Integrering og integreringspolitikk

Kriminalitet blant innvandrergutter

Dobbelt så mange innvandrergutter enn jevnaldrende danske gutter under 20 år er dømt for kriminalitet i København.

Det er avisen Politiken og DR P4 København som har fått tallene fra Danmarks Statistik (DST).

Ifølge Politiken er i underkant av 8 prosent av innvandrerguttene i alderen15-19 år dømt for kriminalitet. Det er dobbelt så mange som deres jevnaldrende danske gutter, der 3,5 prosent har en slik dom.

Alvorlige tall

– Det her er meget alvorlige tal. Der skal være fokus på ungdomskriminalitet, for vi har at gøre med en hård kerne af unge, som desværre er meget kriminelle, sier justitsminister Morten Bødskov (S) til Politiken.

Problemet er også økende for innvandrergutter, mens det går bedre for danske gutter. For sistnevnte falt andelen fra 4,1 prosent i 2007 til 3,5 prosent i 2010. Samtidig steg andelen av dømte innvandrergutter fra 6,6 til 7,7 prosent.

I tillegg stiger antallet av gutter med innvandrerbakgrunn. I 2007 var der 2.709 gutter i gruppen, i 2010 telte den 3.147 gutter. Det utgjorde 29 prosent av denne aldersgruppen i København, eller nesten tre av ti gutter.

Jussprofessor Eva Smith, som er leder for Det Kriminalpræventive Råd, er rystet over de høye tallene:

– Det kommer bag på mig, at det er steget så kraftigt. Der er gjort meget for at hjælpe dem på rette vej, så det er en kedelig udvikling, sier hun til Politiken.

Foreldreansvar

Justisministeren peker på foreldrenes ansvar:

– Det er alarmerende, og der er god grund til et opråb til forældrene. De skal få deres børn til at holde sig fra kriminalitet. De har et ansvar, sier Bødskov til avisen.