Innvandring

Trolltekst med viktig bokutgivelse

Boka ”Invandring och mörkläggning” handler om Sveriges katastrofale innvandring. Et nytt norsk forlag, Trolltekst, lanserer det som er karakterisert som den viktigste bokutgivelsen i Sverige på mange år som e-bok.

Rights.no omtalte den viktige utgivelsen tidligere i år av professor Karl-Olov Arnstberg og journalist og økonom Gunnar Sandelin  Boken ble tiet i hjel – som forventet – av svenske medier. Da den fikk omtale i én avis, Aftonbladet, ble følgende karakteristikk av innholdet formulert slik: ”Samme, gamle rasismen.” Illustrasjonen til omtalen var foto fra en nazidemonstrasjon i 2007.

Aftenposten omtalte boken i går, knyttet til opptøyene i Husby. Mange trodde opptøyene skulle utløse en nødvendig debatt. Men det ble tyst, som alltid.

- Det skjedde ingenting i vanlige medier. Derimot slo det direkte til på internett. Avpixlat og en mengde blogger reagerte veldig kjapt. De har lengtet etter denne boken, sier Karl-Olov Arnstberg til Aftenposten.

Gunnar Sandelin og Arnstberg var ikke helt uforberedt på den svenske stillheten, forteller han.

- Vi tok det vel nærmest med et sukk. Svenske medier har fått høyreekstremisme på hjernen, og kaller alt for det. Det blir litt som om de jager et spøkelse – denne typen ekstreme grupper finnes på begge sider, men de er veldig små, sier Arnstberg.

Årsaken til at boken ble fortiet er en kraftig polarisering i det svenske debattklimaet, mener blogger og Aftenposten-spaltist Bjørn Stærk.

- Jeg kunne ikke skjønne den fortielsen boken møtte da jeg leste den. Det sier veldig mye om Sverige, både at Aftonbladet bruker så sterke ord, og at ingen snakker om det etterpå. Selvsagt mener ikke alle svensker at boken er rasistisk, men de skjønner at det blir bråk hvis man hiver seg inn i debatten. Derfor blir det veldig vanskelig å snakke om det, sier Stærk .

Trolltekst har også boken tilgjengelig i papirutgave. Her fra Trolltekst’ presentasjon av boken:

Hvor mange kommer og med hvilken begrunnelse får de bli? Hvor kommer de fra, og hvordan går det med dem på arbeidsmarkedet og boligmarkedet? Denne boka er oppsiktsvekkende i sin nøkterne gjennomgang av fakta. Det er grunn til alvorlig bekymring for Sverige.

Forfatterne Karl-Olov Arnstberg (professor i etnologi) og Gunnar Sandelin (journalist/sosionom) har skrevet en solid men lettlest rapport. Både Norge og Sverige har rekord i innvandring i OECD. Norsk innvandring er dominert av arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa, mens svensk innvandring er dominert av asylsøkere og deres familier fra Midt-Østen og Afrika. Det gir andre og tyngre utfordringer. Samtidig har saklig og opplyst debatt om temaet langt dårligere kår i Sverige enn i Norge og Danmark.

Denne boka har solgt 3200 eksemplarer i Sverige, til tross for en eneste anmeldelse, som omtalte boka som ”samma gamla rasism”. Jyllandspostens anmelder kalte derimot, boka ”den vigtigste svenske bog i mange, mange år”.

Eboka har svensk original tekst, er rykende oppdatert og lik 2. utgave av papirboka.

Du finner en fyldig presentasjon av boka her og kan kjøpe den som papirbok her