Vold og overgrep

Så skjedde det igjen

Nok en gang forteller en kvinnelig, vestlig journalist om seksuelle overgrep på Tahrirplassen i Kairo. Overgrepet fant sted da egypterne strømmet til plassen for å feire at Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi ble erklært som valgets vinner.

Rita Karlsen, HRS

Den britiske journalisten Natasha Smith (21) ble angrepet av det hun kaller en «gruppe dyr» som rev av henne klærne, skrapte opp og klemte brystene hennes og tvang fingrene oppi henne, rapporterer Daily Mail. Hun ble reddet i sikkerhet av to venner og deretter ikledd mannsklær og burka.

Smith har skrevet om overgrepet på sin egen blogg, hvor hun blant annet sier:

«Alt jeg kunne se var sultne blikk, flere og flere flirende og spottende ansikter mens jeg ble kastet rundt som ferskt kjøtt blant sultne løver.»

Smith, som skal fullføre sin mastergrad i internasjonal journalistikk i august, var på Tahrirplassen for å filme folkemengden til en dokumentar om kvinners rettigheter. Men atmosfæren som først var ”full av jubel, spenning og glede”, snudde seg raskt mot henne. – I det jeg innså at jeg hadde nådd slutten av brua, la jeg merke til at folkemengden ble tettere og jeg bestemte meg straks for å snu for å unngå Tahrirplassen. Både vennene mine og jeg prøvde å forlate stedet. Jeg forsøkte å putte kamera tilbake i ryggsekken. Men på et brøkdels sekund ble alt forandret.- Det hadde vært menn som famlet etter meg en stund, men plutselig oppsto et skifte i stemningen. Jeg ble dratt vekk fra min mannlige venn, og ble grafset på med økende styrke og aggresjon. – Jeg skrek. Jeg forsto hva som skjedde og at jeg ikke hadde en sjanse til å stoppe det. Jeg kunne ikke tro at jeg rotet meg selv opp i denne situasjonen.Hun ble så ble kledd naken og overfalt. – Jeg begynte å tenke ”maybe this is just it.” Kanskje det er slik det ender, det er slik jeg kommer til å dø. Jeg har hatt et godt liv. Enten jeg overlever eller dør, vil det uansett snart være over.

En av vennene klarte til slutt å nå fram til henne og dra henne inn i et medisinsk telt. Der hjalp lokale kvinner til med å beskytte henne og hun ble påkledd burka og mannsklær. – Men mennene utenfor tørstet fortsatt etter blod. Byttedyret deres hadde blitt snappet ut av hendene deres.

– De kikket inn i teltet, så jeg måtte gjemme meg. De forsøkte også å angripe teltet, så de innenfor begynte å lage en barrikade av stolene. Men mennene ønsket fortsatt mitt blod.

Hun unnslapp ved å opptre som kona til en fremmed mann og gikk hånd i hånd av gårde sammen med han.

– Kvinnene fortalte meg at jeg ble angrepet fordi det hadde oppstått et rykte om at jeg var en utenlands spion. Men hvis så var tilfellet, ble det bare brukt som et påskudd, en unnskyldning, for å misbruke og ydmyke en ung, vestlig jente.

Smith er ikke den første vestlige kvinnen som er blitt angrepet på jobb i Egypt. CBS News Lara Logan ble angrepet under revolusjonen i fjor. Hun beskrev situasjonen som at «mennene i folkemassen voldtok meg med hendene.» I tillegg ble den egyptiskfødte amerikanske journalisten Mona Eltahawy utsatt for brutale seksuelle og fysiske overgrep av egyptiske sikkerhetsstyrker i november i fjor. Disse overgrepene minner meg om hva en kvinne i Pakistan bruker å si: ”Det finnes ingen vår for pakistanske kvinner”, som for øvrig var arbeidstittelen på Heges Storhaug sin bok ”Mashallah” (1996), og jeg tror vi trygt kan legge til: Våren lar vente på seg også for kvinnene i Egypt.