Den kulturelle revolusjonen

Makaber historieløshet: Avlyser markering av Krystallnatten

Noen ganger blir man bare målløs. Man tror knapt det man leser. Og man blir usigelig trist. Men Askim-russen kan umulig ha tenkt nøye over sitt vedtak om å avlyse fakkeltoget for markering av Krystallnatten. Dertil med argumentet "vil ikke ta politisk side". 

Russepresidenten i Askim, Sofie Tennefoss (18), kan fortelle følgende til avisen Smaalenene:

– I samarbeid med russestyret og ledelsen på Askim videregående skole, avlyser vi fakkeltoget for krystallnatt kommende torsdag. Dette er grunnet krigen i Israel, og vi vil ikke ta en politisk side i saken, siden vi har russ med bakgrunn fra begge sider av krigen.

At russen ikke vet bedre kan en kanskje tilgi, men ledelsen på Askim videregående skole bør virkelig gå en runde med seg selv. Det samme bør lærerne ved samme skole, særlig de som underviser i historie.

Tennefoss forteller videre til avisen «at russen syntes det er trist at markeringen blir avlyst, men står for at avgjørelsen er fornuftig».

Men det er langt fra fornuftig, i beste fall kan det kalles unnvikende og feigt, men kanskje vitner det aller mest om en makaber historieløshet. Sannsynligheten er dessuten kanskje større for at en slik avlysning kan bidra til (økt) konfliktnivå for de samme elevene, da jøder på nytt kan oppleve seg tråkket på, mens palestinere kan oppleve anerkjennelse av terroren og undertrykkelsen som Hamas bedriver.

Argumentet om at skolen har elever med «bakgrunn fra begge sider av krigen» er håpløst av minst to grunner. For det første er ikke de med israelsk eller palestinsk bakgrunn det samme som at de henholdsvis støtter israelske myndigheters krigføring i Gaza eller støtter Hamas. For det andre vil ikke en slik avlysning kunne endre historien.

Krystallnatten

Krystallnatten (natten mellom 9. og 10. november) markerer starten på en vanvittig opptrapping av jødeforfølgelsen, iscenesatt av den daværende tyske nazi-ledelsen, eller kanskje bare Hitler og Goebbels. Denne kvelden den 9. november 1938 holdt propagandaminister Joseph Goebbels, i Hitlers fravær, en tale til partiveteraner som var et voldsomt angrep på de tyske jødene. Goebbels, som blant annet skal være opphavet til påstanden om at «hvis en løgn bare blir repetert ofte nok, så blir det til slutt en sannhet», var en stor retoriker og talen gikk rett hjem. Det ble øyeblikkelig iverksatt en pogrom landet rundt. Det samme ble iverksatt i Østerrike.

Så mange jøder, helst velstående, som mulig skulle arresteres, det vil si så mange som fengslene hadde plass til. Jødiske virksomheter og jødiske hjem skulle ødelegges, men ikke plyndres. Ideen var å slå kloa i deres formuer og få jødene ut av landet. Men denne natten gikk ikke slik som det kanskje var tenkt. I realiteten ble den vel like kaotisk som grusom. Jødene ble grovt fornedret, fordrevet eller drept og deres hjem ble plyndret, ødelagt, satt fyr på og det samme med jødiske virksomheter og synagoger. All ødeleggelsen av hjem og virksomheter førte til et hav av glass i gatene, derav «krystallnatten».

Krystallnatten skapte – heldigvis – internasjonal fordømmelse. For eksempel uttalte USAs president Franklin D. Roosevelt at han «knapt kunne tro at noe slikt kunne skje i en sivilisasjon i det 20. århundre».

Nå er spørsmålet hvordan det vil gå med vår sivilisasjon i det 21. århundre.

Politikk

Mens Askim-russen ikke forstår det historiske – og vesentlige – med å markere «Aldri mer Krystallnatten», har Mysen-russen valgt en litt annen tilnærming.

– Vi velger å gå i dette fakkeltoget for å markere fred, og vi vil bare vinkle det i den retningen. Vi vil også ta avstand fra nettopp drapene som skjer på sivile. Så vi prøver å frastå fra politiske hendelser generelt, forteller Bartosz Lachacz (18) russepresident i Mysen.

Men det er ingen grunn til å «frastå fra politiske hendelser». Tvert om. Å ta avstand fra nazismen bør enhver sivilisasjon gjøre.

Skal vi ta lærdom av fortiden, eller av det som nå foregår i Israel/Hamas-krigen, må vi erverve oss kunnskap og lære oss å håndtere uenigheter. Ikke lukke øynene for dem eller late som de ikke eksisterer. Russen er våre fremtidige ledere, da er det ekstra viktig at de også forstår hvordan man tar ansvar.