Religiøse og politiske symboler

Hijabopprop på falske premisser?

En gravid, somalisk kvinne ble sent på kvelden den 16.august overfalt, revet av sin hijab og hodet slått mot en bil. Overgrepet ble direkte relatert til kvinnens muslimske bekledning. Hendelsen vakte stor oppmerksomhet i Sverige og det ble lansert et hijabopprop i sympati for muslimske kvinner. Politiet sikret DNA-spor etter gjerningsmannen og disse er nå analysert: DNAet tilhører kvinnen selv.

Faksimile av forsiden til Metro 20.august 2013

Faksimile av forsiden til Metro 20.august 2013

Da overfallet på kvinnen ble kjent var det flere som reagerte på hendelsesforløpet, ikke minst at det skjedde i et tett befolket område uten at noen hadde hørt den gravide kvinnens skrik da hun rundt midnatt denne augustkvelden på en parkeringsplass i Fagersjö i Farsta ble slått, hodet dunket i et bilpanser og hijaben revet av henne, mens skjellsordene om hennes muslimske bekledning skal ha haglet fra overgriperen. Overgrepets karakter ble dermed klassifisert som «hatbrott» og det ble igangsatt en storstilt aksjon for «retten til å bære hijab».

Det ble heller ikke lagt vekt på at en i nabolaget, Ali, mente å vite hva som hadde skjedd; nemlig at kvinnen hadde vært på besøk hos sin manns søster, hvor hun ble for lenge og at det var hennes egen mann som hadde «irettesatt» henne. Dette meddelte Ali for åpen mikrofon – til en journalist i Radio1 som ikke trodde et kvidder av det hun hørte. (Tilgjengelig på YouTube)

190920-1Det var kvinnens mann som alarmerte politiet, men tross massiv politiinnsats fant de ingen tegn etter gjerningsmannen. Politiet sikret seg derimot DNA-spor på kvinnes klær etter overfallet. Nå er resultatene fra DNA-analysen ferdig og de viser ingen andre genetiske avtrykk enn det som tilhører kvinnen selv, melder Metro.se.

Så nå er politiet tilbake ved start, som det heter i Metro.se, eller kanskje det likevel er Ali som er nærmest sannheten, og at hijaboppropet som hendelsen utløste skjedde på falske premisser?