Lov og rett

Huff, enda en ulydig ektemann

Det er åpenbart en forjævligsering av ekteskapstilstandene på gang blant norske toppolitikere, for å bruke Raymond Johansens (Ap) uttrykk. Det er jo noe skikkelig herk med disse ektemennene som ikke klarer å holde seg unna aksjehandling selv om hustruene har gjort absolutt alt de kan for å holde habilitetsstiene rene. Vanntette skott og full tillit, alt er øyensynlig forgjeves - nå også for tidligere statsminister Erna Solberg (H). Men tårer og pekefingre har det med å funke. 

Mens de siste dagene har vært preget av Partiet Sentrums åpne flørt med fundamentalistene i Islam Net, lav valgdeltakelse og en blå politisk bølge over landet, har det antakelig vært kjipe dager for de stortingspolitikerne som ikke sto til valg i denne omgang. Man kan i alle fall levende se for seg at det har vært muggen stemning i to spesifikke soverom – rommene der henholdsvis Huitfeldt og Flem og Solberg og Finnes skal falle til ro for natten.

Det har unektelig eimen av utroskap over seg, selv om Anniken Huitfeldt insisterte på at ektemannen Ola Flem satte sin ære i å holde henne «uvitende inhabil». Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes har visstnok ikke satt sin ære i det, og i dagens pressekonferanse var det behov for å dra fram det kvinnelige skytset for Solbergs del. Tårene måtte fram.

Til tross for at Sindre Finnes allerede høsten 2013 fikk klare advarsler fra Statsministerens kontor om å ikke handle aksjer, så durte han likevel i vei bak ektefellens rygg – og med skjelvende leppe, snørr og tårer kunne Høyre-lederen fortelle han hadde balansert porteføljen før årsskiftene slik at den var tilsynelatende lik året før. Dermed så det ut som om han ikke handlet noe særlig, men det gjorde han unektelig. Nettogevinsten ble over tid til 1.800.000 kroner for ektemannen, ifølge Solberg.

– Tillitsbrudd er alltid vanskelig, ekstra vanskelig i en familie og et ekteskap. Det gjør vondt for meg å være så hard mot Sindre som jeg er i dag, men fordi vi er gift og har felles økonomi, har dette direkte påvirkning på hvordan jeg kan utøve mine oppgaver, fikk Solberg snufset fram.

Veloppdragne

Jeg tror det var akkurat i det snufset at det ble fryktelig klart for meg hvorfor en samlet venstreside, men Høyre som en god etterdilter, har insistert så ettertrykkelig på at HRS er rasister, ekstremister og fandens oldemor.

De er så vant til å juge selv at de rett og slett ikke klarer å fatte at andre snakker sant.

For hvor troverdig er det at denne kleptogjengen med tiår etter tiårs erfaring i politikken ikke forstår de aller mest forståelige regler? Det er selvsagt ikke troverdig overhodet, men de insisterer på at vi skal tro dem. De er så bunnløst naive, fastholder de, den ene etter den andre, mens vanlige folk forventes å tro at det er fullstendig tilfeldig at alt pendlerboligsnusk, alle habilitetssaker og all påfølgende økonomisk vinning er helt tilfeldig, at det er menneskelige feiltolkninger av regelverk de etter beste evne har forsøkt å følge. Deretter gjør de det til et poeng at det er menneskelig å feile, som om feilene de har begått egentlig er uttrykk for vanlige og feilbarlige de er, og at de i kraft av naivitet og feilbarlighet kanskje er enda bedre representanter enn før.

Forvalter Jan Petter Sissener sier i Nettavisen at han ikke skjønner hvor de får oppdragelsen sin fra, men jeg tror han skjønner det helt utmerket godt, for dette er politikeroppdragelse – årelange øvelser som langt overgår innsatsen man må legge i deltakelse i en vanlig skolerevy.

Utro mot folket

Økokrim vil selvsagt vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning av mulige brudd på verdipapirhandelloven etter Sindre Finnes’ aksjehandler, men vi kan jo huske hva Økokrim besluttet vedrørende Huitfeldts ektemann. De bør etter alle solemerker lande på samme konklusjon, om de ikke skal framstå så Ap-tilknyttet som de i realiteten er, for prinsipielt er begge sakene alvorlige habilitetssaker.

Selv om Solberg sier hun er sikker på at hun ikke har gitt ektemannen innsideinformasjon, betyr det selvsagt ikke at han likevel ikke kan ha tusket til seg informasjon i årenes løp. Selv utro ektemenn, eller kanskje særlig utro ektemenn, holder øye med konas bevegelser.

Slik det framstår er det først og fremst Solberg selv som er bedratt, men ved å beholde både posisjon og ektemann får likevel Solberg en kraftig ripe i lakken, en ripe som i høyeste grad er fortjent.

Folk er drittlei disse overklasseproblemene toppolitikerne havner i, for det handler alltid om vilje og evne til å gjøre rimelig bedritne ting. Så tror jeg nok likevel ikke Solberg skal noe sted, hun blir sittende der hun er fordi hun har grått offentlige tårer og forberedt ektemannen like offentlig på en skikkelig runde skrik og skrål på hjemmefronten – mens hun allerede har tilgitt ham ved å si at han må selge eller fryse alle aksjer i forbindelse med neste stortingsvalg.

Det beste hadde faktisk vært om hver eneste politiker som havnet i habilitetskriser eller i andre snuskete, økonomisk vinningsskriser hadde skamvett på å gå på dagen, slik som Ola Borten Moe gjorde. Slik hadde de i alle fall inngitt noen form for tillit. Det er for fanden ikke Sindre Finnes eller Ola Flem som  kjører folks tro på demokratiet til bristepunktet. Vanlige folk har aldri valgt dem.

Hovedillustrasjon: Skjermbilde NRK