At EMD i Strasbourg har utviklet det som flere oppfatter som en aktivistisk praksis i deres såkalte progressive fortolkning av EMK, er ikke noe nytt. Kritikken har haglet i årevis, uten at verken EU eller EMD har tatt det til seg. Kanskje heller tvert om. EMD overkjører stadig medlemsstatenes politikk på området, som for øvrig i Vest-Europa er nokså lik.
De fleste europeiske land vil utvise alvorlig kriminelle innvandrere til hjemlandet. Men i praksis kan de kun utvises hvis en slik utvisning «med sikkerhet» ikke vil være i strid med det aktuelle landets internasjonale forpliktelser, som at de samme ikke vil være i fare for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig behandling. Og her har jo EMD nok å «fortolke» for de fleste land som avgir mange migranter er nettopp dysfunksjonelle stater, så da kommer tolkningen av «trygt nok» inn.
Nå vil Danmark og Italia samle støtte til et nytt, tøft oppgjør med EMD, som ifølge statsministerene Mette Frederiksen og Giorgia Meloni har gått for langt, melder Berlingske.
Samtidig er det ofte EMKs artikkel 8, om retten til familieliv, som forhindrer utvisning. Og akkurat det er det mange eksempler på, som for eksempel historien til Muhktar i Tyskland.
Gruppevoldtekt
Mukhtar kom til Tyskland som del av det medier kaller for «Merkel-generasjonen av innvandrere». Det var i 2015, han var 21 år og kom fra Afghanistan. Han søkte asyl i Tyskland, ifølge Berlingske.
Han ble innlosjert på et asylsenter i nærheten av den lille sørtyske byen Illerkirchberg, hvor han fortsatt bodde fire år senere. Og her møtte tyske «Lisa» ham. Lisa er ikke hennes virkelige navn, men det Bild-Zeitung kaller henne i et intervju.
Lisa var 14 år gammel, og i oktober 2019 dro hun til en Halloween-fest sammen med en 15 år gammel asylsøker. Moren hennes hadde forbudt henne å være sammen med asylsøkere, men Lisa løy og sa at hun var sammen med en venninne. Det ble et problem da festen var over, for Lisa kunne ikke ringe hjem og be om å bli hentet. I stedet dro hun sammen med 15-åringen til asylmottaket i Illerkirchberg.
På asylmottaket la to av beboerne en plan: De skulle gi Lisa en bedøvende medisin, og så skulle de voldta henne. Som sagt, så gjort. De løste opp stoffet i et glass vann, som de tvang inn i henne, og kort tid etterpå «var jeg bare borte», har Lisa fortalte Bild-Zeitung.
– I det øyeblikket var barndommen min over, sier hun.
Fem av beboerne byttet på å voldta henne, og da hun gjorde motstand, holdt en av mennene henne nede mens en annen gjorde seg ferdig. Men det var ikke nok. Neste morgen tvang de i henne enda mer bedøvelse og fortsatte voldtekten. Ifølge påtalemyndigheten ble hun voldtatt totalt ti ganger, meldte Ulm News.
Mennene truet Lisa for å få henne til å holde tett, men da hun kom hjem, fortalte hun alt til moren – som umiddelbart gikk til politiet.
Politiet arresterte asylsøkerne, som nektet voldtekt. Lisa hadde samtykket til sex, hevdet de.
Knapt ett år senere kom saken for retten og i mars 2021 endte den med avgjørelser i «den absolutt laveste enden av skalaen», meldte nyhetsbyrået DPA. To av asylsøkerne fikk 2 år og 3 måneder i fengsel, to andre fikk 2 år og 2 måneder, mens den femte, 15-åringen, ikke fikk noen dom. I stedet skulle han be offeret om unnskyldning. Dommerne bestemte også at de dømte skulle returneres til hjemlandene, henholdsvis Iran, Irak og Afghanistan, etter at straffene var sonet.
– Kan ikke bli kvitt meg
Mukhtar var en av de dømte, og da han ble løslatt høsten 2021, skulle han sendes hjem til Afghanistan. Men tyskerne anerkjenner ikke Taliban-regimet og kunne derfor ikke forhandle med dem om utvisningen. Mukhtar og advokaten hans protesterte også mot retur til Afghanistan, med argumentasjonen om at livet hans var i fare.
Retten bestemte således at han skulle tilbake til lokalsamfunnet der han var med på voldtekten av 14-åringen. Lokalbefolkningen var rasende over at han plutselig bodde blant dem igjen, og Lisa måtte tåle ydmykelsen av å støte på ham. Raseriet ble så intenst at Mukhtar (!) krevde politibeskyttelse, og som han – nokså overlegent – fortalte Focus magazine:
– Folk kan like gjerne innse at de ikke kan bli kvitt meg.
Men i august 2024 skjedde det noe som ikke talte til Mukhtars fordel. Med Qatar som diplomatisk mellomledd klarte tyskerne i all hemmelighet å forhandle frem en avtale om å deportere 28 kriminelle til Afghanistan, og tyskerne handlet raskt. Blant de 28 var Mukhtar. Men lykken ble kortvarig for tyskerne, noe en reportasje fra RTL viser. TV-stasjonen oppsøkte noen av de 28 utviste afghanerne, som alle hadde mottatt 1.000 euro i lommepenger fra den tyske staten.
En av de returnerte brukte pengene til å starte to bedrifter i Kabul, og har ikke hatt noen problemer med regimet. Men Mukhtar forteller en annen historie. Han hevder at regimet har forfulgt og straffet ham. De har vært etter ham fordi skjegget og håret hans var feil, og de har vært etter ham fordi han i Tyskland fikk et barn med en kristen kvinne. RTL-reporteren spør ham:
– De var ikke ute etter deg fordi du voldtok en 14-åring? De var ute etter deg fordi du hadde et barn med en kristen?
– Ja, det stemmer, svarer Mukhtar.
Han har endt opp med å dra til Iran, hvor RTL fant han. Og nå vil Mukhtar tilbake til Tyskland, fordi han ifølge seg selv har «forandret seg».
Gir seg ikke
Mukhtars tyske advokat bekrefter at det er tatt rettslige skritt mot tyske myndigheter for å få opphevet utvisningen. Med EMD i tankene mener advokaten å ha en god sak, fordi det er et brudd på Mukhtars menneskerettigheter å holde ham borte fra familien sin i Tyskland.
EMD har også i en rekke dommer avgjort at utvisninger av selv de verste kriminelle ikke må være permanente. De må være midlertidige. «Han er på vei tilbake til Tyskland», vurderer Bild-Zeitung.
En eventuell Mukhtar-retur er dårlig nytt for den nye tyske forbundskansler Friedrich Merz. For Merz har lovet å stramme kraftig inn på innvandringspolitikken, ikke minst fordi AfD gjør det godt på meningsmålinger, noe som fikk tyske myndigheter til å lefle med tanken om å rett og slett forby partiet, og han har hevdet at tyske grensekontroller skal på plass – der blant annet asylsøkere skal kunne avvises ved grensen. I tillegg skal utviste faktisk ut av landet.
Legg så til at mange reagerer på at myndigheter og domstoler reagerer langsomt og tar altfor stort hensyn til migranter, med milde straffer som ikke avskrekker kriminelle. Ifølge Berlingske «skjer det daglige gjengvoldtekter med bakgrunn i asylmiljøet» i Tyskland, en påstand som nettopp er hentet fra Merz. Faktasjekkere kastet seg over utsagnet, og måtte konstatere at Merz har rett.
Realitetene er at Merz, som alle politiske ledere i vesteuropeiske land, ikke er herre i eget hus.
Derfor er det åpne brevet som Frederiksen og Meloni står i spissen for kjærkomment, men det helt sentrale spørsmålet vil være: Hvilke andre europeiske ledere vil skrive under?
Tør snilleste gutten i klassen, Norge, som EØS-medlem, å pirke borti makta som EMD har tilrøvet seg?