Aktuelt

Italia viser vei: Sender migranter ut av EU

Italia skriver nå europeisk historie. Landet skal sende tusener av migranter ut av EU til to leirer i Albania. Italia blir med dette det første landet i EU som setter makt bak ordene. Migranter som plukkes opp i Middelhavet av blant andre et norsk skip, kan nå se langt etter å gå i land innen EUs grenser. Men Albania ligger fortsatt i Europa.

Statsminister Giorgia Meloni viser seg å være en handlingens politiker. Også Meloni har forsøkt å opprette asylsentre utenfor Europa, men har lyktes så langt. Nå har de gjort en ny vri. Italia planlegger å bygge to migrantsentre i Albania for midlertidig å huse migranter som har tatt seg over Middelhavet. Det er den første avtalen i sitt slag mellom et EU-medlemsland og et ikke-EU-land.

Gravide kvinner og mindreårige skal ikke sendes til disse to sentrene.

Titusener årlig

Sentrene skal åpnes i 2024, og migrantene vil der få vurdert sin asylsøknad. Hvis asylsøknadene blir avvist av Italia, vil Albania deportere migrantene.

Meloni har inngått avtalen med Albanias statsminister Edi Rama i Roma. Italia vil betale utgiftene for å bygge de to sentrene ved to havner nordvest i Albania.

Meloni sa at sentrene vil huse nesten 3.000 personer når de åpner i 2024. Hun sa at den italienske regjeringen håper å øke kapasiteten til å behandle 36.000 migranter årlig.

Sentrene vil være under italiensk jurisdiksjon, og Albania vil sørge for ekstern sikkerhet for fasilitetene, la Meloni til.

Meloni vant valget i fjor etter å ha lovet å stoppe ulovlig migrasjon til Italia.

Hennes parti, Italias brødre, gikk til valg på å etablere slike sentre utenfor Europa, og foreslo regioner som Nord-Afrika, men ingen land fra den regionen har ønsket et samarbeid. At avtalen med Albania gikk i boks, mener Meloni viser at «det er mulig å samarbeide om håndteringen av migrasjonsstrømmene».

Opposisjonen mener avtalen er brudd på «konvensjoner og folkeretten». Regjeringen «outsourcer sitt ansvar, med risiko for å opprette interneringsleirer som kanskje ikke sikrer tilstrekkelige standarder for mottak og respekt for menneskelig verdighet», mener lederen for De grønne.

I sommer var det registrert 145.000 migrantankomster sjøveien til Italia, opp fra 88.000 i samme perioden i fjor.

Flere land med liknende planer

Storbritannia og Danmark har over tid prøvd å etablere asylsentre i Rwanda, uten hell. I Tyskland diskuteres det samme. I 2019 sa daværende Utlending- og integreringsminister Inger Støjberg (V) at hun ville ha leire på Balkan for avviste asylsøkere som nekter å reise hjem.

Danmark vil sende avviste asylsøkere som nekter å forlate landet til leire på Balkan. Slik ønsker man også å sende et signal ut i verden om at økonomiske migranter som søker asyl i Danmark, kan forvente lite attraktive utreisesentre.

Støjberg var også i samtaler med Østerrikes Peter Webinger, som er øverste sjef for migrasjonskontoret under Østerrikes innenriksdepartement, for å få til en felles avtale for de to landene.

Intensjonen med leirene er å sende et forebyggende signal ut til potensielle nye asylsøkere uten beskyttelsesbehov som ønsker å søke seg til Danmark, i henhold til et lekket dokument:

«Hvis folk av en eller annen grunn ikke kan returneres til hjemlandet, bør de i stedet sendes til et utreisesenter utenfor EU. Her må de bli til de enten reiser hjem frivillig eller med tvang. Et slikt exit-senter vil sende et tydelig signal om at personer som forlater hjemlandet for å søke nye og bedre forhold i Europa, vil bli returnert umiddelbart», heter det i dokumentet.

Hvor prosessen nå står i Danmark har det vært lite omtale av. Men at migrasjonsproblemer er høyt på listen til flere vesteuropeiske lands politiske ledelser, er det grunn til å formode.

DW.com