Fundamentalisme

Det nye Frankrike: Rektor trues med halshugging grunnet islam-nekt

Frankrike har innført forbud mot islamske klær fra barnehager til universitet. En av reaksjonen har vært trusler om å halshugge en rektor dersom forbudet håndheves. En slik trussel er effektiv i landet som opplevde nettopp halshugging i islams navn av læreren Samuel Paty. Halshuggingen av Paty var et historisk veiskille, et før og etter, i makt-islams navn.

Drapet av Samuel Paty 16. oktober 2020 markerte et før og etter for friheten i de fransk skolene. Paty, som viste Muhammed-karikatur i undervisningen om ytringsfriheten, ble i flere dager før drapet truet av ikke minst muslimske foreldre, som satte i gang aggressive kampanjer. Kampanjene ledet frem til at hodet hans ble funnet på en gate i den parisiske forstaden Éragny-sur-Oise. Sjokkbølgene veltet utover Europa.

Det finne si dag antakelig ikke en eneste lærer som vil våge å vise en Muhammed-karikatur i klasserommet. Paty-drapet hadde i så måte en formidabel effekt. Drapet var et angrep på den franske verdsligheten så vel som på ytringsfriheten.

Truet med halshugging

Da de franske skolene åpnet etter sommeren for snart to uker siden, ble dette markert med forbud mot islamske klesdrakter som abaya (sid kåpe/kappe, jenter) og kamiz (gutter, vid kjortel). De franske republikken er intenst opptatt av verdsligheten i skolene, og som undervisningsministeren Gabriel Attal sa det; elever skal ikke kunne identifiseres religiøst ut fra hvordan de kler seg. Forbudet handler først og fremst om å frata islam makt i skolene.

– Abaya og andre religiøse symboler hører ikke hjemme på skolen. Når du går inn i et klasserom, skal du ikke kunne identifisere religionen til elevene bare ved å se på dem, sa utdanningsministeren da forbudet ble kunngjort.

Religiøse symboler og hodeplagg ble forbudt ved lov i 2004. De siste årene har flere og flere elever iført seg abaya, som den franske regjeringen har tolket som en måte å utfordre Frankrikes lov som krever at skolene skal være et fristed der religion ikke hører hjemme. Da skolene startet opp for sju dager siden møtte 300 elever frem iført abaya eller kamiz, kun 67 elever nektet å ta av seg disse islamske klærne og ble utvist med et brev i hånden til foreldrene om verdien av verdslighet.

Det var ikke minst rektorer i de franske skolene som etterlyste et forbud, dette for selv å slippe unna det personlige ansvaret ved å forby islamske klær og slik bli utsatt for samme hatkampanjer fra fundamentalistisk hold slik Paty opplevde. Rektorene mente at et forbud vil frigjøre dem fra press dersom man som rektor vil opprettholde verdsligheten i skolen.

I byen Clermont-Ferrand reagerte nylig en muslimsk far aggressivt på det nye forbudet. Datteren møtte opp på skolen iført abaya og ble utvist. Samme dag ringte faren til rektor og to andre i skoleledelsen og truet med å halshugge rektoren. Faren risikerer nå fem års fengsel, melder Doku.

Utdanningsminister Attal lovet sin fulle støtte til skolens ansatte, som inkluderer politiovervåking av skoleområdet.

– Frankrikes skoler testes daglig av islamistisk fundamentalisme som prøver å innføre sin lov. Vår fasthet må være usvikelig i møte med republikkens fiender, kommenterte Laurent Wauquiez, lokalpolitiker for Republikanerne der skolen ligger.

Attal omtaler truslene som «ekstremt sjokkerende».

«Islamofobisk og rasistisk»

Fra barnehage til universitet er skolen sekulær i Frankrike, noe som betyr at det ikke er plass for religiøse attributter, kommenterte president Emmanuel Macron den nye loven.

Det siste abaya-forbudet har utløst debatt i Frankrike og også satt i gang en fundamentalistisk kampanje der Frankrike igjen blir pekt ut som islamofobisk og rasistisk for sin kamp mot det staten ser på som sosialt skadelig separatisme og islamisme.

Drapstrusler mot ansatte i nasjonal utdanning har fått økt oppmerksomhet i Frankrike siden Paty ble halshugget av en 18 år gammel tsjetsjensk muslim. En rekke andre lærere og professorer har blitt utsatt for drapstrusler av islamister de siste årene og har fått personlig beskyttelse.

Mannen som truet med halshugging av rektoren er ikke tidligere kjent av politiet.

Hovedillustrasjon: HRS