Gjengkriminalitet

30-40 ungdommer skulle ta en jevnaldrende gutt på Kongsberg

Politiet i Kongsberg stilte mannsterk på stasjonsområdet mandag kveld. Bakgrunnen var nye bekymringsmeldinger om bevæpnet ungdom som var på vei til Kongsberg, der en jevnaldrende gutt var utpekt som mål. 

Laagendalsposten (LP) ble mandag kjent med at politiet i Kongsberg hadde fanget opp via sosiale medier at en gjeng på 30-40 ungdommer jaktet på en jevnaldrende gutt. Flere skulle ha med seg kniv og de kom til Kongsberg med tog fra ulike steder i Buskerud.

Machete, kjøkkenkniver, tapetkniv, balltre – noen bedre?

Politipatruljer fulgte med på jernbane-aksen mellom Kongsberg og Drammen hele mandags ettermiddagen. Det ankom flere ungdommer senere på kvelden, i tillegg til at det kom inn meldinger om at lokale ungdommer som opplevde seg truet av personer fra Drammen og Modum-traktene «som er kjent for å bære kniv». Sistnevnte er rimelig oppsiktsvekkende. For hvis politiet er kjent med ungdommer som bevæpner seg med kniv, må man jo spørre seg hvordan det har seg at de går fritt rundt.

Ifølge avisen løste saken seg uten spesiell dramatikk.

– Det var tale om personer som ryktes å være bevæpnet med machete, kjøkkenkniver, tapetkniv og balltre. Politiet fulgte med hele ettermiddagen, og på kvelden kom det noen som ble kontaktet av patruljen. En av dem ble bortvist fra Kongsberg og satt på toget på grunn av hissig oppførsel, forteller Morten Ole Pedersen, krimsjef i kongsbergpolitiet, og fortsetter:

– Det var ingen som truet eller viste fram kniv her, vel å merke så langt det politiet er kjent med.

Det er å håpe at hvis noen av de nevnte våpen faktisk ble benyttet, så bør politiet vite det.

Kjent mønster

På spørsmål fra LP om politiet vet noe om hva som foregikk, sier Pedersen at det er noe uoversiktlig, «men at mønsteret ligner noe vi har sett flere ganger tidligere i år. Det er noen som fornærmer andre.» Men så blir politiet straks mer uklar, for det kan være flere ting, påpekes det,  slik som «sjalusi og annet som blir tatt ille opp».

Pedersen presiserer at mye foregår på nett og det med «et veldig hardt språk», uten at det kommer noen eksempler.

Dette er ifølge han ungdomsmiljøer med steile fronter.

– Det er tydelig at det er noen miljøer som ønsker å vise at de kan komme når de vil, og ta hvem de vil. Noen av dem er kjente av politiet fra før, sier han til LP.

Problemet er vel at det er akkurat det de kan, for selv om politiet denne gangen fanget dem opp i planleggingsfasen og fikk stoppet dem, så vil jeg anta at de samme ungdommene raskt vi finne nye måter å kommunisere på. Så spørsmålet er igjen hvorfor antatt farlige ungdommer går fritt omkring.

En trend?

– Det anes en trend her, ettersom slike tildragelser har skjedd flere ganger i Kongsberg sentrum. Hvor bekymra er dere i politiet?

– Det jeg vet, er at det er noen unge som flere ganger har reist fra drammensregionen så vel som fra Ringerike og Hallingdal. De opptrer aggressivt og har med kniv, slagvåpen eller redskaper. Samtidig er det ungdommer i Kongsberg som vi vet driver med det samme, sier han.

Det er vilt hvis dette er en trend, hvor det mer eller mindre fremstår som politiet bivåner det hele – uten å få stoppet denne «trenden» for godt. Men det politiet er urolig for, er at «ungdommer tar med kniv eller slagvåpen som det i en opphetet situasjon kan bli lett å ty til».

Man må jo nesten kunne anta at når ungdommen bevæpner seg, så har de faktisk en intensjon om å ta i bruk våpenet, om det så er machete, kjøkkenkniv, tapetkniv eller balltre.

På spørsmål fra LP om hva politiet kan gjøre med denne trenden, svarer Pedersen:

– Vi oppretter saker der vi kan. Vi har hatt knivaksjoner der vi undersøker om folk har med seg den slags, så vel som slagvåpen. De siste to månedene har det vært en opphopning av unge mennesker som blir tatt. Men så er det jo ikke politiet alene som må jobbe med dette, det finnes andre medspillere i samfunnet slik som barnevernet. Men ikke minst bør foreldre og foresatte være flinke til å følge med sine egne. Oppdragelse starter hjemme, og det er en viktig faktor.

Politiet oppleves som så bondefanget at de ikke klarer å sette halen på grisen. Oppdragelse «starter» ikke hjemme, det er foreldres plikt å oppdra sine barn. Og når foreldre åpenbart ikke klarer å oppdra barna, må de stilles til ansvar. Når så ikke skjer, vet vi godt hvorfor. Dette er innvandrerforeldre – og da forventer vi ikke så mye og vi tør heller ikke stille foreldre til veggs med klar beskjed om hvordan vi vil ha det her i Norge.

Forstår ikke foreldrene dette, kan de heller ikke ha ansvaret for sine barn. «Medspillere» som barnevernet er dessverre også helt akterutseilt med sitt flerkulturelle kompetanse-spor, som mest av alt er en avsporing. Og i alle fall ikke til barnas beste.

Engstelig? Det er bare fornavnet.

LP følger opp med at mange barn blir ranet av andre barn på gata og frastjålet klær og telefon, og at mange blir engstelig av det som foregår. Og det skjønner politiet «veldig god»

– Vi i politiet ser en trend over hele landet. Noen av disse ungdommene har flere ranssaker på seg. Og det er jo skremmende i forhold til skadepotensialet, både blant de ungdommene som her nevnes og for uskyldige som rammes, sier Pedersen til avisen.

Og hvor langt har man tenkt å strekke det? Til noen barn/unge blir vansiret for livet eller drept? Hvordan tror politiet at fremveksten av gjengene i Sverige, og i Oslos for den saks skyld, faktisk skjøt fart? Jo, en måtte tilhøre en gjeng for å få beskyttelse. Å stå alene i den klankulturen som også ungdommen utviser, er livsfarlig. Da er du et potensielt bytte.

Drammens Tidende (DT) har flere ganger har omtalt ungdomsgjenger i Drammen, deriblant om en gjeng som holder til på Strømsø, som farter rundt i området. Leder for forebyggende enhet i Drammen, Geir Oustorp, forteller til DT at da politiet fikk høre om bekymringsmeldingene i Kongsberg, kontaktet de ungdomsmiljøene her i byen.

– Vi vet ikke hvem som står bak truslene, men kontaktet ungdommene her i Drammen og ba dem om å ikke reise til Kongsberg, sier Oustorp.

Han vet ikke om det er noe rivalisering på gang – men understreker at det nok «er to sider av saken».

– Ingen drar tilfeldig fra Drammen til Kongsberg. Det kan være en «beef» (slangord for krangel, red.) eller noe, jeg vet ikke om det handler om rivalisering eller om noen tøffer seg.

Om det er to sider av saken, så kan vi anta at begge er like dårlige. Ungdommer i Norge må lære at vi ikke aksepterer at uenigheter, rivalisering, sjalusi eller hva det måtte være, løses ved vold eller trusler. Ikke under noen omstendigheter, for vi vet veldig godt hvilke kulturer som aksepterer dette – og vi vet hvordan det står til i slike land.

DT forteller videre at ifølge Oustorp ble to ungdommer bortvist fra Kongsberg, begge er i tenårene. Den ene av disse er godt kjent av politiet fra tidligere, heter det. Men slike kjenninger av politiet synes ikke å frykte dette «kjennskapet» noe særlig, og i gjengen gir det sikkert status. Noen som kjenner lusa på gangen?

Sett ned foten. Nå.