Islam

Hizb ut-Tahrir bekrefter rolle i juletrestriden

For noen kan det kanskje se ut som en bagatell: et juletre i et borettslag eller ei. Vi kan vanskelig se at det er en bagatell. Det foregår en verdikamp på alle nivå i samfunnet, der maktpersoner med føttene i islamsk kultur og verdier prøver å skvise ut opprinnelseskulturen. Derfor er juletrestriden i Kokkedal i Danmark så viktig. Og mindre viktig blir den ikke når ekstremistgruppen Hizb ut-Tahrir bekrefter en mistanke som har versert: borettslaget som har forkastet tradisjonen med juletre, søkte rådgivning hos Hizb.

Så var de i gang igjen i borettslaget i Kokkedal  i Danmark. Forrige runde handlet om at styret i borettslaget, eller rettere sagt det muslimske flertallet i borettslaget styre, stemte for at borettslaget ikke skulle ha juletre og juletrefest i bakgården. Begrunnelsen var tilsynelatende at det samme borettslaget hadde benyttet så mye penger på en felles eidfest. Men det skapte harme langt utenfor det aktuelle borettslaget, ja endog utenfor de danske grenser, at man ikke ville benytte 6.-7.000 kroner på en åreviss dansk tradisjon, samtidig med at borettslaget hadde svidd av rundt 60.000 kroner på eidfesten.

Nå som det igjen nærmer seg ny julefeiring, kommer det altså frem: Hizb ut-Tahrir trekker i trådene i kulissene. Berlingske har fått denne bekreftelsen fra Hizb-representant

Der er en forbindelse mellem bestyrelsen i Egedalsvænge i Kokkedal og den yderligtgående, islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir. Det bekræfter medierepræsentant for Hizb ut-Tahrir, Chadi Freigeh, over for Berlingske.

Han fortæller, at det har fundet sted i forbindelse med juletræssagen sidste år, hvor bestyrelsen kontaktede ham for at få vejledning til, hvordan man kunne få bestyrelsens synspunkter i medierne. Chadi Freigeh kalder det for »ren og skær kommunikationsmæssig rådgivning«

I tirsdagens udgave af Berlingske gjorde bestyrelsens næstformand, Birte Vester­gaard, det klart, at bestyrelsesmedlemmernes politiske overbevisninger ikke spiller nogen rolle for de beslutninger, der bliver truffet i bestyrelsesregi.

Det samme siger medierepræsentanten for Hizb ut-Tahrir nu til Berlingske. Men samtidig bekræfter han, at der har fundet rådgivning sted og dermed også, at der er en forbindelse mellem Egedalsvænge og Hizb ut-Tahrir.

Byrådsmedlem i Fredensborg Kommune Thomas Bak (V) har svært ved at se logikken, da han hører, at det er medierådgivning, der har fundet sted.

»Hvis man har brug for medierådgivning, så vil jeg ikke umiddelbart antage, at man vælger at gå til Hizb ut-Tahrir. Det svarer lidt til at gå i en grønthandler for at købe sko,« siger Thomas Bak.

»Så kan man henvende sig til professionelle mediebureauer, som har journalister ansat, som ved, hvordan man får pressen i tale,« siger han.

Chadi Freigeh ser imidlertid ikke nogen modsætning i forholdet.

»Det minder om den rådgivning, jeg gav dem i sin tid: At jeg sagtens ville kunne sætte dem i forbindelse med nogle professionelle,« siger Chadi Freigeh, som i øvrigt mener, at den slags rådgivning er nødvendig, fordi mediers dækning og politikeres udtalelser er skyld i en ubegrundet frygt for muslimer.

»Alene det, at Chadi Freigeh bekræfter, at der har været tale om vejledning, styrker min mistanke om, at bestyrelsen i Egedalsvænge er inficeret af Hizb ut-Tahrir,« siger Thomas Bak