Æresrelatert kriminalitet

Muslimsk politibetjent siktet for misbruk av stilling

I Danmark har det over flere år vært heftige konflikter mellom den tidligere konservative politikeren Naser Khader og en politimann. Konflikten handler først og fremst om integreringspolitikk og muslimer. Nå er politibetjenten siktet for en lang rekke forhold, totalt 29, hovedsakelig for misbruk av embetet og brudd på taushetsplikten. Dermed får sosialdemokraten Frederik Vad rett i at Danmark står overfor en «tredje erkjennelse», der vi må vi må innse at det finnes innvandrere som bruker sin posisjon som offentlig ansatt til å undergrave det danske samfunnet innenfra.

Ifølge tiltalen fotograferte politibetjenten et konfidensielt brev om avslutningen av en politisak mot Naser Khader med sin private mobiltelefon. «Det er helt sprøtt og en skandale», er reaksjonen til Khader, melder Berlingske.

Politibetjenten skal være kjent i offentligheten som debattant, der han har kritisert politikere og debattanter, spesielt på høyresiden av dansk politikk, for deres syn på muslimer og integrering. Omvendt har flere politikere anklaget politibetjenten for å motsette seg integrering og innsatsen mot negativ sosial kontroll.

Islams påvirkning

Saken til Naser Khader går flere år tilbake. Khader ble i 2020 anmeldt av en kvinne for å ha utsatt en rekke andre kvinner for seksuelle krenkelser. Det var den tiltalte politibetjenten som tok imot denne anmeldelsen. Samtidig hadde han flere ganger vært involvert i opphetede diskusjoner med Khader på Facebook om integrering.

Etter avhør av de aktuelle kvinnene vurderte Fyns politi at anmeldelsen var «grunnløs». Da etterforskningen mot Khader ble avsluttet, sendte Fyns politi ham et brev om dette. Ifølge tiltalen er det dette brevet politibetjenten fotograferte med sin private mobiltelefon.

Khader er overbevist om at politibetjenten spesifikt gikk etter personer han er uenig med i integreringsspørsmål.

– Han har ikke klart å holde sine personlige synspunkter atskilt fra rollen som politimann, sier Khader.

Han mener også at saken er et uttrykk for en mer generell utfordring med islamsk påvirkning på myndighetene.

– Det bekrefter bare Frederik Vads tredje erkjennelse om at islamske krefter har infiltrert demokratiets grunnpilarer, sier det tidligere folketingsmedlemmet.

Ifølge Naser Khader har Fyns politi, der betjenten er ansatt, et stort ansvar for problemene.

— Vi har advart om ham i mange år, men Fyns politi har lukket øynene for det, sier Khader og legger til:

— Alarmklokkene burde ringt tidligere.

Han vurderer å saksøke politibetjenten for å søke erstatning ettersom handlingene har «skadet» ham.

29 siktelser

Men saken til Khader er bare én av i alt 29 forhold, hovedsakelig om misbruk av embetet og brudd på taushetsplikten, som politibetjenten er siktet for. Berlingske har fått innsyn i hele tiltalen, som omfatter 29 siktelser. Nesten alle punkter dreier seg om at han har misbrukte sin stilling ved å få tilgang til konkrete saker via politiets IT-systemer som han ikke hadde noe med å gjøre.

I en lang rekke tilfeller har politiet funnet bilder på hans private telefon som viser fortrolig og taushetsbelagt informasjon om sakene. Blant annet avdekkes:

  • Opplysninger om personer som har navn- og adressebeskyttelse.
  • Konfidensiell etterretning om en bestemt gjeng.
  • Anmodninger om transport av bestemte arresterte.
  • Opplysninger om oppsett av teleobservasjon.
  • En rapport fra en sak om bekymring for en ung kvinne, som inneholder opplysninger om kvinnen og to familiemedlemmer.
  • Et internt notat om drapsforsøk, som inkluderer ofre, fengslede og informasjon om gjenger.
  • Navn og opplysninger om flere anmeldte og vitner i konkrete saker.

I flere tilfeller skal politibetjenten også ha delt en rekke fortrolige bilder og saksopplysninger med andre personer. Han ga for eksempel opplysninger om at en navngitt kvinne skal ha vært ved en bro fordi hun var suicidal og var henvist eller innlagt på psykiatrisk sykehus.

Ifølge tiltalen opprettet han også en falsk melding i systemet om at en person hadde kjørt bil uten førerkort.

– Må åpne øynene

Flere politikere har pekt på at saken er et eksempel som understreker sosialdemokraten Frederik Vads teori om den «tredje erkjennelse» og islamsk infiltrasjon av samfunnet.

– Dette er bare nok et eksempel på at alle som mener at den tredje erkjennelsen er en konspirasjonsteori, må åpne øynene og se på hva som faktisk foregår rundt i samfunnet vårt, sier Frederik Vad (S) til TV 2 Fyn.

Nylig fordypet en studie fra MÆRK, Nasjonalt senter mot æresrelaterte konflikter, seg nettopp i dette temaet. Her ble det funnet 25 eksempler om offentlige ansatte mistenkt for å ha utøvd eller muliggjort negativ sosial kontroll mot borgere i en såkalt æresrelatert konflikt.

De 25 forholdene er knyttet til følgende faggrupper:

  • Saksbehandlere: 8
  • Andre sosialfaglige medarbeidere: 7
  • Politi: 4
  • Helsepersonell: 3
  • Tolker: 3

Historiene handlet for eksempel om en kvinne som ble advart mot å ta abort fordi det er «haram» og syndig. Det var også et eksempel på en politibetjent som fortalte en muslimsk kvinne at hun ikke har lov til å ha kjæreste.

Rettssaken mot den fynske politimannen skal etter planen starte 27. august ved retten i Odense.

HRS har over år vært kjent med at lignende mistanker har vært rettet mot politibetjenter i Norge, men de er blitt stoppet av politiledelsen av frykt for rasismebeskyldninger. Om dette har endret seg i løpet av de siste årene vites ikke, men det vi i alle fall kan slå fast er at slik unnfallenhet først og fremst vil gå ut over ikke bare ofrene, men de politibetjentene med innvandringsbakgrunn som gjør en utmerket jobb.