Jonis Josefs skal visstnok for tiden være på reise i USA, hvor han også har vært gjest på TikTok-talkshowet Subway Takes, og der benyttet Josef anledningen til å hevde at «muslimer opplever mer rasisme enn svarte personer» og at «Norge er ganske rasistisk», ifølge Nettavisen.
Opptreden skal ha fått rundt 4.7 millioner visninger.
Så gøy!
Komikeren forteller til Nettavisen at han «er fornøyd og litt overrasket over tilbakemeldingene».
– Det er utrolig gøy! Jeg ville ha en mening som mange utenfor USA kjente seg igjen i, så veldig gøy at det traff såpass, forteller han til Nettavisen.
Josef mener altså i fullt alvor at å plassere slike beskyldninger om Norge er et stunt som får «mange til å kjenne seg igjen», og syntes åpenbart at «det er gøy» at stuntet traff.
Samtidig er han overrasket over hvor mange visninger videoen har fått. Og hans uttalelse bekrefter hvor regissert dette var:
– At det skulle bli såpass, tror jeg ingen forventet. De gutta bak produksjonen ringte i går og var ganske satt ut selv.
Josef tror snutten på TikTok har fått mye oppmerksomhet på grunn av at det kanskje er et nytt perspektiv for seerne, samt at mange i diasporaen føler seg sett av komikeren.
At han benytter begrepet diasporaen er nok også velplassert. For diaspora er, ifølge SNL, opprinnelig en betegnelse på jødenes spredning blant andre nasjoner, men brukes i dag også om andre folkegrupper som bor fjernt fra sine opprinnelige hjemland, holder sammen og pleier sin opprinnelige kultur. Med andre ord utnytter Josef sitt somaliske opphav, og det gjør han ved å rakke ned på sitt hjemland, som har gitt samme Josef et hav av muligheter.
Ikke lidd noen nød
Ifølge Wikipedia har Josef (født i 1992) en imponerende CV:
I 2014 begynte han å jobbe fulltid som komiker. Han har vært med i TV-programmene Latter Live og HumorLab, i dramaserien Unge lovende. Hatt ukentlige podcastshow med humorgruppa Terningkast Tre, og jobbet sommeren 2017 som programleder i NRK P3. I 2019 ble han programleder i P3-programmet Karakter, fram til det ble avviklet i 2021. Han ledet NRK-podkasten Dynga til desember 2023.
Josef ble i 2017 nominert til Komiprisen som «Årets nykommer», og året etter nominert til Stå opp-prisen for sitt bidrag til norsk stand-up.
I samarbeid med NRK laget han TV-serien Kongen av Gulset, som ble vist på TV våren 2019 (som vant Gullruten 2019 i klassen Årets nyskapning og Humorprisen i klassenÅrets humorprogram). Han ble nominert til publikumsprisen året morsomste på TV under Humorprisen 2020/2021 og 2022.
Han er en av skuespillerne i den norske filmatiseringen av Tre nøtter til Askepott, og spiller også i krimkomedien Purk. Han var bidragsyter til essaysamlingen Third culture kids (Gyldendal, 2019).
Med andre ord er det lite som tyder på at Josef har lidd noen nød i Norge, tvert om.
Josef forteller til Nettavisen at han «nå er i oppoverbakke, hva gjelder egen karriere her til lands».
– De siste årene har ting stått litt stille for meg, dessverre, forteller Josef, som fortsetter:
– Hele mitt virke er jo på norsk, så når de norske kanalene ikke er særlig interessert i TV-prosjektene mine, og det norske publikum ikke flokker seg rundt standupen min – så kan jeg enten sutre over det, eller så kan jeg bevise noe for meg selv utenfor våre grenser (altså nå i USA, min merknad).
Hva annet er dette nettopp enn å sutre og legge skylden utenfor seg selv? Faktisk er det den etniske norske befolkningens skyld.
Ynkelig forsøk
Josef innrømmer at han «overdriver jo litt», men like fullt mener han å oppleve at «Norge som mer og mer fremmedfiendtlig».
– 25 prosent av befolkningen vil ha FrP, en sterk høyrebølge som har gjort sitt inntog i Norge, innboksen til mine innvandrer-kollegaer fylles opp med rasistisk drit – jeg tør til og med å gjette at kommentarfeltet til denne saken her vil ha en god dose rasisme i seg. Vi får se, håper jeg tar feil! Kjedelig trend som jeg håper vi får snudd, sier Josef til Nettavisen.
Med andre ord mener Josef at andelen stemmer til FrP er en målestokk på rasisme, fremmed- og muslimfiendtlighet. Kanskje Josef heller enn å føle ditt eller datt, burde sette seg inn i hva han selv forfekter. Men argumenterer noen ham imot, tolker han og hans likesinnede det mest sannsynlig til å være rasisme.
Det er som Hanni Afsar sier på Facebook:
Kritikk er ikke rasisme. Når folk påpeker problemer i enkelte minoritetsmiljøer – som forhistoriske kjønnsroller, kriminalitet som gjør Norge utrygt, eller peker på fiasko i integreringen blant muslimer selv om vi har verdens rauseste velferdsstat, hvor alt er tilrettelagt for å lykkes – så er ikke det hat. Det er realiteter. Skal vi slutte å snakke om dem fordi du føler deg støtt?
Norge er ikke perfekt, men det er fortsatt ett av de beste stedene i verden å være minoritet. Å rope «rasisme» hver gang du møter uenighet, Josef, er ikke modig. Det er en avsporing. Du vil ikke ha debatt – du vil ha definisjonsmakt. Men det funker ikke lenger. Nordmenn flest har fått nok av å bli kalt rasister.
Rasismekortet er oppbrukt.
Og som egen karriereboost er det like forkastelig. Det er bare å håpe at publikum snur ryggen til Josef for dette ynkelige forsøket.