Den nye østerrikske regjeringen har bare sittet noen dager. Noe av det første de melder er at de ønsker å suspendere familiegjenforeningspolitikken.
En umiddelbar stopp for familiegjenforening ble avtalt i regjeringsprogrammet, sa ÖVP-leder og kansler Christian Stocker mandag kveld, ifølge nyhetsbyrået APA i Wien, her via Rheinische Post.
At all familiegjenforening skal stoppes så raskt som mulig, sår noen tvil om er forenelig med EU-retten for EU-landet Østerrike. Kansler Stocker viser til at de har en klausul.
«Det er en klausul på EU-nivå som sier at familiegjenforening kan suspenderes midlertidig hvis systemet i en medlemsstat er overbelastet», påpekte Stocker på X. Målet er å integrere de som allerede er i landet. «Fordi verken befolkningen vår eller de som kommer – eller ønsker å komme til oss – har nytte av en overbelastning», fortsatte Stocker.
Så snart innenriksminister Gerhard Karner (ÖVP) har utarbeidet den aktuelle forskriften, vil familiegjenforeningsstoppen bli iverksatt, heter det. Det er «ingen vits i å late som overfor befolkningen at alt er i harmoni, for i virkeligheten fungerer det ikke», la kansler Stocker til.
Den nye utenriksministeren, Beate Meinl-Reisinger (Neos), viser til at systemene er overbelastet, ikke minst utdanningssystemet.
Nye toner, gamle travere
I september 2024 ble det holdt parlamentsvalg i Østerrike, der det konservative «ytre høyre» Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) ble landets største parti for første gang, med 28,8 prosent. De overtok plassen etter det kristeligdemokratisk konservative Österreichische Volkspartei (ÖVP), som fikk 26,3 prosent. På tredjeplass kom sosialdemokratiske Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) med 21,1 prosent.
Presidenten Alexander Van der Bellen (uavhengig) ga ÖVP-lederen i oppdrag å danne ny regjering. Det mislyktes, og oppdraget ble i januar gitt til FPÖ-lederen. Men også forhandlinger mellom FPÖ og ÖVP ble brutt, før man nå, fem måneder etter valget, har fått på plass en koalisjonsregjering av ÖVP, SPÖ og det liberale Das Neue Österreich (Neos). Sistnevnte fikk 4,9 prosent av stemmene ved siste parlamentsvalg.
De nye tonene om innvandringspolitikken fra denne regjeringen høres lovende ut, men kunngjøringen reiser mange spørsmål. For ÖVP har sittet i regjering i årevis, der presset i det sosiale systemet lenge har vært kjent. I årevis har det vært snakk om at landet lider under en «massiv asylkrise», men realpolitisk har det skjedd lite. Det kan også være at utspillet fra kansler Christian Stocker på X bare er politisk taktikkeri.
Det kan være at Stocker-regjeringen planlegger det motsatte av hva den kunngjorde. For på X fortsetter Stocker: «Vi ønsker å bruke dette alternativet – hvis systemet igjen blir overbelastet.» Dette tyder på at regjeringen mener det foreløpig ikke er noen overbelastning – og at det derfor ikke vil være nødvendig å stoppe familiegjenforeningen «umiddelbart».
Det mener i alle fall FPÖ-leder Herbert Kickl, som i et Facebook-innlegg hevder at det «første løftet er allerede brutt» og at regjeringen unndrar seg ansvaret.
Intet nytt under solen, med andre ord, for uansett land, ser vi samme politiske krangel.