Politikk

Ekstremisme: Danmark vs Norge

Å gi sin hjertelige støtte til ideologisk ekstremisme, får ikke økonomiske konsekvenser i Norge. Ikke så lenge ekstremismen er koblet til religion, eller mer presist islam. Derfor kan Mehtab Afsar være generalsekretær i Islamsk Råd, til tross for at han er sentral i Minhaj ul-Quran som ledes av forkjemperen for steining og pisking, Tahir ul-Qadri. Ikke en eneste politiker eller et eneste medium har noensinne brydd seg om Minhaj og Afsar. Derfor ruller statlige kroner inn på deres kontoer. I Danmark er tonen en annen: hver eneste krone er tapt på budsjettet til en ungdomsorganisasjon fordi den promoterte Minhaj og ul-Qadri.

Hvem husker ikke da Barne- og likestillingsdepartementet ved IMDi rundhåndet delte ut midler i kampen mot tvangsekteskap i fjor (igjen), og slengte 100 000 kroner etter Islam Net Ja, det ble litt offentlig stør, men bare litt. Støyen handlet om Islam Nets hang til kjønnssegregering, ikke drap av homofile og frafalne og liknende. Islam Net ordnet som kjent opp selv i regjeringens pengesløsing og takket nei til midlene, da de etter rådføring hos internasjonal shariaekspert, Sheik Hussain Yee, fant ut at de ikke kunne ta imot penger fra oss vantro som stilte krav i motstrid til islam (ikke kjønnssegregerte arrangement).

Og hvem har ikke lagt merke til at generalsekretæren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, tidsligere talsperson for Minhaj ul-Quran Norge der han fremdeles er sentral, aldri har blitt plukket på nesen av media til tross for at han åpenlyst har underkastet seg den verdensomspennende organisasjonens leder, pakistaneren Tahir ul-Qadri. Konsekvenser? Nei, verken Minhaj eller Islamsk Råd har merket noe på kontoene sine. Det til tross for ståheien som ul-Qadri skapte i Danmark i fjor høst, med representanter for den norske kirken ved sin side, invitert av? Ja, nettopp, Afsar. I beste sendetid satt ul-Qadri og løy den danske befolkningen rett opp i ansiktet. Som jeg skrev den gang:

”Henrettes som en hund.” Dette er oppskriften til Minhaj sin leder, Tahir ul-Qadri når noen begår blasfemi og kritiserer Muhammed eller islam, enten de er muslimer, kristne, jøder, vantro, mann eller kvinne. Dette har ul-Qadri, i særdeles klare ordlag, uttalt i eksempelvis denne videoen som ligger på youtube Her skyter han også hemningsløst av hvordan han gikk frem for å få innført den barbariske blasfemiloven i Pakistan på 80-tallet. Han er en hovedarkitekt bak lovparagrafen i det pakistanske straffelovverket, forteller han, samtidig som han benekter dette på dansk fjernsyn.

I disse dager er ul-Qadri på turne i Danmark for å fortelle oss hvordan vi skal ”håndtere radikalisering” av muslimer. Han inviteres av Ny-Dansk Ungdomsråd, som slik prøver å hvitvaske ul-Qadri med henvisning til at han er mot terrorhandlinger. Dette har han nemlig gitt en fatwa om. Han er altså moderat?

Danmark gikk ikke på limpinnen grunnet overvåkne journalister. Ul-Qadri ble strippet for troverdighet, og integreringsministeren Karen Hæk­ke­rup, som var invitert til arrangementet for å tale, ble rasende  da hun forstod at hun var ført bak lyset (ul-Qadri fremstilt som såkalt tolerant/moderat), av eget departement og Ny-Dansk Ungdomsråd.

Nå er det over og ut med millionstøtten til ungdomsorganisasjonen. Ikke minst burde våre politikere, byråkrater og journalister merke seg den danske holdningen. For ikke å snakke om Den norske kirken. Einar Tjelle, assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, deltok på den nevnte konferansen i København i fjor. Tjelle fremhever fred, toleranse og menneskeverd, som årsak til at Den norske kirken stilte skulder ved skulder med ul-Qadri, samt at ul-Qadri er innstilt til Nobels fredspris (!), meldte kirken.no. Mon tro hvem som har innstilt ul-Qadri til fredspris? Ni, det har heller ikke vært en sak for norske medier.

Kirkens uttalelse i fjor er verdt en repetisjon, for å mine om den nær sagt kriminelle naiviteten som råder i maktorgan i vårt lille land.

For Mellomkirkelig råd for Den norske kirke er det viktig å støtte opp prosesser som fremmer fred, toleranse og menneskeverd. Selv om det kan være sider av Tahir ul-Qadris budskap som kan være kontroversielt, er hans tydelige stemme mot ekstremisme, og hans kategoriske fordømmelse av selvmordsbombing, viktig å støtte også fra kirkelige miljøer, sier Tjelle.

Fredelig forståelse Tahir ul-Qadri er en pakistansk lærd og grunnlegger av den internasjonale organisasjonen Minhaj ul Quran International. Den verdensomspennende organisasjonen er kjent for å legge vekt på religiøs moderasjon, interreligiøs dialog og en moderat tolkning av islam.

– Dr. Tahir ul-Qadri er en av vår tids mest innflytelsesrike lærde innen islam, og ble blant annet nominert til Nobels fredspris i år. Om budskapet faktisk når frem til de mest radikaliserte er likevel et åpent spørsmål. Ytterliggående grupper som Al Qaida misliker sterkt hans budskap og har satt en høy prislapp på han, sier Tjelle.

Vi kan vel ikke annet enn å ønske kirken lykke til videre med moderat dialog og samtidig takke Danmark for å gripe fatt i disse mørkekreftene.