Antisemittisme

Selektivt engasjement for barn – eller ganske enkelt jødehat

20. august 2014 lastet IS opp en video på YouTube. Den bestialske halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley rystet en hel verden. Ni år senere rammer terroren på nytt. Metodene til Hamas er de samme som metodene til IS. Ni år etter tverrpolitisk avsky for terror, tar 9.000 nordmenn til gatene i en demonstrasjon mot dem som ble ofre for terror. Hvorfor demonstrerer de ikke mot terroristene?

Hylende sto de der lørdag, på Eidsvoll plass foran Stortinget, med palestinske flagg og knyttede never. Demonstrasjonen var ledet av Palestinakomiteen, en organisasjon som vil fjerne Israel fra kartet. Om du tviler bør du ta en titt på logoen deres.

«La barna leve!», «Stopp terrorstaten Israel!», «Stopp folkemord!» ble det ropt iherdig.

Da jeg så Dagsrevyens sending fra demonstrasjonen var det ikke vanskelig å se hvem demonstrantene var. Det var en usalig blanding venstresidens kvinner av alle kjønn, ispedd en god andel innvandrere og en tilsvarende andel unge mennesker som knapt kan ha vært ferdige med bleiestadiet da James Foley fikk skåret strupen over og forferdede nordmenn lot profilbildene sine på Facebook gå i svart.

Det er ingen svarte profilbilder for de halshuggede i Israel.

Sårbare grupper

Det mest påfallende med den pro-palestinske aktivismen er at deltakerne nær utelukkende er de samme menneskene som nyter aller best av å leve i demokratiet. Hadde de samme levd i islamske land ville de vært nederst på rangstigen uten den minste mulighet til å demonstrere for eller imot noe som helst. Likevel er disse representantene for samfunnets sårbare grupper overbevist om at det er Midtøstens eneste demokrati som er ansvarlig for lidelse og død.

Den frenetiske Line Khateeb, Palestinakomiteens leder, holdt appell. Budskapet var selvfølgelig at «Israel må stoppe folkemord». Det var ikke akkurat overraskende, – Jeg så bilder av palestinske motstandskjempere som tok paragliders og krysset grensen inn til Israel. De brøt hull i gjerdet, de på en måte frigjorde seg, sa hun til NRK Dagsrevyen 7. oktober. Lørdag var hun flankert av det man i dagligtale kaller en quisling, en israeler med erfaring som helikopterpilot i det israelske forsvaret, nå ihuga aktivist.

Hva demonstrantene ser for seg skal skje dersom Palestina virkelig blir «frigjort», er sannelig ikke godt å si. Men ikke en eneste av dem ropte om å fjerne Hamas.

Rødt-politiker og styremedlem i Antirasistisk Senter, Sofia Rana, feiret lørdagen med et bilde av Arbeiderpartiets lokaler i Oslo, belyst i fargene av det palestinske flagget.

Jødehatet

Det er demonstrantenes manglende vilje til å ta avstand fra Hamas som gjør det voldsomme engasjementet ubehagelig. Det er ikke uten grunn at demonstrantene ikke har vist noe liknende mobiliseringsevne for andre krigers ofre. Tilsynelatende er det ikke omsorg for Gazas barn som er drivkraften. Det er tvert imot jødehat som er drivkraften til mange av dem som møter opp.

Søndag hang et enormt israelsk flagg påmalt hakekors fra en silo i Oslo. Et tilsvarende flagg ble tråkket og spyttet på i Oslos gater fredag. Det er tydelig for enhver å registrere hvem det er som tramper og spytter. Det er innvandrere. De hater Israel, de hater jøder.

Jøder melder om stadig mer utrygghet, davidsstjernen tagges på jødiske hjem og «gass jødene» tagges rundt om i Oslo. Man må spørre seg i hvilken grad de som demonstrerer et så intenst jødehat stilles til ansvar for det.

– Jeg forventer at regjeringen og politiet slår knallhardt ned på dette og setter i verk nødvendige virkemidler for å identifisere potensielle trusler mot det jødiske miljøet i Norge, skriver Frp-leder Sylvi Listhaug i en e-post til VG.

– Dette er fullstendig uakseptabelt og viser en antisemittisme som vi må ha nulltoleranse for. Jeg er flau over at dette er tilstanden i Norge i 2023, snart 80 år etter at verdenssamfunnet ble enige om «aldri igjen» etter massedrapene på over 6 millioner jøder under Holocaust, skriver Listhaug videre.

I europeiske byer ropes det ikke «Aldri igjen». Historien gjentar seg.