Innvandring

BBCs snuoperasjon

BBC har erkjent at de ikke har tatt utfordringen med innvandringen alvorlig. Snuoperasjonen ble markert med en dokumentar med en tittelen «The Truth About Immigration». Her avsløres at nesten åtte av 10 briter ønsker å begrense innvandringen til Storbritannia.

Nesten åtte av 10 briter ønsker å begrense innvandringen avdekker undersøkelsen som BBC presenterte i den todelte dokumentaren «The Truth About Immigration» (sannheten om innvandringen). Programmet markerer en snuoperasjon for BBC, som tidligere ikke har erkjent noen bekymringer over masseinnvandringen til Storbritannia.

Studien av sosiale holdninger til innvandring, utført av The NatCen Social Research, viser at 77 prosent ønsker at færre utlendinger skal komme til Storbritannia. Samtidig er antallet som ønsker innvandring sterkt begrenset (cut «a lot») økt fra 51 prosent i 2011 til 56 prosent i 2013.

Ifølge Express.co reflekterer funnene den økende angsten etter opphevelsen av restriksjoner for rumenere og bulgarere sin tilgang til det britiske arbeidsmarkedet. Undersøkelsen stadfestes også av Daily Express.

– Et mareritt

BBC politiske redaktør Nick Robinson, som presenterer dokumentaren, har sagt at kanalen har gjort en «fryktelig feil» ved å unngå debatt om innvandringen i frykt for å slippe løs rasisme.

I dokumentaren innrømmer tidligere utenriksminister Jack Straw (Labour) at hans parti feilet i innvandringspolitikken. Straw sier at innvandringen fra nye EU-land (fra 2004) var håpløst undervurdert.

– The predications were completely catastrophic. They were wrong by a factor of 10. It was a nightmare. I deeply regret it.

Et innvandringsvalg?

Statsministeren David Cameron har lovet en betydelig begrensning av innvandringen, som nå ligger på en nettoinnvandring (inn- og utvandring) på mer enn 200 000 personer i året. Cameron har således også utfordret EU i spørsmålet.

The NatCen Social Research mener at innvandringsspørsmål kan bli avgjørende ved neste års stortingsvalg i Storbritannia. Instituttets leder, Penny Young, påpeker at ønsket om å begrense innvandringen var økende i folket før spørsmålet om rumenere og bulgarere ble satt på dagsorden.