Krig og uroligheter

Tostatsløsningen – dead as a dead parrot

Når den norske regjering nå har anerkjent den ikke-eksisterende staten Palestina, hvordan går det med tostatsløsningen som norske politikere til stadighet snakker varmt om? Og hva mener de palestinske selvstyremyndigheter om en slik løsning? Eller er dette bare et nytt eksemplar av papegøyerasen "Norwegian Blue"?

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har på inn- og utpust hevdet at anerkjennelse av den ikke-eksisterende staten Palestina ikke må ses på som en reaksjon etter massakrene på over 1200 jøder den 7. oktober i fjor samtidig med at over 250 gisler ble tatt med over til Gaza hvorav ca. 125 fremdeles skal befinne seg der. Hvis de da er i live.

Det er ikke lett å tro dem på det. Ledelsen i den palestinske selvstyremyndigheten (PA), der president Mahmoud Abbas nå sitter på det 19.året etter at han ble valgt i 2005 og ikke har utskrevet nyvalg etter dette, kjøper i hvert fall ikke den forklaringen.

HRS sin trofaste kilde til real news fra Vestbredden og Gaza, Palestinian Media Watch (PMW), har fanget opp en karikaturtegning Fatah nylig har lagt ut og som viser hvorledes de ser på anerkjennelsen som kom fra Norge, Spania og Irland.

Tegningen viser en norsk hånd som skriver, ikke Palestina, men «Falestinona» som er en sammenblanding av Fatah og Palestina, en irsk hånd som holder det palestinske flagget og en spansk hånd som viser V-tegnet.

Og midt i tegningen ser vi omrisset av dagens Israel med et bilde av al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem. Klarere enn dette kan det ikke sies at Fatah som by the way ledes av palestinernes evige president Mahmoud Abbas, ikke kan tas til inntekt for norske politikeres våte drøm om en tostatsløsning. Her er det kun enstatsløsningen som gjelder. Og den staten heter Palestina.

«Sleipingen» Barth Eide

Hvordan norske politikere generelt og Espen Barth Eide spesielt kan late som de overser at tostatsløsningen er død som en sild er vanskelig å forstå. Men når det gjelder Barth Eide kan forklaringen ligge i det kallenavnet som amerikanske politikere ga ham allerede under hans periode som statssekretær i Utenriksdepartementet under regjeringen Stoltenberg – «weasel».

Direkte oversatt fra engelsk er en weasel en røyskatt, med andre ord en søt liten skapning som kan påtreffes i skog og mark. Men det er ikke dét man tenker på når uttrykket brukes på engelsk mot en person – da betyr det «sleiping». I Barth Eides tilfelle – en som meler sin egen kake, for å bruke et velkjent norsk uttrykk.

For Barth Eide lukker helt øynene for hva ledelsen på Vestbredden uttaler til sitt eget folk om en tostatsløsning, enten fordi ingen i UD forstår arabisk (hvilket er lite trolig) eller fordi han later som han ikke hører det han ikke vil høre og heller satser på anerkjennelse fra de arabiske land til senere utnevnelser til internasjonale verv for statsmannen Barth Eide.

For man skal ikke lete lenge for å finne ut av hva PA selv uttaler om tostatsløsningen. Og hvis Barth Eide ikke gidder å lete selv så har PMW for lengst gjort det for ham, siste gang i en artikkel av 19. mai, få dager før han på vegne av alle oss erklærte Palestina som selvstendig stat. Artikkelen er vel verdt å bruke noen minutter på. Her er det mye norske medier aldri vil fortelle det norske folk.

Hva sier PA om tostatsløsningen?

Hvordan norske politikere kan snakke varmt om en tostatsløsning der Israel og Palestina lever fredelig side om side er vanskelig å forstå når man setter seg inn i hva palestinerne selv mener om den saken.

For eksempel uttalte president Abbas følgende på palestinsk TV den 17. januar 2022:

We have been the owners of this land since this land’s existence… We will remain in this land forever, while the attackers [Israelis] have no place in Jerusalem and no place here.

Eller dette, uttalt av Abbas på palestinsk TV den 12. februar 2023:

The colonialist states conspired together to issue [the Balfour Declaration] – and foremost among them was Britain and America – in order to get rid of the Jews in Europe on the one hand and establish a so-called national home for them in Palestine on the other hand. The truth is that they wanted to build an outpost to protect their interests in our region.

Som om det ikke skulle være nok har Abbas personlige rådgiver, shariadommer Mahmoud Al-Habbash på WAFA, det offisielle palestinske nyhetsbyrået, den 20. mars 2023 uttalt at det ikke er jødene som har en historie flere tusen år tilbake i Israel, det er palestinerne:

It has been proven that the continuous truth in this land is the Palestinian people, whose Canaanite ancestors lived in it more than 5,000 years ago… There was no First Temple and no Second Temple, and there also will be no Third Temple.

Og som en spesiell melding til alle ansatte i Faktisk.no – for vi vet at dere følger med på hva vi skriver – ytterligere lenker finnes i PMWs artikkel av 19. mai som vi har lenket til ovenfor.

Da er dét sagt.

A late parrot

En umiddelbar assosiasjon vi i HRS får når vi leser artikkelen fra PMW samtidig som vi hører norske politikere generelt og Espen Barth Eide spesielt til stadighet snakke om en tostatsløsning, er Monty Pytons legendariske sketsj om papegøyen av rasen «Norwegian Blue», der ekspeditøren i dyrebutikken mente den bare sov, mens kunden som klagde på kjøpet mente det var en «late parrot, pushing up daisies.»

John Cleese og hans kollegaer ante den gangen ikke hvor rett de skulle få.