Aktuelt

Stor anti-terroraksjon i Danmark

Dansk politi har foretatt pågripelser tidlig torsdag morgen i en koordinert aksjon flere steder i landet. Flere er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep.

Førstepolitiinspektør og operativ sjef i sikkerhetspolitiet (PET), Flemming Drejer, og seniorpolitiinspektør og utrykningsleder i Københavns Politi, Peter Dahl, holdt pressekonferanse i København kl 13 i dag. Her fremkom at tre personer er pågrepet mistenkt for å planlegge et terrorangrep, mens en person er arrestert i Nederland.

Fem politidistrikter har vært involvert i pågripelser og ransakinger.

LTF og økt sikkerhet for jøder

PET sier at saken har koblinger til utlandet og den forbudte gjengen Loyal to Familia (LTF), og at de er oppmerksomme på jødiske lokaliteter samt større arrangementer, slik som for eksempel fotballkamper og julemarked.

Det er interessant at PET nevner LTF. Gjengen ble forbudt i Danmark ved en dom Høyesterett, men lever altså i beste velgående. De danske etterretningstjenester har tidligere påpekt at ved å gjøre LTF forbudt kunne det være en risiko for ytterligere radikalisering og terrorpotensial.

Med andre ord kan det leses mellom linjene at det kan være snakke om islamistisk terror. Det tyder også opplysningen om jødiske lokaliteter på, da sikkerheten for jødene er styrket fra politiet side etter Hamas’ terrorangrep i Israel 7. oktober. Det skal blant annet være synlig og tung overvåkning av synagogen i Krystalgade.

På grunn av sikkerhetssituasjonen og terrortrusselen i Danmark avlyses Hanukka-feiringen på Rådhusplassen i København torsdag. Dette opplyser rabbiner Yitzi Loewenthal til nyhetsbyrået Ritzau. Styreleder i Det jødiske samfunn, Henri Goldstein, forteller at de ble orientert om PETs aksjon foran pressen på pressekonferansen torsdag.

– Men vi aner ikke om et faktisk angrep mot jødiske terrormål var planlagt, sier han til media, og legger til at han er bekymret, men ikke utrygg.

Grep tidlig inn

Politiet gjorde det klart under pressekonferansen at de har rykket inn tidlig og snakker om en såkalt sikkerhetsaksjon – altså en form for forebyggende aksjon.
Dette kan tyde på at de anholdte er personer som har planlagt, korrespondert eller utvekslet ideer om å begå terror, men at det ikke har vært konkret planlegging eller anskaffelse av for eksempel våpen. Flemming Drejer påpekte under pressekonferansen at bevisene de så langt sitter ikke er overveldende. Etterforskningen skal da også pågå for fullt. PET-sjefen sa at de gikk inn tidlig, da de ikke ville gamble med borgernes liv.

Steffen Larsen (LA), leder av Folketinges justiskomité, mener at den pågående antiterroraksjonen viser at den nylige vedtatte koranloven ikke betyr noe som helst.

– Det er luftspeiling å tro at hvis vi bøyer oss som kujoner, så stopper terrortruslen. Verdens mobbere elsker kujoner, sier Steffen Larsen til Berlingske, og fortsetter:

– Disse menneskene er etter oss – ikke fordi vi ikke føyer dem, men fordi vi har et verdisett som de er imot. Vi går inn for likestilling mellom kjønnene. Vi går inn for at homofile kan gå på gaten uten å bli forfulgt. Den slags ting kan disse mennesker ikke tåle, og derfor er de imot oss. Vi må ikke bøye os. For hver gang vi bøyer oss, får de mer blod på tann.

Da vet vi i alle fall at Larsen er rimelig sikker på at det er snakk om et planlagt islamistisk terrorangrep som avdekket.

Politiet har for øvrig oppfordret danskene til å leve som normalt, og si fra om de lurer på noe eller ser noe mistenkelig.