Islam

Offentlig granskning, Anundsen?

I fem og et halvt år hadde PST søkelys på terroristen Hasan Abdi Dhuhulow, norsk statsborger bosatt i Larvik, som medvirket til massakre av 67 personer, inkludert barn, i Nairobi i fjor. Siste samtale hadde PST med Dhuhulow på Gardermoen før han forlot Norge for godt i 2010. Også en islamsk leder hadde samtaler med Dhuhulow, Basim Ghozlan, i Rabitamoskeen. Dette kommer frem i Brennpunkt-dokumentar i morgen. Begynner begeret å bli vel fullt?

Allerede i 2007 ble PST tipset om at en elev ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik drømte om å bli jihadist. Det var samme år som han var svært aktiv på forstander i Rabita-moskeen Basim Ghozlans nettsted, islam.no. Her fikk Dhuhulow fritt spillerom til endog å hylle Anwar al-Awlaki og poste foredrag av en av vår tids verste terrorister, som vi omtalte tidligere i høst.  Ingen av moderatorene, være seg Basim Ghozlan eller Linda Alzaghari i Minotenk, også tilhørende Rabitamoskeen, stoppet Dhuhulow eller slettet innleggene der han prøvde å få andre ungdommer med på verdilaget sitt.

NRK skriver følgende knyttet til morgendagens Brennpunkt-dokumentar:

Forstanderen i Rabita-moskeen i Oslo, Basim Ghozlan, var også godt kjent med Dhuhulows ekstreme holdninger.

– Mitt første mål var å gjøre ham tryggere. Han skulle vite hvem vi er. Jeg skulle ha snakket nærmere med ham om ting. Målet mitt var å gi ham nye impulser, så han så verden litt annerledes. Men det gikk ikke så bra. Jeg følte at jeg ikke fikk det til, forteller Ghozlan.

Her melder mange spørsmål seg: Hvorfor hadde Ghozlan kontakt med Dhuhulow? Hvor mange samtaler hadde han med Dhuhulow? Kunne vi fått mer detaljer om samtalen(-e)? Varslet han PST om den potensielle terroristen? Hvorfor korrigerte ikke Ghozlan Dhuhulow på islam.no? Harmonerer det at han ikke stoppet Awlaki-postingene med hva Ghozlan prøver å formidle her?

Nå er Dhuhulow langt fra den første terroristen eller jihadisten som har vært inne i varmen i Rabitamoskeen, som mottar syvsifret beløp i støtte fra den norske staten som trossamfunn. Medlemmet av Miljøpartiet De Grønne, den internasjonalt ettersøkte terroristen Anders Cameron Dale Østenvig, var ikke bare innom moskeen til Ghozlan. Han konverterte til islam på innsiden av disse moskéveggene.

I VG (betalingsmur) kom det frem i år at Dale Østenvig igjen beveget seg i Rabita-moskeen etter opphold i Jemen i 2012, altså etter at han skal ha mottatt trening av al-Qaida. Han skal ha vært svært fornøyd med oppholdet.

Visste Ghozlan om dette? Igjen: Varslet Rabitas ledelse PST?

Vi må også minne om at PST har hatt søkelys på Rabitamoskeen med mistanke om at det samles inn penger der til terror (sic!, i et ”bedehus”, altså). Dette benektet ledelsen overfor NRK i fjor, men en ungdomsleder røpet seg på Facebook og bekreftet forholdene langt på vei ved blant annet ikke å benekte at han løy i NRK-innslaget.

Jeg tar det som en selvfølge at våre sikkerhetsmyndigheter har et oppsyn med Rabitamoskeen, men jeg kan jo ta feil. Uansett: bure vi ikke i disse terror- og jihadisttider få en full offentlig granskning av denne moskeen, som fremstår som den moskeen som har huset flest terrorister og også jihadister til Midtøsten?

Hva skyldes dette forholdet?

Har ikke vi som borgere både behov for og rett til innsyn i hvilken samfunnsutvikling vi endog er med å sponse over skatteseddelen? Eller hva tenker du, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen?

Mer åpenhet, mer demokrati, sa forrige statsminister. Ja, takk, svarer nå jeg.