Terrorisme og ekstremisme

Burka, terror og konvertitt

Hun var gift med en av britene som stod bak 7/7-bombene i London i 2005. Ektemannen tok med seg 26 personer i døden, og enken, nordirsk konvertitt til islam, tok kraftig avstand fra handlingen. Nå er hun på flukt fra kenyanske myndigheter og befinner seg antakelig i Somalia. Hun mistenkes for terrorfinansiering og samarbeid med al-Shabaab, mens en kjenning og mulig samarbeidspartner av henne, brite og også konvertitt til islam, sitter på tiltalebenken i Kenya, mistenkt for terrorplanlegging. Han prøvde å rømme i burka etter angrep på en politistasjon, men hodet var litt vel stort.

Hege Storhaug, HRS

Det handler om trebarnsmoren Samantha Lewthwaite og Jermaine Grant . Lewthwaite skal være på flukt i Somalia med sine tre barn. Familien hennes i Storbritannia har ikke hørt fra kvinnen på flere år, og kenyansk antiterrorpoliti mener hun klarte å rømme da de slo til mot en antatt terrorcelle knyttet til al-Shabaab i kystbyen Mombasa i julen i fjor. Mistanken beror på den mistenkte rømte kvinnen hadde brukt tre ulike identiteter, en av dem tilhørende Lewthwaite, melder Dagbladet. Kenyansk politi holder det åpent at hennes identitet kan ha blitt stjålet, samtidig har Scotland Yard satt seg på flyet til Nairobi for å bistå i etterforskningen.

Det hører med til historien om Lewthwaite at hun giftet seg med London-terroristen i 2002, var gravid med barn nummer to da bombene ble detonert 7.juli 2005, og at hun, ifølge henne selv, mente handlingen var ”avskyelig”. Hun hevdet at ektemannen hadde blitt påvirket av islamistiske fanatikere han traff i 2004, og at han var så ustabil like før terrorhandlingen at hun hadde beordret han ut av huset.

I samme razzia i julen i fjor i Mombasa ble den britiske statsborgeren Jermaine Grant tatt. Han fremstilles nå for retten, siktet for å ha laget bomber og for å planlegge terrorhandlinger. Politiet mener Lewthwaite kan være hans medsammensvorne. Et interessant moment i Grants historie handler om burka. I 2008 ble en politistasjon i Kenya angrepet. Politiet mente Grant var delaktig i handlingen, der målet var å stjele kjøretøy og våpen, men Grant klarte å unnslippe. På en buss i Kenya ble derimot en medpassasjer mistenksom over størrelsen på et hode under en burka. Kunne det være en mann bak masken? Det var det, og det var Grant. Grant klarte å rømme fra fengslet bare timer etter anholdelsen ved hjelp av et angrep fra al-Shabaab-militsen, ifølge Daily Mail.

Lovens lange arm innhentet han altså igjen 20.desember i fjor, og nå står han skolerett foran dommere i Nairobi. Da blir det spennende å følge neste episode: hvor har haren Samantha Lewthwaite hoppet?