Antisemittisme

Norsk-israelsk soldat: – Norske medier stoler for mye på feil informasjon fra Hamas

Fædrelandsvennen har snakket med norsk-israeleren Daniel Aweida, som er tilbake i Vennesla etter å ha tjenestegjort i den israelske hæren. – Jeg mener at norske medier stoler for mye på feil informasjon fra Hamas. De velger å tro på en terrororganisasjon mer enn de tror på Israel. Det er hovedgrunnen til det hatet til Israel som er i Norge, sier 28-åringen.

Var soldat i Isral: – Ville det være verdt det? Jeg angret nesten, er overskriften på Fædrelandsvennens intervju med Vennesla-mannen Daniel Alweida.

«Nesten» er vesentlig, for Alweida angrer ikke på at han reiste fra kone og småbarn for å tjenestegjøre for Israel, og han er villig til å reise tilbake dersom han blir innkalt enda en gang.

Han forteller at det var tungt å dra fra familien.

– Hele turen til Israel var forferdelig. Jeg fikk god tid til å tenke på alt som kunne skje. Ville det være verdt det? Jeg angret nesten.

Daniel Aweida forteller at han var ved en militærbase nord for Gaza. Her var han først på øvelse i tre uker. Så gikk de inn i Gaza.

– Var du redd?

– Ja, til å begynne med, da jeg så noen av de videoene som Hamas la ut etter 7. oktober. Da jeg så hvor brutale de var, så begynte jeg å frykte litt. Jeg begynte å tenke litt for mye. Da vi gikk inn i Gaza, tenkte jeg: «Hva skjer hvis de klarer å fange meg?»

Aweida forteller avisen at han først måtte gjennomføre en treukers treningsperiode, for så å bli sendt inn i Gaza.

Det er verdt å bite merke i hva han sier. Det er ikke frykten for å bli drept som er uttalt, det er frykten for å bli tatt til fange. Det er en frykt flere har gitt uttrykk for. Etter terrorangrepet var israeleren Thomas Hand sikker på at datteren var blitt drept. Åtte år gamle Emily var på overnatting hos en venninne i Kibbutz Be’eri da Hamas gikk til angrep, og da politiet senere fikk oversikt over hva som hadde skjedd, ga de Thomas Hand beskjed om at de var sikre på at Emily var drept. Reaksjonen hans gikk verden over, for han uttalte at det var «en velsignelse» at hun var død, slik at hun slapp de grufullhetene Hamas kunne utsette henne for i fangenskap.

Først en måned senere fikk familien vite at Emily ikke var død likevel, men at hun var blitt kidnappet, og 25. november ble hun frigitt.

Alweidas frykt er likevel svært forståelig. Enhver som har sett hva Hamas utsatte israelere for under terrorangrepet vil ha forståelse for frykten.

Så Hamas bruke menneskelige skjold

Daniel Aweida er 28 år. I motsetning til de mange på hans egen alder som går i tog for «frigjøring av Gaza», har han sett krigen på nært hold som soldat. Deltakelse i reservestyrken har gitt Aweida erfaringer om hvordan Israels krigføring foregår, og til Fædrelandsvennen forteller han at det han opplevde samsvarer dårlig med det bildet som gis av norske medier.

Han stiller seg kritisk til norske mediers bruk av Hamas som sannhetskilde, og forteller:

Israel har også anklaget Hamas for å bruke sivile som menneskelige skjold. Det siste mener Daniel Aweida han så da han var på sitt oppdrag.

– Også Israel har fått kritikk for sine krigshandlinger, hva tenker du om det?

– Ja, Israel har fått noe kritikk. Jeg føler veldig for de uskyldige som blir drept, på begge sider. Men jeg mener ansvaret for det ligger hos Hamas. Vi fulgte internasjonale regler, over hvem vi kunne skyte og ikke, det kunne ikke vært strengere. Vi prøvde å unngå sivile tap på den palestinske siden så mye som mulig.

«Det kunne ikke vært strengere» sier soldaten, og erfaringen hans samsvarer med hva israelske myndigheter har framholdt siden krigen startet. De gjør sitt beste for å minimere sivile tap blant palestinere, mens det er en umulig oppgave å få Hamas til å slutte å benytte sivilbefolkningen som levende skjold.

Trusler

Fædrelandsvennens intervju er foretatt i Aweidas hjem i Vennesla, med Aweidas kone og barn tilstede, men det er bare Aweida som er avbildet slik at leserne kan se ansiktet hans.

Årsaken til at kona ikke avbildes slik at hun kan gjenkjennes er trusler familien har mottatt etter et annet avisintervju, der det framkom at Aweida var norsk-israelsk og soldat i Israel.

– Jeg har ikke noe problem med trusler mot meg, men trusler mot familien min var ikke noe greit, sier han til Fædrelandsvennen.

Hva truslene har bestått i eller hvem som har framsatt dem skriver avisen ikke noe om.

Aweida sier selv at han var klar over at det ville komme trusler da han takket ja til å la seg intervjue. Det er vanskelig å påstå at det ikke var rasjonelt fastslått av Vennesla-mannen. Antisemittismen som har sydet til overflaten etter Hamas’ terrorangrep for tre og en halv måned siden er omfattende og økende.

Aweida fastslår at det er norske medier som må ta mye av skylden for hatet til Israel, og framholder at mediene er alt for ukritiske til informasjonen som kommer fra Hamas. Selv er han ikke i tvil. Dersom han blir innkalt igjen, reiser han for å forsvare landet.

– Jeg vil at folk skal forstå at Israel ikke kan stanse før alle gislene er hjemme igjen. Det er fremdeles gisler som er på mine barns alder. Det er grusomt å tenke på.