Islam

Cecilie Hellestveit: – Islamsk ekstremisme er blitt «vår egen Frankenstein». Vi har latt dette skje.

Norge bygger hus til islamske terrorister i Nigeria. De samme terroristene dreper kristne i et pågående folkemord. - Vi har latt dette skje, sier folkerettsjurist Cecilie Hellestveit til Magasinet Stefanus. Hellestveit mener at det viktigste er å forklare Boko Haram at de kristne må få leve: - Det finnes ingen tradisjon eller lovskole i islam uten plass til religiøse minoriteter, i alle fall med et minimum av beskyttelse. Dette må vi insistere på også i møte med det monsteret som Boko Haram representer. - Europeerne har vært kolonialistiske og nedlatende, fastslår Hellestveit.

I et oppsiktsvekkende – og skremmende – intervju av Magasinet Stefanus med folkerettsekspert Cecilie Hellestveit, fastslår Hellestveit at Norge har støttet terrorgrupper.

I mange land i Afrika er islamsk ekstremisme på fremmarsj. Den blodige kampen om islams rolle utspiller seg blant annet i Nigeria.

– Maktkamper som handlet om ressurser eller etniske konflikter, ble pakket inn i radikal islam. Etter 10– 20 år og med en ny generasjon er dette blitt en ren religiøs bevegelse, sier Hellestveit og fortsetter:

–  Islamsk ekstremisme (i Afrika) er blitt «vår egen Frankenstein». Vi har latt dette skje. Flere afrikanske statsmakter kjemper en ganske fortapt kamp. Vi har sett scenarioer der statsapparatene i flere land kollapser og sitter igjen bare med byer langs kysten. Det er, for å si det rett ut, sinnssykt.

At det er sinnsykt er det ingen som benekter, det har da heller ikke manglet på advarsler opp gjennom årene. Og bevisene på at Hellestveits uttalelser er korrekte, er ikke vanskelige å finne.

Bygger hus til terrorister

I et langt intervju med den kristne hjelpearbeideren Judd Saul, direktør for Equipping the Persecuted, forteller han om hvordan kristne over hele Nord-Nigeria blir myrdet i hjemmene sine, kidnappet og fordrevet av islamske terrorister – så mange at 90 prosent av alle målrettede kristne drap over hele verden de siste fem årene skjer i disse isolerte landsbyene. Handlingene er groteske. Fulani-klanen, som tilhører terrorbevegelsen Boko Haram, bruker ofte macheter når de reiser fra landsby til landsby. De kapper ihjel både småbarn, kvinner og gamle. Andre holdes fanget og tortureres.

Lara Logan intervjuer Saul om hva som kan gjøres og hvorfor det amerikanske utenriksdepartementet har dekket de ansvarlige islamske terroristene, og skyldt på «klimaendringer».  – Det finnes ikke noen klimakrise i Nigeria, Boko Haram er islamske nomader som forflytter seg fra nord til sør, forklarer Saul. Hele intervjuet ser du her:

Norge får også sitt pass påskrevet, der norske myndigheter er i gang med husbygging for de islamske massedrapsmennene.

Forbindelsen til den amerikanske venstresiden er klar. Under Obamas presidentskap ble daværende utenriksminister John Kerry sendt til Nord-Nigeria for å prate med islamske myndigheter, mens de kristne i sør ble oversett. De samme reisene bedriver Norge, heller ikke norske utsendinger har brydd seg om det pågående folkemordet.

Mens Anniken Huitfeldt (Ap) fremdeles var utenriksminister i 2023, dro hun på solenergireise til den islamske ledelsen i landet. Faksimilen fra regjeringens nettsider viser en glad minister på plass nord i landet, mens kristne slaktes for fote i sør. 17 bestialske terrordrap i døgnet, ifølge statistikken.

Et forvarsel

Norges framferd i MENA-land har vært sinnsyk – for å bruke Hellestveits eget uttrykk – i årevis, man trenger ikke utelukkende se på finansieringen av Hamas og Boko Haram, man kan se tilbake på Libya. I dag vet man hvordan krisen i Libya endte. I september samme år gikk professor og forfatter Terje Tvedt ut i Aftenposten og refset den daværende Ap-regjeringen for å ha ført Stortinget bak lyset om bombingen i Libya.

Jens Stoltenberg åpnet debatten med å si at «vi» står sammen med verdenssamfunnet, og «Vi merker oss at operasjonene blir hilst velkommen blant folk i den arabiske verden. (…) land etter land i regionen reiser seg mot eneveldige ledere og krever respekt for demokrati og universelle menneskerettigheter».

Men «vi» sto jo definitivt ikke sammen med verdenssamfunnet. I Sikkerhetsrådet var Kina og Russland imot, og India og Tyskland var skeptiske. Den arabiske liga, Den afrikanske union og de fleste nabolandene fordømte aksjonen.

Opprørerne reiste seg ikke til kamp for «universelle menneskerettigheter», rett og slett fordi de var islamister. Det kan ikke være tvil om at Stoltenberg feilinformerte Stortinget.

Man skulle kanskje tro at det fantes læringspunkter om at man ikke kan snakke terrorister til fornuft – islamister vil drepe uansett, men troen på koseprat fortsetter, og Hellestveit forklarer hvordan det tenkes om Nigeria i dag:

– Forfølgelsen av kristne er alvorlig, og den tiltar. Ukloke vestlige tiltak for å beskytte dem vil gjøre vondt verre, påstår Hellestveit.

Å påstå at det er uklokt å beskytte kristne bør få noen og enhver til å sperre øynene opp.

Velger seg islam

Magasinet Stefanus tilhører Stefanusalliansen, og jobber iherdig for å belyse forfølgelsen av kristne. Man kan undre seg over hva de har tenkt om svarene til Hellestveit:

– Hvordan kan vi beskytte kristne i møte med islamsk ekstremisme? 

– Det er meget krevende. Men la meg nevne ett poeng: Vi har en tendens til å rope opp hvor ille det er i muslimsk lov.  Jeg mener vi heller kan prøve å få frem at det finnes ingen tradisjon eller lovskole i islam uten plass til religiøse minoriteter, i alle fall med et minimum av beskyttelse. Dette må vi insistere på også i møte med det monsteret som Boko Haram representer.

Norge jobber altså ikke med beskyttelse av kristne som utsettes for folkemord, men skal belære Boko Haram i fantasifosteret «inkluderende islam». Det er så man må gni seg i øynene. Men Hellestveit hadde enda mer oppsiktsvekkende svar på lager. Vi må forstå Boko Haram, for de er lei seg på grunn av at Vesten har vært «kolonialistiske», fastslås det.

– Jeg vil ikke gi opp vår verdensorden, heller ikke ytringsfriheten. Men vi må innrømme at ikke alle har fått gitt sine innspill i utviklingen av det vi ser som universelle menneskerettigheter. Europeerne har vært kolonialistiske og nedlatende. Land i det globale sør vil ikke lenger la seg diktere. Det er en reaksjon også på at Vesten har brukt doble standarder ved brudd på folkeretten. Vi opplever en «pay back time». Det koster å ha prinsipper, men det er de prinsippene vi har, sier Hellestveit og legger til:

– Dette er en maktkamp som nok vil vare i 10-15 år. Da tror jeg det blir lettere å få til noe alle kan samle seg om når det gjelder menneskerettigheter og verdier.

Prinsipper? Bør det ikke være et grunnleggende prinsipp å forsvare kristnes rett til å leve? På samme måte som jøder må ha en grunnleggende rett til å leve? Er det nedlatende å ville leve? Kristne og jøder bør tåle noen år med «pay back time»? Det er en påstand hinsides fatteevne. Terror er terror. Når norske myndigheter kaster penger på terroren, blir den bare større – og verre.

Bagatellisering av terror

Det er ikke første gang Hellestveit uttaler seg hinsides fatteevne om islam og terror. Hos Wolfgang Wee forteller Hellestveit at Hamas og de ulike terrorgruppene ikke vil utrydde jødene, «det er bare retorikk». Intervjuet ble gjennomført bare to dager etter nedslaktingen av 1200 jøder i terrorangrepet 7. oktober 2023.

Lytt fra 1:25 og utover. «Antisemittismen er europeisk». På direkte spørsmål om Iran, Hamas og Hizbolla ønsker å utrydde jødene: – Nei, det er bare tull, svarte Hellestveit. Mens hjelpearbeiderne ikke engang hadde funnet alle åstedene for drap og lemlestelse.

Troen på at alle, selv machetebærende terrorister som kutter av folk kroppsdeler, terrorister som voldtar og brenner ihjel barn, skal bli gode demokratiske borgere bare norske myndigheter får bearbeidet dem nok, betalt dem nok, er der fremdeles. Troen forsvant ikke etter Libya eller den arabiske våren generelt. Troen forsvinner ikke, den implementeres tvert om i alt norske myndigheter foretar seg i utenrikspolitikken.

– Er du optimist eller pessimist for trosfriheten? spør Magasinet Stefanus avslutningsvis i intervjuet med Hellestveit.

– Jeg tror det blir lysere på lengre sikt. Men inntil da ser det ganske mørkt ut. Vår utfordring er å finne kloke måter å beskytte religiøse minoriteter på, vi må sørge for at de er der den dagen det lysner.

Lysere på lengre sikt? Når terrorgrupper har klart å hakke ihjel og fordrive den siste kristne og den siste jøden? Stillere blir det nok, men lysere? Nei. Det blir nattsvart.

Hovedillustrasjon: Norskbygget hus til terrorister, skjermbilde YouTube