Innvandring

Barn uten skoleplass i Sverige?

I den svenske kommunen Falköping kan 2 – 300 barn med somalisk bakgrunn stå uten skoleplass denne høsten. Kapasiteten i skolen er sprengt etter innvandring av rundt 300 somaliske barn, og det må antakelig bygges en ny skole for å kunne gi ytterligere 2 – 300 somaliske barn, som forventes å innvadre denne høsten, skolegang. Dette er en konsekvens av en dom i Migrationsöverdomstolen i fjor som forventes å føre til familiegjenforening av 20 – 30 000 barn fra Somalia i løpet av to år.

Dommen i fjor innebar at det skulle bli lettere å gjenforene splittede familier ved DNA-tester, og Migrationsverket forventet at dommen ville føre til en innvandring av 20 – 30 000 barn de to førstkommende årene kun fra Somalia. Det ble videre sagt  at ambassaden til Sverige i Addis Abeba derfor måtte påbygges, og flere saksbehandlere skulle ansettes for å klare å ta av trykket som var forventet.  Det Sverige ikke ser ut til å ha hatt med i planleggingen av de politiske lettelsene, var blant annet at barna som kommer selvsagt har krav på skolegang. I Falköping frykter man nå at flere hundre somaliske barn kan stå uten skoleplass denne høsten, melder Sveriges Radio.

Skolesjefen i Falköping, Leif Lagergren sier at han ikke vet om det er snakk om 200 eller 300 barn som vil komme denne høsten.

Kommunens skolchef Leif Lagergren oroas av situationen.

– Det är individer som ska ha en så bra skolgång som vi någonsin kan ge dem. Det kan vara 200 barn, men det kan också vara 300. Vi kan inte svara på hur vi ska lösa det för de barn som kommer.

Det var efter lagändringen förra året, så det blev enklare för somaliska barn att komma till Sverige som anhörigflyktingar, som ett stort antal barn började anlända till Falköping.

Ingen tid för planering De omkring 300 barn som hittills kommit har kommunen lyckats ordna fram skolplatser till. Men det var nätt och jämnt att man klarade det, förklarar skolchefen. Så för barnen som väntas under nästa termin ser det besvärligt ut.

– Det kan bli tal om den senare delen av augusti eller i september som det kommer ytterligare barn hit. Det är kort framförhållning…

Det här gör det svårt för kommunen att planera för barnens skolgång, menar Leif Lagergren. Det lutar åt att man får öppna en ny skola för att allting ska fungera.

 – Det finns egentligen inte så många andra alternativ att ta till. Men jag vet inte om vi löser detta.

Å legge statistikk over innvandringen på bordet, fører gjerne til at det blir livlig i fjøset her på berget, særlig når det handler om økonomi og demografi. HRS har gjennom årene påpekt det enkle faktum at for politikerne er det helt avgjørende nettopp å ha tall på bordet for å kunne møte behovet i befolkningen og ha kontroll på økonomien. Dette eksemplet fra Sverige taler vel for seg selv?