Aktuelt

Mullahstyret i Iran hiver seg på KI-teknologi

Mullahstyret i Iran ønsker at den sjia-muslimske republikken skal bli ett av de ledende landene innen moderne teknologi, men det er ikke til befolkningens beste. De ønsker at kunstig intelligens skal hjelpe dem med å utstede fatwaer og kontrollere befolkningen bedre.

Det var ikke bare i Iran det kokte i gatene, men verden over. Iranske kvinner og menn protesterer heftig mot det iranske regimets kvinnehat. De brente den forhatte hijaben, kvinner klippet av seg håret sitt foran kamera i sinne og etter higen om frihet på Irans jord. Mullahene i Teheran kunne knapt annet enn å bivåne opprøret i verdens gater som ble utløst etter at Mahsa Amini (22) døde i moralpolitiets varetekt. Hennes dødssynd var å bruke hijaben feil.

Siden har det blitt mer stille og mullahregimet synes å ha gjenvunnet det meste av kontrollen – akkurat slik som iranere i eksil spådde. For de gir seg aldri, het det.

Kunstig intelligens

Noe av det første regjeringen i Iran gjorde, var å stenge internett. Den islamske republikken har i årevis forsøkt å skjerme og avskjære store deler av befolkningen fra påvirkning fra utlandet, og opptøyene ga dem legitimitet. Hvis noen, typisk unge mennesker, vil lese vestlige nyheter eller logge på sosiale medier, må de investere i en VPN-tilkobling.

Men nå har mullahstyret i Iran fått det for seg at den sjia-muslimske republikken skal på banen når det kommer til moderne teknologi.

Det skal bli slutt med å henge etter Vesten og de rike sunni-arabiske landene i Gulfen. Er det opp til landets leder Ayatollah Ali Khamenei skal Iran være «ett av de ti beste landene i verden når det kommer til kunstig intelligens».

Den ultrakonservative byen Qom, som først og fremst er kjent for sine fromme pilegrimer og islamske koranskoler, skal nå bli spydspissen for cutting-edge-teknologi, skriver Financial Times.

Skjerpet islamsk profil

I Qom skal turbankledde muftier eksprimentere med hvordan KI, kunstig intellignes, kan hjelpe dem med å fortolke lange korantekster og utstede fatwaer.

«Roboter kan ikke erstatte mullaher, men de kan være en pålitelig assistent som kan hjelpe dem å utstede en fatwa på 5 timer i stedet for 50 dager», sier Mohammad Ghotbi, leder i en statlig organisasjon i Qom som jobber for å fremme veksten av teknologiselskaper.

I årevis har Irans rundt 200.000 imamer vært de viktigste forkjemperne for å bevare tradisjonelle og muslimske verdier – og bekjempe moderne utvikling.

Nå er håpet at satsing på den avanserte teknologien på en og samme tid kan gi inntrykk av at det konservative mullahstyret er villige til å modernisere seg og at den kan brukes til å skjerpe landets islamske profil. Men det er neppe noen av den frihetssultne delen av befolkningen som lar seg lure.

Siden en stor andel av Irans øverste mullaher og imamer er over 80 år blir det neppe de som kommer til å omfavne robotgenererte fatwaer, men den konservative yngre generasjonen har allerede kastet seg ut i teknologi.

Islamsk verktøy

Da Ayatollah Khamenei oppfordret landet til å kaste seg inn i den moderne teknologiske tidsalder, sa han blant annet at «verktøyene endrer seg … det som ikke endrer seg, er målene til den islamske republikken.»

Det iranske mullahregimet har allerede importert overvåkingsteknologi fra Kina i stor skala. I dag er det kameraer i trafikken og andre offentlige steder, som ikke minst filmer og gjenkjenner kvinners ansikter for å identifisere om de som bryter landets islamske kleskodeks.

Hvis en kvinne blir tatt i å ikke ha på seg hijab på riktig måte, får hun en advarsel på mobiltelefonen. Gjentatte advarsler kan føre til bøter og i siste instans fengselsstraff.

KI skal ikke bare bidra til at mullahregimet får enda mer kontroll av befolkningen, de har også ambisjoner om å gi befolkningen informasjon om helse, lære dem om psykologi og tilføre underholdning – alt i islamsk navn, selvsagt.

Man kan jo undre seg over om dem som har brakt frem KI tenkte at det kunne benyttes for å undertrykke befolkninger enda mer?