Vold og overgrep

Kvinner voldtas og trakasseres midt iblant dem

To år etter at Hosni Mubarak ble styrtet, demonstreres det stadig på Tahrirplassen mot president Mohammed Mursi og Det muslimske brorskapet. I myldret av demonstranter trakasseres og voldtas kvinner. I helga skal 25 kvinner ha blitt utsatt for seksuelle overgrep, en av dem ble misbrukt med et våpen.

I Egypt under Hosni Mubarak risikerte man fengselsstraff for å kritisere regimet. Situasjonen er ikke bedre i dag. Man risikerer livet ved å demonstrere mot Mohammed Mursi og Det muslimske brorskapet, og kvinner blir av noen ansett som fritt vilt.

Det er ikke første gang vi hører om seksuell trakassering på Tahrirplassen i Kairo, der kanskje særlig historiene fra to kvinnelige (utenlandske) journalister har fått oppmerksomhet. Seksuell trakassering er heller ikke et nytt fenomen i Egypt. I en undersøkelse fra Egyptian Centre for Women’s Rights i 2008 svarte 80 prosent av kvinnene at de hadde opplevd en eller annen form for seksuell trakassering. Flertallet av de trakasserte kvinnene var ”anstendig kledd” etter islamsk kodeks. Men siden revolusjonen har den seksuelle trakasseringen fått en ny politisk dimensjon. Bare i helga skal 25 kvinner ha fått bistand etter seksuell trakassering.

Ifølge The Guardian blir kvinner på Tahrirplassen omringet av menn og raskt isolert før hun blir klådd på og avkledd. Noen blir kledd nakne og en ble voldtatt i helgen, ifølge lokale kvinnesaksgrupper.

– Denne fredagen var den verste vi har opplevd når det gjelder seksuelle overgrep, sier Leil-Zahra Mortada, talskvinne for Opertatin Anti-Sexual Harassment (OpAntiSh), en gruppe som siden november i fjor har jobbet med å hjelpe kvinner som har blitt utsatt for overgrep på Tahrirplassen.

– Alle tilfellene var skikkelige ille, men spesielt en vekker avsky. Der ble en kvinne misbrukt med et våpen i underlivet, forteller Mortadad.

OpAntiSh behandlet 16 kvinner denne helgen, mens en tilsvarende gruppe hjalp ni andre. Til sammen 25 ofre for seksuell trakassering.

Ingen vet med sikkerhet hvem som står bak disse overfallene, men kvinneorganisasjonene tror det er mennesker som ikke støtter demonstrasjonene og at det er en bestemt gruppe menn.

Islamismen har betydning

Said Sadek, sosiolog fra det amerikanske universitetet i Kairo, mener at problemet har dype røtter i det egyptiske samfunnet, men at islamismen som har vært på frammarsj i Egypt de siste 40 årene, spiller en rolle.

– Religiøs fundamentalister begynte å angripe kvinner. De vil ha kvinnene tilbake i hjemmet og ikke i arbeid, sa Sadek til BBC i september i fjor.

Omfanget av seksuell trakassering av kvinner betegnes som en «epidemi». Sadek mener det hersker en patriarkalsk kultur i Egypt der kvinner ikke aksepteres å stå over menn på rangstigen. Og han legger ikke skjul på hvor han mener denne kulturen kommer fra:

– Dette er ikke faraoenes kultur (oldtidskultur med sentral kongemakt utgått fra prester, som ga kongene guddommelig status, min anm.), det er beduinenes (nomadiske arabere som er muslimer, min anm.), sier Sadek.

I går svarte NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som er i Kairo og følger demonstrasjonene, på spørsmål fra leserne. Her kan du lese spørsmål og svar.

Bok om Det muslimske brorskapet

Har du lest Helle M. Brix’ bok om Det muslimske brorskapet? Den kan du i sin helhet lese her: Mod mørket. Det Muslimske Broderskab i Europa (2008).