Islam

Et skritt nærmere attentatmannen

Kommende onsdag er det et år siden islamkritiker, journalist og forfatter Lars Hedegaard ble utsatt for et attentat i København. Politiet sier nå at de har full DNA-profil av det som antakelig er attentatmannen, som skal ha et utseende hjemmehørende i Midtøsten. De har også gode vitneutsagn, de har bilen den angivelige attentatmannen kjøpte dager før drapsforsøket, og politiet avviser på det sterkeste enhver spekulasjon om at attentatet var iscenesatt av Hedegaard selv.

Få i Skandinavia og Europa har gitt mer av seg selv for at vi skal kunne leve i vår ånd, i arven etter opplysningstiden, der den frie ytringen er grunnerven. Nettopp derfor skrev jeg essayet ”Vi vil leve i vår ånd” til boken Ny vind over Norge i fjor, med utgangspunkt i dramaet 5.februar i fjor i vår tidligere hovedstad. Attentatet var ikke bare et angrep på Hedegaard, det var et angrep på vår sivilisasjon. Nettopp derfor var også HRS til stede i Folketinget to uker etter attentatet, da hele medie-Danmark og representanter fra det politiske Danmark var møtt frem: for første gang etter attentatet kunne Hedegaard vise seg offentlig – på innsiden av en barrikadert nasjonalforsamling.

For oss har det aldri vært en tanke at et anstendig menneske som Hedegaard iscenesatte attentatet. Tvert om oppleves slike fremsatte påstander som ren ondskap fra personer/miljø som er politisk uenig i Hedegaards budskap om et islam som ikke er tilpasningsdyktig til moderne europeiske sivilisasjon.

Vitner til dramaet har da også fortalt politiet om en mann ute av vater like etter at en kule føyk rett over hodet hans i hans egen oppgang i boligen sin.

To vidner har hørt pistolskud i opgangen og set den mistænkte gerningsmand, en mand af mellemøstlig oprindelse iklædt en rød postjakke, flygte fra stedet.

Lars Hedegaards underbo, kunstner og galleriejer Britta Westhausen, så gerningsmanden meget tydeligt ud ad sit køkkenvindue, umiddelbart mens han var i færd med at flygte fra stedet, og hun har afgivet et detaljeret vidneudsagn til Københavns Politi. De første politifolk, der ankom til stedet klokken 11.29 -otte minutter efter at Lars Hedegaard havde ringet 112 -fandt da også Lars Hedegaard ‘ dybt rystet, idet han havde tårer i øjnene, talte med rystende stemme, […] havde svært ved at udtale sig, ligesom han talte usammenhængende’ og var ‘ chokeret og bange’.

Politiet forteller nå at de har sikret en rekke spor etter det de mener er en mulig gjerningsmann.

Københavns Politi har fundet en ‘ fuld dna-profil’, der muligvis stammer fra den mand, der for næsten et år siden, den 5. februar 2013, forsøgte at dræbe islam-kritiker, journalist og forfatter Lars Hedegaard foran hans hjem på Frederiksberg i København.

Det oplyser lederen af efterforskningen, chefen for Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet, vicepolitiinspektør Jens Møller. Der er tale om profil fra en spytklat, der er fundet umiddelbart ved døren til det lejlighedskompleks, hvor Lars Hedegaard boede.

Politiet har også fundet et ‘ delvist anvendeligt’ fingeraftryk fra genstande bag i den bil, som gerningsmanden brugte, samt dele af et håndaftryk.

-Vi har gode spor, men desværre ikke noget match i vores system. Vi har ikke gerningsmandens profil eller fingeraftryk i vores systemer, og han er heller ikke kendt i udlandet, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

Fandt afskudt projektil

Politiet fandt i Lars Hedegaards opgang både et patronhylster og et afskudt projektil fra en 7,65 millimeter-pistol, der borede sig ind i en karm. Politiet har undersøgt både patron og hylster i det fælleseuropæiske våbenregister og har konstateret, at pistolen ikke har været anvendt tidligere, hverken i Danmark eller udlandet. Hver enkelt pistol afsætter tydelige, unikke spor på hylster og projektil, og derfor kan politiet med stor sikkerhed afgøre, hvorvidt den samme pistol har været anvendt andre steder i Europa, eller om våbnet er fundet og registreret, men det er ikke tilfældet.

K øbenhavns Politi afviser på baggrund af den nu ét år lange efterforskning enhver spekulation om, at Lars Hedegaard, som det har været antydet, selv stod bag attentatforsøget.

-Vi har selvfølgelig undersøgt om det kunne være en selviscenesættelse.

Det skal vi, men intet i efterforskningen har givet anledning til at tro, at det skulle være tilfældet. Der er intet belæg for det. Vi står med et drabsforsøg, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

(…)

Ifølge Jens Møller er der tale om et ‘ velplanlagt, velgennemført drabsforsøg, hvor selve udførelsen gik galt.’.

Politiet mener det hersker ingen tvil om at motivet var å drepe Hedegaard. Selvfølgelig betegnes saken som svært alvorlig. Det var et planlagt attentat.

-Selve udførelsen er ikke professionel, hvis gerningsmanden ønskede at dræbe, og det er vores vurdering, at det er dét, der er tilfældet, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

-Det er rigtigt alvorligt. Og vi betragter sagen som meget, meget alvorlig.

Gerningsmanden kan være en enspænder af én eller anden slags, der har set sig gal på Lars Hedegaard. Det kan også være en syg person, en slags ‘ lonely wolf’, men der kan også være tale om planlægning i en gruppe, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

En række oplysninger i sagen bestyrker politiets teori om, at drabsforsøget ikke ‘ var en spontan handling, men velplanlagt’.

Tre dage før attentatet købte den formodede gerningsmand en kassevogn, en mørkeblå VW Transporter, der siden blev fundet foran Lars Hedegaards bopæl.

Vognen blev købt kontant for et mindre beløb -7.000 kroner -men altså bevidst ikke stjålet, så den ville være efterlyst.

Der er med andre ord ikke tale om, at gerningsmanden spontant fik den idé at opsøge Hedegaard, drabsforsøget har været planlagt over mindst nogle dage, der er anskaffet et ikke tidligere anvendt våben, og der er brugt penge på at købe en bil, der ikke ville være i politiets søgelys.

Samtidig er gerningsmanden ikke en kendt kriminel.

Vicepolitiinspektør Jens Møller bekræfter, at politiet ‘ ikke er nær en anholdelse’, men at sagen stadig efterforskes.

Selv er Hedeegard redd for nytt attentat fra samme hold. Han tror at attentatmannen kan være pekt ut av en stat eller en terrororganisasjon, og at han ble bevisst valgt fordi politiet ikke hadde en DNA-profil av gjerningsmannen.

Forfatter Lars Hedegaard er selv ‘ helt overbevist om’, at de personer, der forsøgte at dræbe ham, var professionelle og repræsenterede enten en terrororganisation eller en stat -og at ‘ de’ vil forsøge igen: -Jeg ved jo ikke, hvor lang tid jeg skal leve. Den person, der var sendt ud for at slå mig ihjel, lykkedes jo ikke, og det betyder, at de, der sendte ham i byen, de har stadig en opgave, der ikke er løst. Sådan er det. Det er jeg helt bevidst om. Han var sendt i byen af nogen, måske af en stat -det kan være Iran -eller Det Muslimske Broderskab, al-Qaeda eller én af de talrige islamistiske voldsgrupperinger, der findes. Men heldigvis havde de sendt en amatør. Han må være valgt, fordi politiet ikke kendte ham, og derfor ikke havde hverken hans dna eller fingeraftryk, siger Lars Hedegaard.

BT, 2.februar 2014, ikke på nettet.