Aktuelt

Al-Qaida: – Islams folk i Sverige, Danmark og Europa, hevnens plikt ligger hos dere

Terrororganisasjonen al-Qaida har sendt ut en oppfordring til muslimer i Sverige og Danmark spesielt, og Europa generelt, om å iverksette voldelige, dødelige hevnaksjoner i kjølvannet av koranbrenningene. Den danske storavisen Berlingske har intervjuet tre ulike eksperter som alle sier det samme: Terrortrusselen er særdeles alvorlig. 

Terrororganisasjonen al-Qaida delte natt til mandag en kunngjøring via al-Qaidas sentrale propaganda- og mediebyrå, As-Sahab, der de oppfordrer muslimer i de nordiske landene til å hevne koranbrenningene.

I et innlegg på det sosiale mediet X (tidligere Twitter), har Tore Refslund Hamming, Ph.D. i militant islamisme, forklart budskapet i kunngjøringen i klartekst. Han skriver at al-Qaida fokuserer direkte på at koranbrenningene i Danmark og Sverige var et koordinert angrep på alle muslimer i landenes befolkninger og regjeringer. I flere kommentarer under innlegget på X gjengir han hva terroristene skriver – i oversatt form. Han skriver at al-Qaida uttrykker at europeere «ikke har lært noe av Charlie Hebdo» og at de berømmer muslimer i Europa som har stått opp mot koranbrenningene.

Forskeren skriver videre at meldingen inneholder konkrete oppfordringer til å angripe Danmark og Sverige.

«Islams folk i Sverige, Danmark og hele Europa – hevnplikten ligger hos dere», skriver al-Qaida ifølge Refslund Hamming.

Ifølge Magnus Ranstorp er al-Qaidas budskap klar:

«Drep alle som er involvert i koranbrenning. Brenn eller spreng ambassader. Drep diplomater. Opprett små lokale celler.

Han insisterer også på at al-Qaida skriver at Danmark og Sverige ikke har tatt lærdommen av Charlie Hebdo, som han tolker som en trussel mot journalister og vestlige medier, skriver Berlingske.

Ranstorp er også en sentral ekspert når svenske Expressen dekker trusselen fra terrororganisasjonen. Til Expressen sier Ranstorp at «dette er en av de mest eksplosive og bredeste truslene» han noen gang har sett fra al-Qaida, og at terrortrusselen nå er større enn på lang tid. Han snakker da om trusselen mot Sverige, men understreker til Berlingske at han tror trusselen mot Danmark er tilsvarende stor.

Magnus Ranstorp er ikke i tvil om at al-Qaidas kunngjøring innebærer en økt terrortrussel mot Danmark.

«Det øker trusselen om terror i Danmark. Det er aldri bra å bli nevnt av disse menneskene i det hele tatt, men dette er en fatwa der al-Qaida sier at det er muslimers plikt å angripe Danmark», sier han.

Han understreker at selv om grener av al-Qaida og Den islamske staten har rettet sitt sinne mot bestemte individer tidligere, er det svært uvanlig at al-Qaida kommer med en så sterk og bred oppfordring om å drepe dansker og ødelegge danske mål.

Trusselen innad

Spørsmålet som gnager både Ranstorp og Hamming er hvorvidt det finnes muslimer i de nordiske landene som vil ta oppfordringen fra terrororganisasjonen. De tror begge at trusselen mot utenlandske ambassader er størst, men det er umulig å vite hvorvidt det sitter voldsparate al-Qaida-sympatisører i de nordiske landene også.

Det samme sier Mona Kanwal Sheikh, seniorforsker i islamisme ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS), som vurderer at trusselen mot de nordiske land utvilsomt øker når landene omtales direkte.

– Er det folk der ute som kan tenke seg å svare på en slik oppfordring?

– Problemet med det som en gang ble kalt selvradikalisert – individer som sitter bak skjermen og ideologisk er enige med al-Qaida – er dessverre ikke løst. De er ofte vanskeligere å identifisere fordi de ikke er en del av et miljø eller en menighet som etterretningstjenestene kan holde øye med, sier hun til Berlingske.

At teroristenes «omland» er stort er velkjent. I etterkant av karikaturkrisen har ekspertene gått vekk fra å bruke begrepet «selvradikaliserte». Erfaringsvis er «nye» terrorister knyttet til ulike terrororganisasjoner eller terrorsympatiserende miljøer selv om de ikke fanges opp av etterretningstjenestene. Så må det også nevnes at Sverige i særdeleshet har et stort islamistmiljø, større enn både det danske og norske.

Norge er ikke nevnt av al-Qaida, men faller inn under «resten av Europa». Det er likevel verdt å merke seg et åpenbart faktum: Mens Sverige og Danmark er på vikende front og begge lands regjeringer går inn for å finne måter å forby koranbrenning på, har regjeringen i Norge, dog famlende sådan, fastholdt at det ikke skal bli noe norsk forbud. Registrert hvem som trues, det er ingen grunn til å tenke at forbudssnakk og godprat er nok til å blidgjøre terrorister.