Æresdrap og æresrelatert vold

Det sjokkerende nye Sverige: Rettsstaten er på knærne

Hadde man ikke visst bedre, ville man trodd man leste en skrekkhistorie fra Midtøsten om et svært blodig oppgjør basert på etnisk og religiøs bakgrunn. Dertil ble ingen av de 20 til 50 involverte angriperne straffet. De var for mange. Rettsstaten er på knærne.

Mellom 20 og 50 menn stormer en pizzeria, jager ut to menn på en parkeringsplass og mishandler dem grovt. Vitner forteller at angriperne skrek at de var tilhengere av Den islamske staten og at de var kommet for å drepe. Angriperne var tsjetsjenere, ofrene var minoriteten fra Midtøsten, yazidier.

Alle de mistenkte ble frikjent av retten. De var for mange. Og; ofrene selv trakk sentrale deler av forklaringen under rettergangen.

Her foto fra politiet:

Angriperne skal ha vært på hevntokt i Älmhult, kjørende i en rekke biler:

Ett meddelande från en av männen, skickat i en större gruppkonversation, lyder:

«Ja vi är redo, vi måste misshandla eller slå dom i så fall. Om de beter sig på så sätt, om dom inte backar. Vi har inget annat val. Det är bara en gata det är inte så mycket. Vi kan inte tillåta dem förnedra tjetjener, i Guds namn.»

Karavanen, som nu består av ett tiotal bilar, lämnar Ikeas parkering och kör in mot centrum, svänger av mot pizzeria 1. Där möter de direkt mannen de är ute efter, en av 17-åringens släktingar.

De frågar, enligt polisförhör skrikande, om han är släkt med 17-åringen, om «han sökt bråk» och om han «vill slåss». Mannen säger nej, att han ska «ringa någon som de kan diskutera med» – sen försvinner han bak disken, mot bakdörren, ringer polisen och rör sig snabbt mot den andra pizzerian några hundra meter bort, där en annan släkting jobbar.

Det dröjer inte lång tid förrän bilarna har kommit dit. Några av männen stormar pizzerian, där flera kunder befinner sig, medan några stannar kvar utanför.

Flera av männen drar kniv och börjar misshandla en av släktingarna med knytnävsslag i ansiktet, enligt vittnen och offren. Ännu en person får flera knivar tryckta mot halsen.

Mishandlingen fortsatte etter at ofrene først klarte å redde seg bort. Etter mishandlingen stikker angriperen i biler, to biler med ni personer tas av politiet som kan konstatere blod på klær og oppbevaring av kniver.

Dette var én av episodene sommeren 2016, flere fulgte samme tid, og også moskeen var involvert. Det samme var flere slektsledd.

Expressen gir utførlig referat under tittelen Tonårsbråket utlöste blodig, etnisk hämnd – pizzerior stormades.

«Rosinen i pølsa»

Av de ni pågrepne, ble fire straffeforfulgt for mishandling og mordforsøk. Konklusjonen på Midtøsten-dramaet er «rosinen i pølsa», om et slikt uttrykk kan brukes. Alle ble frikjent.

En av anledningarna: Gärningsmännen var för många.

En annan: De misshandlade har tagit tillbaka sina vittnesmål.

Aktor mener at de involverte kan ha gjort opp på egen hånd, altså utenfor den svenske rettsstatens lange arm.

– Jag kan bara konstatera att det är något jäkligt märkligt när man kommer in i rättssalen som målsägande, och det första man säger är att «de har inte gjort något, dem känner jag inte igen», säger Philipsson.

– Det fanns inget som helst intresse för att berätta något.

Aktor har anket dommen. Han frykter et «forferdelig voldelig samfunn» om dette får fortsette uten rettslige konsekvenser.

Midtøstens skandinaviske filial

Under valgkampen var norske «leit»-medier i harnisk da Sylvi Listhaug dro til Rinkeby og tillot seg å snakke og svenske tilstander. Det ville de «gode» journalistene ha en slutt på. Vi foreslo da at benevnelsene «krigstilstander» eller «Midtøsten-tilstander», er gangbare alternativ for både mediene, oss vanlig dødelige og politisk ledelse.

Vel, kan vi ikke nå like godt kalle Sverige for Midtøstens skandinaviske filial?