Aktuelt

Trump med knusende seier

Siden Donald Trump vant presidentvalget i 2016 og tapte for Joe Biden i 2020, har vi konstant blitt fôret med hvilken håpløs person Trump er. Men det har altså ikke gått inn hos amerikanske velgere, i alle fall hvis valget i delstaten Iowa gir en noenlunde pekepinn på hva som vil skje videre. For Trumps seier i Iowa er både overlegent og historisk.

Rapportene i ulike medier fra Iowa forteller om en iskald valgdag. I 20-30 minusgrader sto folk i lange køer for å slippe inn på velgermøtene («caucus»). Men om det var aldri så kaldt, så fremsto velgerne både optimistiske og fornøyde. Velgere som har blitt intervjuet har hatt ulike kandidater, der ikke minst Nikki Haley fremsto som en favoritt ved siden av Trump. Men andreplassen gikk til Ron DeSantis med i overkant av 21 prosent. Haley noe over 19 prosent.

At Trump fikk over 51 prosent av stemmene er en knusende seier for en ikke-sittende president i et primærvalg som aldri har skjedd før i moderne amerikansk politikk.

Velgerne gjør altså sin plikt. Så kanskje det ikke er noen krise i det amerikanske demokratiet likevel? Visst fremstår USA som splittet, men medienes klokketro på at Trump var ferdig i amerikanske politikk har altså ikke slått til. For noe rett må Trump ha gjort, idet DeSantis fremstår som en miniutgave av Trump, mens tidligere FN-ambassadør Haley (utnevnt av Trump) vil ha en mer «dannet» stil. Hun er også klar på at hun ønsker å hjelpe Ukraina og at hun støtter Israel.

Aftenpostens kommentator Christina Pletten synes imidlertid å tro at det er Trumps velgere som først og fremst har trosset det kalde været, altså indirekte sitter de andre kandidatenes velgere hjemme.

Trumps tilhengere viste at de er motivert og villig til å strekke seg for kandidaten sin. Det gir kampanjen hans en perfekt start på valgåret. Det brennende engasjementet er Trumps aller sterkeste kort, også i en eventuell kamp mot Joe Biden. Jo mer overbevisende han vinner primærvalget, desto sterkere vil denne effekten bli.

Sent på mandag mottok Trump forøvrig en gavepakke fra sin konkurrent Vivek Ramaswamy. Han fikk bare 7,7 prosent av stemmene i Iowa, og valgte å avbryte valgkampen og gi sin støtte til Trump. Ramaswamys politikk minner om Trumps.

Og hva er så vinneroppskriften til Trump? Han har kjørt på to ting: innvandring og energi. Han skal stanse den illegale innvandringen til USA og han skal bore etter mer olje, uttrykt i MAGA (Make America Great Again) og Drill, baby, drill.

Nettopp å få kontroll på de amerikanske grenser og få kontroll med økonomien, er det mange velgere som har etterlyst. Her har ikke sittende president Joe Biden levert, antakelig fordi de politiske løsningene ligger for tett opp til det Trump over tid har forfektet.

Samtidig er Aftenpostens Pletten opptatt av at Iowa neppe er noen pekepinn for hva som vil skje fremover. Hun viser til valgdagsmålingene til The Washington Post der «Trump gjorde det svakest blant unge velgere, velgere med høy utdanning, moderate og de som bestemte seg i siste liten. Et lyspunkt for Trump er at han gjorde det bedre enn ventet også i forstedene i Iowa.» Men kanskje det mest vesentlige for Pletten:

Delstaten er imidlertid atypisk i sin sammensetning. Den har ingen store byer, og begrenset med forsteder. Iowas befolkning er også eldre, hvitere og mer religiøs enn resten av USA.

Den påpekningen sier kanskje mest av alt om hva som først og fremst splitter USA. Når Trump i sin tale etter seieren i Iowa etterlyste samhold, ved «enten det er republikaner eller demokrater, eller liberale eller konservative, ville det være så fint om vi kunne komme sammen», virker det ikke som mediene deler et slikt ønske.

Neste uke går amerikanerne i New Hampshire til valgurnene. Vi får se hva som skjer da.