Aktuelt

Tilliten til politikerne stuper

Tilliten til politikerne synker som en stein, viser en ny måling Opinions samfunnsmonitor, der også et overveldende flertall tror at flere statsråder må gå av på grunn av juks og fanteri i studiene.

Hele 73 prosent av respondentene svarer ja på at flere statsråder må gå av fremover på grunn av plagiering i universitetsoppgavene sine, viser Opinions samfunnsmonitor. Kun fattige små 7 prosent sier nei, mens de øvrige 20 prosent vet ikke. Med andre heller hele 93 prosent (!) mot flere statsrådsavganger på grunn av juks i studietiden. Det må være bedrøvelig lesning for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som kanskje allerede har rekord i statsrådsavganger i regjeringsperioden.

Avgangene er tette

Undersøkelsen er blitt gjennomført i etterkant av at forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) gikk av etter avsløringer om «tekstlikheter og mulig plagiat i masteroppgaven hennes», påpeker Opinon, men man kan vel anta at plagiat absolutt var tilstede da Borch tok sin hatt og gikk samme dag som påstandene ble fremmet i norske medier. Samtidig ble undersøkelsen gjennomført mens Nord universitet vurderer helseminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave.

I motsetning til Borch resolutte avgang har Kjerkol blitt sittende som helse- og omsorgsminister, hvor hun kjemper for sitt politiske liv – med en Støre som ikke ser ut forstå verken sitt eller regjeringens beste ved å dytte ansvaret på Kjerkols skjebne over på Nord universitet (selv om Støre påstår noe annet).

En av morsomhetene som florerer på sosiale medier er at Vy og Ruter er sjalu på at Støre-regjeringen som har flere avganger enn dem til sammen. Stortingspolitikere og statsråder har gått av eller blitt degradert på grunn av feil de har gjort i det siste, slik som tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes’ brilletyveri, Ola Borten Moes (Sp) aksjehandel og det samme med Anniken Huitfeldt (Ap) sin ektemanns aksjehandel, Hadia Tajiks (Ap) fiktive leiekontrakt og ditto juks med pendlerbolig og reiseregninger, samt flere andres pendlerboligjuks, Anette Trettebergs (Ap) verv gitt til venner, noe for øvrig Tonje Brenna (Ap) har gjort, men Brenna ble fredet av Støre. Så har du tidligere kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) som begge havnet i metoo-fella etter at førstnevnte kysset kysset en ansatt på en sommerfest, mens Enoksen innrømmet et forhold til en ung kvinne (da var hun 18, han 50) for neste to tiår siden.

Tilliten forsvinner

– Det nye året har startet med enda større grad av mistillit til politikerne, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion, hvor hun viser til fjorårets Opinions samfunnsmonitor.

For 68 prosent av de spurte mener at slike skandalesaker som er fremkommet i stor grad har påvirket tilliten deres til politikere i Norge generelt. Dette er en økning på hele 11 prosentpoeng fra oktober i fjor hvor 57 prosent svarte det samme. Det er en betydelig økning på kort tid. Alle aldersgrupper og både kvinner og menn mener at disse sakene har påvirket tilliten til politikere, men blant kvinner noe enn blant menn (72 mot 65 prosent).

Interessant er det jo også at «bare» 49 prosent i fjorårets måling trodde det ville komme flere slike skandalesaker i år, mens om lag 20 prosent trodde like mange og ca. 30 prosent mindre.

– De som hevder at politikere har en jobb å gjøre for å gjenreise tilliten til politikerne synes absolutt å være inne på noe, sier Nora Clausen.

Ja, politikerne har en enorm jobb å gjøre for å reise tilliten, men om de får det til er en helt annen sak. Spørsmålet er vel heller hvem som blir det neste. Ikke minst fordi det i helgen ble kjent at arvtakeren til Borch som forsknings- og høyere utdanningsminister, Oddmund Hoel (Sp), jukset med medlemstallene da han var aktiv i Norsk Målungdom slik at de «kvalifiserte» til å motta statstilskudd. Nå er alltids det også lenge siden, men når det kommer til moral så er det visstnok bare i metoo-saker det ikke finnes noen foreldelse.