Aktuelt

Unge menn blir stadig mer høyreorienterte – unge kvinner stadig mer til venstre

En ny meningsmåling i Sverige viser at kjønnsforskjellene i politikken øker. Unge menn trekkes mer og mer mot høyresiden, mens unge kvinner beveger seg tydeligere til venstre.

Det har lenge vært kjent at unge menn og kvinner i Sverige stemmer ulikt, men forskjellene har økt ytterligere i løpet av 2023.

– Vi har sett disse mønstrene gjennom hele året og det er tydelig at de forsterkes fremfor å svekkes akkurat nå, sier Per Söderpalm, opinionsleder i meningsmålingsinstituttet Verian til SVT.

Ser man på kategorien menn i alderen 18-29 år, viser SVT/Verians desemberundersøkelse at Sverigedemokraterna (SD) får høyest oppslutning med drøyt 28 prosent, fulgt av Moderaterna med vel 21 prosent.

For kvinner i samme aldersspenn er resultatet noe helt annet. Der får Socialdemokraterna (S) hele 37 prosent oppslutning, fulgt av Vänsterpartiet (V) med 17 prosent.

– Det vi ser er at unge kvinner har en sterk motstand mot Sverigedemokraterna og det er en trend vi har sett i løpet av året, sier Söderpalm.

Kilde SVT/Verian

Om det hadde vært valg i dag ville unge menn ha valgt den sittende regjeringen bestående av Tidöpartiene (Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna med støtte fra Sverigedemokraterna) med 58 prosent.

Unge kvinner ville derimot ha valgt den rødgrønne opposisjonen med hele 70 prosent.

At stadig flere unge menn først og fremst går til SD mens unge kvinner flest ønsker seg S, er interessant nettopp knyttet til Söderpalms påpekning om at unge kvinner har sterk motstand mot SD.

Forklaringen er etter alle solemerker enkel, slik som Söderpalm sier det. Unge kvinner og menn har ulike preferanser. Unge kvinner setter likestilling, skole og helsevesenet høyt, mens for unge menn er saker som lov og orden og innvandring sentral.

Det som er besynderlig er at unge kvinner ikke synes å forstå at med den type innvandring som Sverige er mest kjent for, så kan man først og fremst vinke farvel til likestillingen og deretter vil skole og helsevesen lide under både økonomiske og kulturelle problemer. Så igjen ser vi at det er et hav av forskjell mellom kvinner og menn – og det i dét landet som var ett av de første til å promotere «hen».

Det er neppe unge «hen» som kan redde Sverige – det er unge menn.