Terrorisme og ekstremisme

-Jihad lever i meg

Vi har en rekke ganger omtalt ”den hvite enken”, som hun kalles, den britiske konvertitten til islam og småbarnsmoren som var gift med en av London-terroristene i 2005. Samantha Lewthwaite mistenkes nå for å være en av lederne bak terrorangrepet i Nairobi.

Kenyanske myndigheter har tidligere vært på jakt etter Lewthwaite som de mistenkte samarbeidet med al-Shabaab. Hun har nærmest lekt katt og mus med kenyansk politi, og klarte blant annet i fjor å rømme før politiet slo til. Som vi skrev: ”Da blir det spennende å følge neste episode: hvor har haren Samantha Lewthwaite hoppet?”

Det kan se ut som om dette overhodet ikke ble spennende. Aftenposten melder nå  øyenvitner ved Westgate shoppingsenter i Nairobi i detalj har beskrevet terroristene, og det sies at en av dem er en kvinne. Britiske medier spekulerer i om det kan være trebarnsmoren Lewthwaite, som også mistenkes for å oppdra barna til å bli terrorister

Lewthwaite var gift med Jermaine Lindsay, en av de døde terroristene i London i 2005. Først fordømte hun offentlig mannens handlinger, for så å gå under jorden, og til sist dukke opp på twitter med hyllende meldinger om væpnet jihad som denne i fjor:

– Jeg ser rundt meg hvor vakker jihad er. Jihad lever i Kenya, det lever i meg og jeg puster jihad. Tiden er kommet for meg, skrev hun på Twitter i fjor.

En twittermelding knytter henne direkte til angrepene mot kjøpesenteret i Nairobi, men det er uklart om denne kontoen er ekte.

Utenriksministeren i Kenya tror imidlertid at en britisk kvinne er/var blant terroristene.

– Ut i fra informasjonen vi har, er det to eller tre amerikanere, og så har jeg hørt om en brite – en kvinne – og jeg tror hun har gjort dette flere ganger før, sier Mohamed.

Under fotball-EM i fjor ble tre drept på en fotballbar i byen Mombasa da en granat ble kastet inn i lokalet.  Storbritannias mest ettersøkte kvinne, Samantha Lewthwaite, var mistenkt for å stå bak terrorhandlingen. På twitter la hun ut et dikt om lengsel etter å bli martyr.Terrordramaet pågår fremdeles. Skulle det vise seg at Lewthwaite er en av terroristene, er dette andre gang en kvinnelig konvertitt fra Europa utfører voldelig Jihad. Den første var belgiske Muriel Degauque i Irak i november 2005