble truet – fikk sparken

Marcus Birro har jobbet i svenske Expressen siden 2008, men nå er det slutt. Han fikk sparken over telefon i går kveld. Den utløsende årsaken skal være at han i helgen lot seg intervjue av bloggen Exponerat, der han tillot seg å kritisere at hans egen avis ikke tok drapstrusler mot ham alvorlig.

Ifølge Birro handler det om at han har skrevet kritiske tekster om islam. For over ett år siden fikk Birro beskjed om ”att det nu var slutskrivet om Gud i tidningen”.

Men en islamkritisk tweet utløste dødstrusler mot Birro. Her skrev Birro:

Köper inte snacket om att «religioner» är farliga. Vad har den största delen av världens terrorism gemensamt? Islam. Fakta.

Tweeten utløste en rekke trusler mot Birro. I intervjuet på Exponerat kritiserer han Expressen for å ikke ta slike trusler på alvor.

Det er Dagens Media som omtaler saken, og de gjengir den i følgende vendinger (mine uthevinger):

I helgen lät sig Marcus Birro intervjuas av den högerextrema sajten Exponerat. Nu har den välkände krönikören, enligt egen uppgift, fått sparken från Expressen.

Marcus Birro har haft det hett om öronen den senaste tiden. Efter att ha skrivit en mycket kritiserad tweet om islam ska han, enligt egen utsago, bland annat ha mordhotats.

I helgen intervjuades han i den högerextrema sajten Exponerats podcast RLM, tillsammans med Ingrid Carlqvist på den islamfientliga tidningen Dispatch International.

I intervjun berättade han om hoten samt kritiserade Expressens ledning för att de inte gjort tillräckligt mycket.

Nu har Marcus Birro, enligt egen utsago, fått sparken från Expressen på «stående fot».

Birro skriver i en e-post til Dagens Media at han ble oppringt av en av sine sjefer i går kveld. Han ble fortalt at avisen ser svært alvorlig på at han har snakket nedsettende om Expressen – dertil i det avisen mener er en ”suspekt sammenheng”.

Han förklarar att tidningen ser mycket allvarligt på att jag talat nedsättande om Expressen i ett för tidningen suspekt sammanhang. Jag förklarar att jag möjligen varit naiv och definitivt okunnig kring vilken typ av program jag svarat på frågor i men jag inser också att sammanhanget inte på något sätt är olagligt eller liknande.

Birro forteller at det hele kjennes uvirkelig, og det er tydelig at han opplever seg forskjellsbehandlet:

När chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren blev mordhotad ryckte chefredaktören på min tidning ut med djupt indignerad ton på sin blogg. När en lojal medarbetare på hans egen tidning blir mordhotad är det knäpptyst. Det var detta jag sade i intervjun. Och för detta har jag nu fått sparken.

Han sier videre at Expressen tidligere har gitt ham munnkurv når det gjelder religion:

Redan för ett år sedan ringde samma chef upp mig och förklarade att det nu var slutskrivet om Gud i tidningen. Denna vädjan (att betrakta som ett krav) kom trots att cheferna vet att det är just de texterna som verkligen nått ut till den stora massan, och som alltid länkats, gillats och uppskattats på samtliga sociala medier, en del enskilda texter över etthundratusen gånger Det spelade ingen roll. Jag var tvungen att sluta.

Ifølge Marcus Birro har arbeidsklimaet i avisen surnet svært den siste tiden og han opplever at flere har vært ivrige for å få ham vekk. Hans avskjedhilsen levner ingen tvil om hva han mener om det:

Jag vill gratulera alla er små, förkrympta hjärtan som jagat mig med hugg och slag den här senaste tiden. Jag hoppas ni är nöjda nu. Jag vill gratulera alla fega anonyma jävlar som nu applåderar sin seger bakom sina skärmar.

Dagens Media har stilt flere spørsmål til Expressens sjefsredaktør Thomas Mattson om hvorfor Birro har fått sparken. Mattson svarer med at Birro er en frittstående skribent:

Marcus Birro är en fristående skribent och jag recenserar därför inte i offentligheten hans engagemang i andra medier. Marcus har medverkat i Expressen tidigare, men den frilansrelationen till Expressen har avslutats och vi tackar för det som varit och önskar Marcus lycka till i framtiden, skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Videre hevder Mattson at Expressen har fordomsfrie holdninger til meningsytringer, men legger så til at også de har et sett med verdier og en historie som man må forholde seg til.

På spørsmål om hvordan avisen reagerer på at Birro har latt seg intervjue av Exponerat, sier Mattson:

Det tror jag inte att jag behöver kommentera. Expressens David Baas och Christian Holmén har ju tilldelats Guldspaden och nominerats till Stora Journalistpriset för sina avslöjanden om främlingsfientlighet på hatsajter.

Vi kan vel trygt slå fast av kritikk av islam ikke er noen vinner, nei. Og det uansett pris.