Aktuelt

En vennlig påminnelse om lenke-forbud og språkbruk i kommentarfeltet

Vi er takknemlige for alle kommentarer - positive og negative - som legges inn under våre artikler. Men vær så snill - ikke legg inn lenker til andre nettstedere enn vårt eget. Vi ønsker heller ikke sjikane i kommentarfeltene.

Nettstedet vårt – rights.no – er et åpent nettsted der våre lesere under hver artikkel kan legge inn sine egne kommentarer. Vi er takknemlige for alle kommentarer – positive eller negative. For oss i HRS betyr det bare at artiklene leses. Det er nettopp derfor vi i HRS driver dette nettstedet, vi ønsker å opplyse og engasjere. Men vi må også være sikre på at det som legges ut i kommentarfeltet er innenfor det som kan aksepteres hos oss.

Å lese gjennom alt innholdet det lenkes til når vi trykker godta, uavhengig av om det lenkes til VG eller andre, ukjente sider eller foredrag på YouTube og så videre er tidkrevende, i praksis umulig, å bruke tid på i en hektisk hverdag.

Vi minner derfor om at vi har innført som hovedregel at kommentarer som inneholder lenker til andre nettsteder enn vårt eget, vil bli fjernet fra kommentaren. Alternativt vil hele kommentaren bli slettet.    

Kildehenvisninger er helt supert og det vil vi selvsagt fortsatt gjerne ha, dog uten direktelenker.

Eksempel 1: I VG skriver Hanne Skartveit at Hamas bruker tunnelene til å skjule våpen og krigere, ikke til å beskytte egne borgere.
Eksempel 2: På YouTube ligger det en video som heter Israel-Hamas War: Piers Morgan Debates Palestinian Mustafa Barghouti Over Conflict. Der sier Morgan…

Dette er helt innafor fremdeles, og vi slipper å bruke tid på å moderere i form av å lese gjennom hele VG-artikkelen eller se hele YouTube-videoen.

Vår tanke og påfølgende oppfordring handler altså ikke om å innskrenke ytringsfriheten, forhindre meningsmotstand eller si nei takk til informasjon, det handler rett og slett om hva vi står ansvarlige for og hva vi skal bruke tiden vår til. Vi er noen veldig få som driver dette nettstedet. Vår primære oppgave vil derfor alltid være skrivearbeidet. Gjennomgang av kommentarene må komme i annen rekke. Da hjelper dere oss veldig om kommentarene er i ren tekst, uten lenker.

Og så enda en bønn: Pass på ordbruken.

I en verden styrt av algoritmer er det kun til ulempe for oss når det kommer kraftsalver i kommentarfeltet. Rasistiske kommentarer og oppfordringer til utslettelse av hele folkegrupper er selvsagt ulovlig, men det er også mange kommentarer som inneholder ord og vendinger som gjør at vi får lavere distribusjon av våre artikler på Facebook, som er en hovedplattform for oss.

Vi er i likhet med dere frustrerte over ulike sider ved dagens politikk – det er derfor vi i det hele tatt eksisterer, men eksempelvis å legge til en «r» mellom «o» og «d» i uttrykket «landsmoder Gro» tillates ikke, ei heller sjikane. Ved vedvarende bruk av unødvendig stygt språk må vi utestenge fra kommentarfeltet.

Ingen skal tvile på at nettopp vi i HRS alltid vil stå opp for den grunnlovsfestede ytringsfrihet. Når vi av og til sletter eller modererer en  kommentar, har det ikke noe med sensur å gjøre. Dere som kommenterer må gjerne kritisere artiklene sønder og sammen, det vil også bli lagt ut. Det er negativ kritikk vi lærer av.

Til slutt – takk for at dere leser og støtter HRS. Det er det som driver oss til å bruke all vår tid på dette arbeidet. Og takk for at dere deler artiklene slik at vi får flere lesere. Som dere kanskje har fått med dere fra tidligere artikler, blir vi kraftig bremset på Facebook – høyst sannsynlig av Facebooks norske samarbeidspartner Faktisk.no AS. Dette selskapet eies av de fleste store norske mediehus, det vil si VG, Dagbladet, NRK, TV2, Polaris Media og Amedia.

Derfor – ikke vent til våre artikler dukker opp på Facebook. Det kan nemlig godt hende at de ikke gjør det. Gå direkte inn på rights.no og del artiklene derfra. Da hjelper dere oss veldig.

Takk for oppmerksomheten – og takk for at dere bidrar ti å gjøre rights.no bedre.