Barn i utlandet

Far bortførte fem barn

En 44-årig far er siktet for å ha bortført fem av barna til Libanon. Alle barna er danske statsborgere. Mannen er førtidspensjonert i Danmark, og er det noen danske myndigheter synes mer villig til enn norske, er det å ta i bruk pengespråket. De stoppet trygden, og dermed kom mannen tilbake til Danmark. Der ventet politiet.

Rita Karlsen , HRS

De seks barna, tvillingsøstere på åtte år, en jente på 15, og to sønner på 13 og 17 år, samt en datter på 19 år, ble alle med faren på ferie til Libanon i august i fjor. Ferieturen skjedde med velsignelse fra moren, som dessuten var behjelpelig med å skaffe pass til barna. Hun hadde ingen anelse om at eksmannen hadde planer om å holde barna tilbake i Libanon. Hun fikk sjokk da han kontaktet henne og fortalte at ingen av barna ville vende tilbake til Danmark. Alle barna er danske statsborgere.

Den 39-årige moren har foreldremyndighet alene for barna, noe hun fikk ved en dom i Københavns Byrett i 2001. Barna har hele tiden bodd sammen med henne.

Faren ble siktet for bortføring av fem av barna, den 19-årige jenta var utelatt i siktelsen idet hun er myndig.

Faren skal angivelig ha vært villig til å sende tvillingsøstrene tilbake til moren, men den 44-årige førtidspensjonisten hadde ikke råd til billettene. Det kan igjen henge sammen med at under etterforskningen har myndighetene stoppet utbetalingen av pensjonen. Dette for å legge press på han til å utlevere barna.

For å skaffe seg penger, reiste han derfor tilbake til København. Det visste dansk politi, og de sto klar på Københavns flyplass Kastrup da han landet tidligere i dag.

– Vi vidste, at han var med flyet. Vi har forsøgt at få løst sagen via de diplomatiske kanaler, men uden resultat, siger politikommissær Henning Schou Kofoed, afdelingen for personfarlig kriminalitet til Ekstra Bladet.

Men om politiet har kontakter som tilsier at de har kjent til mannens bevegelser, hevder de at de ikke vet hvor barna oppholder seg i Libanon. Politiet skal heller ikke ha noen kontakt med barna.

Danske myndigheter gjør antakelig lurt i å fortsatt holde igjen mannens pensjon. Da vil nok han etter all sannsynlighet komme på bedre tanker.

Det er interessant at Danmark har skjønt at ”money talks”, mens man i Norge tydeligvis sjelden tar i bruk slike virkemidler – og det selv om begge foreldrene er her, mens barna holdes tilbake i opprinnelseslandet. I saken fra Gambia, som HRS har nevnt en rekke ganger, har fire søstere, alle norske statsborgere, blitt holdt tilbake i årevis. Politiet frykter at jentene er blitt kjønnslemlestet. Foreldrene sitter i Norge, med tre av sine andre barn, ei av dem avdekket kjønnslemlestet – og foreldrene hever sin trygd. Men de blånekter å hente de fire døtrene fra Gambia. Og så klør politikerne seg i hodet og lurer på aktuelle tiltak?