Aktuelt

Hva skjer nå?

En ny måling som Opinion har gjort for FriFagbevegelse og Dagsavisen i juni viser et kraftig fall for Høyre. Den forteller at Ap, Høyre og FrP nå er jevnstore.

Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning sier til FriFagbevegelse at situasjonen i norsk politikk har endret seg sammenlignet med for ett år siden.

 – Aps oppslutning er stabil, men Høyre er ikke lenger det dominerende partiet på borgerlig side. Partiet har falt på mange målinger, inkludert denne, samtidig som Frp har mobilisert, sier Bergh.

Nedgangen for Høyre er så markant med over 8 prosentpoeng at det er tatt en ekstra runde på det med Opinion, som mener at resultatet står seg.

Høyre er det eneste partiet som går tilbake på denne målingen. Til det har Høyre-leder Erna Solberg følgende kommentar:

 – Totalt sett ser bildet heldigvis litt bedre ut enn på denne målingen, og senest på VGs måling tirsdag gikk vi fram og var klart størst. Men vi må bare jobbe på, sier Solberg.

Hun – som FrP-leder Sylvi Listhaug – synes det viktigste er å bytte ut Støre-regjeringen.

For Ap er det antakelig symbolsk viktig å være litt – bittelitt – foran Høyre på målingen, og selv synes de å tro at en kan snakke seg til seier.

– Stortingsvalget neste år er et valg vi både kan og skal vinne, sier Ap-nestleder Jan Christian Vestre.

Og da skal de også sloss med jevnstore FrP. Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Høyre har over tid gått tilbake samtidig som FrP har gått fram. Men 19-tallet har ikke FrP sett siden sommeren 2013, og det før Siv Jensens euforisk i leppestiftkjolen på valgvaken ropte Morna, Jens!

Hvem som kan ta farvel med hvem i 2025 er ikke godt å si, ei heller hvem som kan hilses velkommen – og av hvem.