Antisemittisme

Stormet flyplass for å ta jøder på fly fra Tel Aviv

Søndag dukket det opp videoopptak på sosiale medier som viste en rasende folkemengde som løp gjennom flyplassen i Makhachkala, på jakt etter jøder som ankom fra Tel Aviv. Det var mer enn antisemittiske slagord og palestinaflagg som preget stormingen. Rasende muslimske russere tok seg ut på rullebanen og omringet flyet. 

Videoene av den rasende mobben på jakt etter jøder kan skremme noen og enhver. På X ligger det ulike opptak av stormingen.

Ifølge BBC har Russlands luftfartsbyrå Rosaviatsia opplyst at sikkerhetsstyrker senere fikk situasjonen under kontroll.

Myndighetene stengte flyplassen og den vil holde stengt til tirsdag, sier Rosaviatsia.

Seksti påståtte mobbdeltakere er arrestert, sier russiske nyhetsbyråer, med henvisning til det lokale innenriksdepartementet.

 – Vi kom for å drepe jøder

Et opptak av samtale med barn utenfor flyplassen, illustrerer til fulle hvordan jødehatet innprentes tidlig. Barnas ansikter er ikke synlige, men stemmene avslører at de ikke ennå er kommet i stemmeskiftet. Med lys barnerøst fortelles det at de er der for å drepe jøder. Med kniv.

Dagestan er en hovedsakelig muslimsk russisk republikk i Nord-Kaukasus og huser om lag 3,1 millioner mennesker på den vestlige kanten av Det Kaspiske hav. BBC utdyper:

Dagestans myndigheter uttrykte støtte til Gaza, men appellerte til innbyggerne om å holde seg rolige og ikke delta i slike protester. Det har vært omfattende protester internasjonalt mot Israels bombing av Gaza.

Dagestans guvernør Sergei Melikov fordømte pøbelinvasjonen av flyplassen i et innlegg på meldingstjenesten Telegram.

«Det er ingen ære i å kaste overgrep mot fremmede, gjennomsøke lommene deres på jakt etter passene deres!» han skrev. Han fordømte «angrep på kvinner med barn».

På X dukker det opp flere videoopptak fra samme russiske by. Opptakene viser at jakten på jødene ikke var avgrenset til flyplassen, men også spredte seg i byen. Noen opptak viser menn som sperrer veien, stopper biler og avkrever pass av førere og passasjerer. Andre viser hvordan store grupper samler seg utenfor et hotell der det angivelig skal være en jøde.

Sprer seg

Mens jødehatet syder til overflaten og gir seg utslag i direkte menneskejakt i Russland, dukker historiske paralleller også opp i Erdogans Tyrkia. På Facebook ble det delt et bilde som skal være av inngangen til en bokhandel i Istanbul.

Bokhandelens «Nei til jøder», som unektelig minner til forveksling om 30-tallets Tyskland, har også fått omtale i utenlandske medier.

Mens jødehatet vokser også tydelig her hjemme, med pro-Palestina-demonstrasjoner der det ropes antisemittiske slagord, har Norge altså som eneste nordiske land valgt å signere FN-resolusjonen om umiddelbar våpenhvile i Gaza i den form den ble framlagt av Jordan og øvrige muslimske stater, der angrepet 7. oktober ikke nevnes.

VG oppsummerte slik:

Utenriksministeren i Israel kalte det hele «avskyelig» og avviste blankt muligheten for våpenhvile.

Norges ferske utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa imidlertid at han er glad for å ha stemt for en resolusjon med bred støtte i verden. Og la til:

– Forhandlingene om resolusjonsteksten har vært preget av ulike syn blant FNs medlemsland. Det er ikke overraskende i en så polariserende konflikt, sa han fredag.

«Bred støtte i verden» der altså, med en selvvalgt taushet om at den brede støtten er fra islamske land.

Tøff minister

Mens både venstresiden og moskémiljøene her til lands påstår at krigen mellom Israel og Hamas primært er en krig om landområder, er det et lyspunkt at det finnes andre land som klarer å se det åpenbare: Det har med islam å gjøre.

Hillel Neuer rapporterte fra avstemningen, der den tsjekkiske forsvarsministeren Jana Černochová hadde en tydelig respons:

«For nøyaktig 3 uker siden myrdet Hamas over 1400 israelere, flere ofre for deres befolkning enn den militante islamistiske organisasjonen al-Qaida myrdet i USA 11. september. Og bare 14 land, inkludert vårt, har uttalt seg klart og forståelig mot dette enestående terrorangrepet utført av Hamas-terrorister! Jeg skammer meg over FN. Etter min mening har Tsjekkia ingen plass i en organisasjon som heier på terrorister og ikke respekterer den grunnleggende retten til selvforsvar. La oss komme oss ut.»

«Norges og Europas jøde er kanarifuglene i gruvene våre. Hvis de en dag slutter å synge, da er alt tapt.» Slik lyder dediseringen i Hege Storhaugs bok Islam. Den 11. landeplage.

Mens jøder bes om å skjule det faktum at de er jøder for å ivareta egen sikkerhet og jøder angripes av hatende masser, skal vi altså ledes til å tro at dialog og våpenhvile – uten at 7. oktober engang er nevnt – er løsningen. Sagt med andre ord skal vi altså tenke det som ikke er uttalt, men likevel skinner gjennom: Jødene har skylda.