Politikk

«Noen har snakka sammen»

Aftenposten kunne nylig opplyse at det nå skal være avgjort at det blir Anniken Huitfeldt som blir Norges neste ambassadør til USA når nåværende ambassadør fratrer i august. Men hvem andre var det som søkte? Nå er søkerlisten lagt ut på Facebook. Og Anniken Huitfeldt er ikke blant de som søkte innen fristen.

Ifølge Aftenpostens artikkel den 18. februar synes det nå endelig avgjort at tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil bli utnevnt til Norges ambassadør til USA når nåværende ambassadør fratrer i august. Hvis noen har vært i tvil om det: For her har nok «noen» snakket sammen, noe det er tradisjon for i Arbeiderpartiet.

Men hvis man tror at disse «noen» før søknadsfristens utløp har hvisket henne i øret at hun burde søke på denne ambassadørstillingen, så har hun absolutt ikke gjort det.

Det er da regler for slikt?

Dette har kommet for dagen ved en aldeles utmerket gravejobb gjort av Sigmund Aas, som nylig har lyktes å få ut søkerlisten til denne mest ettertraktede ambassadørstillingen i den norske utenrikstjenesten. Og resultatet av gravejobben er nå lagt ut på Facebook.

De som innen fristen har søkt på stillingen er:

Vebjørn Dysvik, ekspedisjonssjef i UD

Signe Brudeset, Norges ambassadør til Beijing

Jo Sletbak, seniorrådgiver i UD

Mona Juul, tidligere norsk FN-ambassadør

Hvis man går inn på lenkene under søkernavnene og sammenligner med yrkeskarrieren til Anniken Huitfeldt, er det ikke spor av yrkeserfaring utover diverse verv i Arbeiderpartiet. Vi fant henne derfor verdt en omtale i vår artikkel av 31.03.22 om oppdrettspolitikerne blant oss.

Det er disse fire som har søkt stillingen innen søknadsfristen, og da er det den best kvalifiserte blant dem som skal oppnevnes. Det er regler for slikt, men disse reglene synes ikke å gjelde for medlemmer av Arbeiderpartiet.

Lynkurs i diplomati

Jada, hun var utenriksminister fra 2021 til 2023 inntil hun måtte gå av fordi hennes ektefelle hadde handlet aksjer i Kongsberg Gruppen samtidig som hun i egenskap av utenriksminister behandlet saker som angikk selskapet. Hun ble derfor ansett «uvitende inhabil», ikke ulikt situasjonen til Erna Solberg (H). Men ingen kan av den grunn beskylde Huitfeldt for å være noen stor diplomat.

Vi har tidligere funnet det opportunt å omtale henne her på rights.no, fordi hun er den eneste norske utenriksminister som er blitt nektet å møte Israels utenriksminister.

Og da har vi slett ikke glemt at hun var hjernen bak å frakte Talibans ledere med privatfly fra Kabul til Oslo og innlosjere dem Soria Moria hotell og konferansesenter, rett bak Holmenkollen i Oslo. Formålet var å overbevise Taliban om å følge menneskerettighetene, særlig med tanke på hvordan de behandlet kvinner. Særlig vellykket kan vel ingen påstå at det var. Men det var sikkert en fin tur for de turbankledde fra Kabul.

Hvordan det skal gå når sannsynligheten er stor for at det er Donald J. Trump som flytter tilbake til Det Hvite Hus i januar 2025. kan man bare spekulere i. Men Anniken Huitfeldt kommer neppe til å frekventere 1600 Pennsylvania Ave. spesielt ofte etter at Trump har flyttet inn. Hun får prise seg lykkelig at det er den geriatriske Joe Biden som hun skal avlevere sine akkreditiver til når hun – muligens – tiltrer stillingen i august når nåværende ambassadør fratrer.

Hvis ingen legger tilstrekkelig press på statsminister Støre eller det blir tilstrekkelig ubehagelig for Anniken Huitfeldt selv å ta i mot tilbudet om jobb i Washington DC, anbefaler vi i HRS at hun tar et lynkurs i diplomati slik at hun får med seg det viktigste før hun drar.

Hun kan sikkert plukke opp noen tips fra KLM og Trond Kirkvaags legendariske «Ambassadør Akademiet».