Innvandring

Erklærer Texas’ rett til selvforsvar

Masseinnvandringen til USA er større enn noensinne, og guvernør Greg Abbott har sagt at Texas står overfor en «invasjon» av illegale migranter. Nå får han støtte. I alt har 25 republikanske guvernører signert en felles erklæring til støtte for Abbott og Texas' nylig vedtatte lov om at illegal migrasjon er kriminelt i delstaten. I et stadig mer splittet USA er erklæringen en reaksjon på at Biden-administrasjonen ikke håndhever landets innvandringslover. 

Texas’ grense er ikke bare en delstatsgrense, men også USAs yttergrense mot Mexico. Det er Texas’ grense de illegale migrantene må forsere for å ta seg inn i USA, og det gjør de i enormt omfang.

Grensen og grenseområdet er definert som følger på nettsidene til Department of State Health Services (DSHS): «området innenfor 100 kilometer (eller 62 miles) fra Rio Grande i La Paz-avtalen fra 1983. Dette inkluderer de 32 Texas Border Counties oppført nedenfor og Mexico.»

 

 

32 amerikanske fylker er i praksis invadert, og Texas registrerte over 300.000 forsøk på grensepasseringer i desember 2023. Antallet er svimlende høyt, og til tross for at migrantene sluses videre inn i USA i høyt tempo, er tilstrømmingen ennå tiltakende.

Årsaken til at det kommer enormt mange migranter, mange av dem illegale, er Bidens pisk-og-gulrot-politikk, fastslår det amerikanske instituttet for migrasjonspolitikk. Mens demokratene på papiret ønsker kontroll over grensene ved å få færre illegale migranter, har de samtidig laget effektive incentiver for økt innvandring, og det er Texas som lider hardest under denne politikken.

Beskytte amerikanske borgere

Rett før jul signerte den republikanske guvernøren i Texas et lovforslag om delstatens egne rett til å håndtere illegal innvandring.

Den nye loven vil gi politiet tillatelse til å arrestere personer de mistenker har krysset Rio Grande mellom innreisepunkter. Abbott signerte også et lovforslag som øremerket mer enn 1 milliard dollar til flere grensebarrierer.

Det var en klar beskjed til Biden og Washington om at Texas ikke vil godta tilstanden slik den er per i dag, og nå får Abbott støtte.

På X skrev Abbott følgende: «Halve Amerika slutter seg til Texas’ konstitusjonelle rett til selvforsvar i henhold til art. 1, seksjon 10, som stammer fra Joe Bidens avslag på å håndheve immigrasjonslovene. Hans handlinger har forårsaket en invasjon uten sidestykke som vi må forsvare oss mot.»

I erklæringen, som er signert av 25 republikanske guvernører, kan man lese følgende:

Uttalelsen kommer mens Biden-administrasjonen fortsetter å angripe Texas og nekter å iverksette tiltak eller ansvar for krisen ved den sørlige grensen.

«President Biden og hans administrasjon har gjort amerikanerne og landet vårt fullstendig sårbare for ulovlig innvandring over den sørlige grensen. I stedet for å opprettholde rettsstaten og sikre grensen, har Biden-administrasjonen angrepet og saksøkt Texas for å trappe opp for å beskytte amerikanske borgere mot historiske nivåer av ulovlige innvandrere, og mot dødelige stoffer som fentanyl og terrorister som kommer inn i landet vårt.»

«Vi står i solidaritet med vår medguvernør, Greg Abbott, og staten Texas når det gjelder å bruke alle verktøy og strategier, inkludert barbergtrådgjerder, for å sikre grensen. Vi gjør det delvis fordi Biden-administrasjonen nekter å håndheve immigrasjonslover som allerede er på bok og ulovlig tillater masse prøveløslatelse over hele Amerika av migranter som har kommet inn i landet vårt ulovlig.»

«Forfatterne av den amerikanske grunnloven gjorde det klart at i tider som dette har stater rett til selvforsvar, i henhold til artikkel 4, seksjon 4 og artikkel 1, seksjon 10, klausul 3 i den amerikanske grunnloven. Fordi Biden-administrasjonen har abdisert sine konstitusjonelle pålagte plikter overfor statene, har Texas all juridisk begrunnelse for å beskytte suvereniteten til våre stater og vår nasjon.»

Timingen for erklæringen er neppe tilfeldig, idet valgkampen allerede er sparket i gang i USA, og den oppsummerer i stor grad hva det kommende valget vil dreie seg om for amerikanerne.