Aktuelt

Svensker drept i terrorangrep i Brussel: antatt gjerningsmann drept

En mann, identifisert som Abdesalen Lassoued (45), skjøt og drepte to svenske fotballfans iført svensk landslagsdrakt, mens han ropte «Allahu Akbar». Drapene skjedde i sentrum av hovedstaden Brussel mandag kveld. En tredje, også det en svenske, er skadet. Sverige spilte EM-kvalifiseringskamp mot Belgia denne kvelden.

Nå meldes det at den antatte gjerningsmannen er skutt og drept av politiet. Drapet skal ha skjedd på en kafé i Brussels Schaerbeek-område, der terroristen skal ha bodd, og det skal ha utløst skuddveksling da politiet ankom.

Han må fortsatt identifiseres for å bekrefte at det er gjerningsmannen, sier innenriksminister Annelies Verlinden. Politiet mener de har tatt riktig mann, da våpenet som ble brukt under terrorangrepet, var på samme sted.

Terror

Myndighetene var raskt ute og erklærte det som et terrorangrep, og at det var direkte rettet mot svensker.

En større politiaksjon ble gjennomført i natt, hvor spesialenheter var til stede. Til sammen skal rundt 5.000 politifolk vært i sving. Ifølge belgiske medier ble operasjonen også utført på den mistenktes adresse. Her ble det funnet flere våpen, også av den typen som ble brukt under angrepet.

Angrepet skal ha skjedd ved at Lassoued fulgte etter en taxi på scooter. Da passasjerene – ikledd svensk landslagsdrakt – gikk av, begynte han å skyte etter dem. Han jakter dem inn i en bygning, hvor han altså klarte å drepe to av dem.

Abdesalen Lassoued er fra Tunisia og har fått avslag på asylsøknaden i Belgia. Han oppholdt seg således der ulovlig.

Fotballkampen, hvor det sto 1-1 til pause, ble stoppet og hundrevis av svenske fotballfans måtte vente i timevis på å bli evakuert.

«Stolt» IS-er

At politiet raskt fanget opp hvem terroristen var og hva som var hans motiv, kan henge sammen med at han selv i en video har erklærte seg som en «soldat fra Den islamske staten».

Ifølge en oversettelse fra Cemal Knudsen Yucel (ex-muslim Norge) på Facebook sier han her:

Fred og bønn være med Allahs sendebud:

Priset være Allah, Abdessalam Al-Jilani Meftah Al-Aswad, Mujahid (jihadist, red.) for Allahs sak, for den islamske staten, elsk den eller hat den, vi lever for vår religions skyld og vi dør for vår religions skyld, priset være Allah, din bror Abdessalam tok hevn for muslimer, jeg drepte tre svenske akkurat nå, priset være Allah, priset være Allah, jeg vil møte min gud og budbringeren fred være med ham, med glede og lykke med tillatelsen av Allah.

Siden svensker var målet, er det antakelig muslimenes kampanjer, både med koranbrenninger og påstander om at svensk barnevern tar fra muslimer barna, i Sverige som har påvirket han. Abdesalen Lassoued skal blant annet fulgt en konto på sosiale medier som heter «Sweden Injustice». Her blir det delt en rekke konspirasjonsteorier om Sverige, blant annet at de kidnapper muslimske barn. Han skal også ha fulgt flere islamistiske konto på sin TikTok-profil.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) vil holde en pressebrief klokken 11 om terrorangrepet i Brussel.