Innvandring

Sverige vil satse på hardere returpolitikk

Tirsdag presenterte den svenske regjeringen og Sverigedemokraterna flere nye punkter i innvandringspolitikken. Disse inkluderer både mottaks- og retursentre, og et sterkere fokus på å holde migrantene utenfor allerede belastede områder. Allerede ved ankomst skal migrantene få informasjon om returordninger, og asylsøkere med avslag skal ikke lenger få bo hvor de vil. Som forventet er venstresiden "sjokkerte" og ankagene om rasisme og sågar nazisme florerer. 

Etter en vold- og drapsbølge uten sidestykke i nabolandet, forsøker regjeringen og SD å intensivere det såkalte paradigmeskiftet i svensk innvandringspolitikk. I forbindelse med at SD-leder Jimmie Åkesson og migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard (M) besøkte Migrasjonsverkets interneringssenter i Åstorp, ble de nye punktene presentert.

Åkesson oppsummerte i etterkant på Facebook.

Sentralt i endringene er altså ikke bare økt fokus på returpolitikk, men også etablering av flere interneringsplasser og egne retursentre, i tillegg til at samarbeidet med tredjeland skal økes.

Returfokuset skal også implementeres i mottaksarbeidet, og Tidö-partiene er enige om å etablere mottak hvor asylsøkere skal bo mens sakene deres behandles. Migrantene vil imidlertid kunne bevege seg fritt, men ha registreringsplikt. Dette begrenser muligheten for at asylsøkere kan bosette seg der de vil. Antallet interneringsplasser skal på sikt økes til 1.000, opplyste Åkesson og Stenergard.

Liv i leiren

Utgangspunktet må være at asylsøkere skal bo på mottak så lenge asylsøknadene er under behandling, for på denne måten å unngå at de etablerer seg i det som omtales som «utenforskapsområder», var hovedbudskapet på pressekonferansen, og det er tiltak som synes rimelige for å skjerme et allerede overbelastet svensk samfunn.

Svensk venstreside mener dog at politikken er grusom, menneskefiendtlig og rasistisk.

EU-parlamentsmedlem og Centerpartiet-politiker Emma Wiesner kunne meddele at hun «kaster opp».

Anders Lindberg, politisk sjefredaktør i Aftonbladet, hinter til at det handler om «leire», for å spille på at regjeringen og SDs politikk er nazisme i praksis. Samme Lindberg er kjent for denne debattformen, der han likestiller innvandringskritikk og innstramminger med drap og forfølgelse. Om ikke annet tydeliggjør han hvorfor mange fremdeles kvier seg for å mene noe kritisk om innvandring i Sverige.

Maria Malmer Stenergard minnet imidlertid om at det var den forrige svenske regjeringen, ledet av Socialdemokraterna. som innledet utredning om mottakssentre.

Stenergard får også støtte på X/Twitter, der Daniel Schatz har skrevet et betimelig innlegg.

Ser at det fortsatt florerer av irrelevante og usmakelige begreper i den migrasjonspolitiske debatten, denne gangen om regjeringens utredning om opprettelse av mottakssentre for asylsøkere.

Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg beskriver disse anleggene som «leirer», et begrep med konnotasjoner til fangeleire, arbeidsleire og konsentrasjonsleire.

Daniel Swedin, politisk redaktør i avisen Arbetet ironiserer over forslaget med den tyske teksten «Möchte alle Asylsuchenden in Sonderzentren unterbringen».

Man kan være sterkt kritisk til regjeringens asylpolitikk og utredning av mottakssentre. Men er det hensiktsmessig og saklig å karakterisere disse åpne anleggene som «leirer»? Vil folk bli sperret inne og frarøvet friheten? (antar at det verken er sommerleir eller speiderleir du sikter til, @anderslindberg)

Svensk venstreside kan godhetsposere så mye de vil, men det endrer ikke det faktum at det er akutt behov for innstramminger i den svenske innvandringspolitikken. Så spørs det bare om paradigmeskiftet kommer alt for sent.