At Sverige er tapt er gått opp for de fleste. «Svenske tilstander» blir nå brukt som en politisk realitet som de færreste prøver å bortforklare.
Nå ser det også ut til at mange svensker vil vekk fra det tidligere folkhemmet når jobben ikke holder dem tilbake.
Bare én av tre vil bli
I undersøkelsen fra Kantar Medias nettpanel (Sifopanelen) er totalt 2.055 personer i alderen 22-66 år blitt stilt spørsmålet «Vil du som pensjonist bosette deg i utlandet hele eller deler av året, og i så fall hvor?»
51 prosent svarer at de ønsker å flytte til utlandet, 13 prosent oppgir at de er usikre, mens kun 36 prosent sier de ønsker å bli i Sverige.
Det er altså et betydelig flertall, opp mot 64 prosent, som sysler med flyttedrømmer.
Det vanligste er å lengte til Sør-Europa. Her lokker et bedre klima med mer sol og varme. Andre grunner som nevnes i et åpent spørsmål er ønsket om lavere levekostnader, oppleve andre kulturer – og unngå gjengkriminalitet.
At mange nevner gjengkriminalitet sier noe om hvor utbredt denne kriminaliteten er blitt i Sverige, og at svenskenes trygghet er tatt fra dem.
Spania, stockholmere og menn
På førsteplass ligger Spania, i år som i fjor. Deretter følger Italia, Frankrike og Hellas.
De som er mest interesserte i å flytte er stockholmere, med hele 59 prosent. Andelen er noe lavere blant for eksempel innbyggere i Midt- og Øvre Norrland (45 prosent). I Malmö oppgir 49 prosent flyttedrømmer som pensjonist, mens Gøteborg ligger på 50 prosent. Malmö og Gøteborg ligger således på landsgjennomsnittet.
Flere menn (55 prosent) enn kvinner (47 prosent) ønsker å flytte til utlandet.
Drømmen om å flytte er størst blant aldersgruppen 40–55 år (58 prosent), for så å avta litt i aldersgruppen 56–66 år (45 prosent).
Siden mange av «svenskene» har innvandringsbakgrunn og lever på offentlige ytelser hadde det vært interessant å vite hvor mange av disse som drømmer om å flytte hjem igjen, når de kan ta med seg sin alderspensjon eller eventuelt andre trygder. Det vi si noe for den svenske demografien. Men gitt de mest populære destinasjonsvalgene, synes det først og fremst å være etniske svensker som vil forlate landet, helt eller delvis.