Innvandring

Politidrapet på Nahel har satt Frankrike i brann – storavisen Le Figaro refser Macrons uttalelser

17 år gamle Nahel ble drept av politiet under en trafikkontroll i det innvandrertette Nanterre natt til tirsdag. Politidrapet har utløst voldsomme opptøyer, og i løpet av natten har 2000 operative opprørspolitibetjenter forsøkt å få kontroll over angrep mot rådhus, politistasjoner, et fengsel og skoler. Det er bilbranner og boliger i fyr, og president Emmanuel Macron har fordømt skytingen og kalt den «utilgivelig». På lederplass reagerer storavisen Le Figaro på Macrons uttalelser. Politimannen er i praksis dømt før noen rettssak, skriver avisen, og mener Macron framstår usikker og har en "utvetydig visjon om en republikk som automatisk er skyldig i møte med "de unge"."

Våre tapte territorier er en kruttønne, heter det i Le Figaro.

FIGARO-REDAKSJONEN – Dramaet i Nanterre er den hemmelige frykten som hjemsøker alle statsledere. Når ettergivelsen er gjennomgående, er det politiet som settes i frontlinjen: det er en kruttønne som venter på gnisten.

«Ingenting rettferdiggjør en ung persons død,» sa republikkens president. Dette var et uttrykk for helt grunnleggende humanitet. «Utilgivelig», fortsatte han, og fordømte faktisk politimannen som drepte unge Nahel. Merkelig praksis med uskyldspresumsjonen. Bildene er fryktelig sjokkerende, men rettferdighet er ikke et skjermbilde; det er retten, ikke Emmanuel Macron, som skal avgjøre om drapshandlingen gjør politimannen skyldig i lovbrudd. Om så er, hvorfor utløser det automatisk brann i deler av våre forsteder? Frankrike er en rettsstat, og det er opp til domstolene å dømme. For politiets tabber, de er eksemplariske.

«Det er ingen begrunnelse for å brenne biler, skoler, antenne rådhus», burde derfor garantisten for offentlig orden ha fortsatt. Han gjorde ikke det. Hans usikre ord fjerner ham fra Nicolas Sarkozy og bringer ham nærmere François Hollande. En utvetydig visjon om en republikk som antas skyldig i møte med «de unge».

Når til og med presidenten konkluderer med at politimannen bærer all skyld og har gjort noe utilgivelig før saken er etterforsket og ført for retten, har vi i realiteten forlatt et rettssamfunn, der enhver umyndig kriminell alltid er et barn og skal forstås som ikke bare det, men også som uskyldig og undertrykket, i politiets vold så å si, er essensen i redaksjonens kommentar. Og de har rett – det er ikke vanskelig å se tilsvarende parallell, om enn i mikroperspektiv, her i Norge, der en rektors irettesettelse av kvinnediskriminerende oppførsel karakteriseres som et overgrep.

Verre er det dog i Frankrike, og bakteppet for politiets tilstedeværelse og trafikkontroller nattestid i Nanterre er at området er det som omtales i franske aviser som «tapt territorie». I 2017 vedtok Macron en strategi for å ta tilbake kontrollen i disse områdene, og den utakknemlige oppgaven er det operativt politi som skal utføre. Når Le Figaro beskriver politiet som en gnist som kan antenne en kruttønne, er det ikke grunnløst. For Frankrike står bokstavelig talt i brann etter at Nahel ble drept, og det muslimske miljøet koker i sinne.

Voldsomme opptøyer

En rask titt på Twitter gir et bilde av hvordan det ser ut. Der finner man også videoen av selve trafikkontrollen og politidrapet. Der ser man at 17-åringen tydelig nekter å etterkomme politiets beskjed om å gå ut av bilen, før han spinner i vei, den ene politimannen avfyrer et skudd og bilen havner i en lyktestolpe i enden av gaten.

Også opptøyene er filmet, og det er ikke opptøyer bare i Nanterre, de har spredd seg til flere byer utenfor hovedstaden. Ulike opptak lagt ut på Twitter viser også de ulike reaksjonene i kommentarfeltene. Muslimske latterfjes over politimenn som skades, opprørte, forståelsesfulle folk på politisk venstreside, rasende franskmenn, de er der alle sammen.

Allahu akbar-opptøyer

Det ser ut som en krigssone, og president Macron kan ikke godt nekte for at det har noe med islam å gjøre, selv om han framholder at politiets drap på den algeriske unggutten må fordømmes. Det er ikke bare avisen Le Figaro som reagerer. Mange uavhengige journalister har postet opptak og kommentarer på plattformen, og Amy Meek skriver:

‘Allahu Akbar’-opptøyer brøt ut i Frankrike etter politiskyting av 17 år gamle Nahel med en lang kriminell historie

Nok en gang utløser islamske migrantmiljøer sitt destruktive potensiale med opptøyer, angrep, branner, plyndring og voldsom ødeleggelse av offentlige tjenester finansiert av milliarder av skattebetalerpenger i årevis.

Emmanual Macron og hans venstreorienterte kabal bør også holdes ansvarlig for disse angrepene, siden deres underkastelse bare oppmuntrer de radikale.

(Hør på det islamske kampropet som blir ropt i bakgrunnen)

Andre igjen påpeker at tilsvarende opptøyer ikke skjedde etter eksempelvis det bestialske drapet på Lola, Den franske jenta Lola (12) ble funnet død, halshugget og bakbundet i en koffert i Paris. Drapet rystet Frankrike og vekket avsky, men ingen opptøyer, ingen kollektive angrep på muslimer, selv om en av de mistenkte, en kvinne fra Algerie, straks ble avdekket å oppholde seg i Frankrike tross at oppholdstillatelsen hadde gått ut.

Borgerkrig

Vi minnes Frankrikes forrige forsvarssjef, general Pierre de Villiers, som i 2020 advarte mot borgerkrig i Frankrike. Generalen mente at ettergivenhet er feil strategi overfor islam, og han uttalte i et intervju i RTL:

– Vi skal ikke akseptere at muslimsk ungdom krever et liv i daglig bønn i moskeen, når vi samtidig vet at det er der de radikaliseres. Vi skal ikke ha respekt for deres uttalte behov for en åndelig dimensjon i livet når salafismen lurer i bakkant.

– Det er ekstremt farlig når salafismen allierer seg med politisk ledelse, og det er i praksis det som skjer.

– Vi ser i dag mengder av ungdom uten jobb, uten framtidshåp, og vi overlater dem til moskeene i stedet for å ta tak i dem og stille krav. Krigsretorikk brukes om viruset, men ikke om den reelle krigen, konstaterer de Villiers.

– Det riktige å si er at vi er i krig mot radikal islam. Det er en krig vi både er oppi allerede, men som mest av alt ligger foran oss. Vi har mennesker i vårt land som vil lede denne krigen med barbarisme – ikke som et middel, men som en lære. Barbariet ønsker å utrydde vårt samfunn og erstatte det med sharia.

– Vi må være oppmerksomme på at dette er tilstanden i Frankrike i dag. Det må reageres. Når en lærer halshugges på åpen gate for å undervise om ytringsfrihet, må man forstå at landet er i en krigstilstand. Vi gjennomlever angrep etter angrep, men det finnes ingen balanse i mottiltakene.

Generalen konkluderer med en dyster prognose:

– Fortsetter landet som dette, er borgerkrig et uunngåelig resultat i framtiden.

Tilstanden i dagens Frankrike er at det finnes reelle krigssoner, der opprørspoliti i tusentalls forsøker å gjenopprette ro og orden, mens rasende innvandrere og politisk venstreside beskylder dem for systematisk rasisme. Det ser dystert ut for Frankrike.