Kriminalitet

Kristiansand rystes av nytt dobbeltdrap

28. mars i fjor ble Khadijeh Saed (20) og Najah Alsharaa (42) funnet hardt skadet i Kristiansand, og begge døde etter kort tid. I går var et nytt dobbeltdrap et faktum i sørlandsbyen, denne gang en mor og hennes åtte år gamle datter. Politiet er sparsomme med detaljene, men utelukker verken flere gjerningsmenn eller at siktede kan ha forlatt landet.

Kadijeh og Najah ble drept i Kristiansand i fjor av mannen som var henholdsvis deres far og ektefelle. Med hammer og kniv angrep han dem med sønnen sin som vitne. Skadene var så omfattende at de døde etter kort tid. Vi dekket saken bredt, og dommen falt ikke før i år.

Nå er Kristiansand igjen åsted for et dobbeltdrap. VG oppsummerer slik:

Onsdag ettermiddag fikk politiet melding om en alvorlig voldshendelse på en adresse i Vågsbygd. Da de rykket ut til stedet, fant de en mor og datter død.

VG fikk tidligere torsdag opplyst at politiet nå jakter på en mann i 40-årene etter dobbeltdrapet.

Kort tid senere opplyser politiet at en person er siktet for drap. Vedkommende er etterlyst internasjonalt.

Personen som er siktet skal ha bodd i boligen der de to drepte ble funnet, men politiet har ikke gått ut med verken beskrivelser av den siktede mannen eller identiteten til de drepte.

Huseier sier til VG at mannen har leid en hybel i huset i omtrent en måned. Eieren bor ikke selv på adressen og har møtt mannen to ganger.

– Jeg har ingenting vondt å si om ham, sier huseier.

Sprikende opplysninger

Det er altså ikke opplyst hvorvidt det kan være snakk om et æresdrap i Kristiansand. Det politiet opplyser er at de ikke kan utelukke verken at det er andre eller flere som har begått drapet, og at den siktede muligens har rømt landet.

VG skriver at meldingen til politiet om voldshendelsen kom klokken 13.21 onsdag. VG har snakket med en nabo som var hjemme i 13-tiden:

– Jeg hadde på meg øreplugger, men hørte skriking og hyling på høyt nivå, fortalte naboen.

Hvorvidt skrikingen var lyden av ofrene som ble drept eller av den besøkende som fant de døde, vites ikke. KRS/Nettavisen har snakket med flere som kjente den avdøde moren. En venninne som Nettavisen har snakket med beskriver at avdøde etterlater seg to barn.

– Jeg forstår ikke dette. Jeg er sjokkert. Hun var veldig snill, sier kvinnen til KRS, onsdag kveld.

Hun ønsker ikke å stå fram av hensyn til de etterlatte. Kvinnen forteller at den drepte etterlater seg to barn. Om en drøy måned skulle hun bli bestemor.

– Det er to måneder siden bestemte hun seg for å flytte fra mannen. Det skulle skje etter sommerferien, forteller hun.

Mens mannen flyttet til sentrum, ble hun og datteren boende i huset.

Opplysningene om hvem som har bodd i huset framstår dermed noe sprikende, der det på den ene siden skal være snakk om en ektemann som har flyttet vekk, mens det på den annen side omtales en mann som har flyttet inn i en hybel i samme hus.

Søk i grunnboken i eiendomsregisteret viser at boligen er eid av to personer med ikke-vestlige navn, uten at noen av dem nødvendigvis er knyttet til dobbeltdrapet.

Det som synes vesentlig er at politiet frigir informasjon om hvem de drepte er – og ikke minst hvem siktede er, men på pressekonferansen sa politiet følgende:

– For politiet er det nå viktig å formidle at en siktelse i en straffesak ikke betyr at vedkommende er gjerningsperson. Vi holder fortsatt alle muligheter åpne og vi utelukker ikke at det kan være andre eller flere gjerningspersoner, sa politiinspektør Cecilie Pedersen i Agder politidistrikt.

-Folk er redde

Miljøarbeider Hussein Al-Kharasani er intervjuet både i VG og i Nettavisen.

Han skal ha kjent til personene på adressen og beskriver dem som gode mennesker, og sier til begge aviser at hendelsen er sjokkerende og svært tragisk.

– De unge er nysgjerrige på hva som har skjedd. Vi vil møte dem som voksne og gi dem muligheter til å komme med følelser, tanker og spørsmål, sier Al-Kharasani til VG.

Til Nettavisen sier han at folk også er redde.

– Alle medieoppslagene fra den siste tiden, gjør folk ekstra redde. Nå som dette har skjedd i tillegg skaper det større frykt.

Det er ikke helt lett å vite hva han mener med at «medieoppslagene gjør folk ekstra redde», for det er vel strengt tatt hendelsene mediene beskriver som er grunnen til økende frykt. Kristiansand har vært hardt rammet av tiltakende voldskriminalitet blant ungdom og et innvandrermiljø som har vakt stor bekymring. Dobbeltdrapet i fjor var også en skremmende hendelse som rystet lokalsamfunnet, og det er ikke rart om nok et dobbeltdrap utløser enda større frykt.

Med minst en dobbeltdrapsmann på flukt ville det vært merkelig om ikke lokalmiljøet var redde.