Aktuelt

Oslo Ap i fritt fall

Arbeiderpartiet er nede på 15,7 prosent på NRKs måling fra mai. – Dette er jo et forferdelig resultat for Arbeiderpartiet, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen. – Altfor dårlig, erkjenner byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Det er ikke bare nasjonalt det går elendig for Ap. Også i Oslo er partiet i fritt fall – og det kan bli litt av en kræsjlanding i kommunevalget 11. september.

15,7 prosent er den laveste oppslutninga til Ap noensinne på NRKs målinger, melder statskanalen. Ved 2019-valget fikk Oslo Ap 20 prosent av stemmene.

– Nå skal vi jobbe steinhardt fram mot den eneste målinga som betyr noe. Den som er 11. september, sier Johansen.

Høyre fosser frem

Den store vinneren på denne målingen er – som nasjonalt – partiet Høyre. De får 34,6 prosent, som er opp hele 9,2 prosentpoeng fra 2019-valget. Også SV gjør det bra. De får 12,5 prosent, opp 3,4 prosentpoeng sammenlignet med sist valg.

MDG ser imidlertid ut til å ha mistet grepet om mange av sine velgere. De ender på 9,9 prosent mot 15,3 prosent i 2019-valget. Det betyr at i denne målingene er Ap på samme nivå som MDG var ved valget.

– Og skulle man havne på dette resultatet her, så er det noe i nærheten av en katastrofe for Oslo Arbeiderparti, påpeker valg-analytiker Svein Tore Marthinsen.

Så mens noen ser katastrofen i hvitøyet, kan andre begynne å tro på et maktskifte i hovedstaden.

– Det er veldig hyggelig, sier Høyres førstekandidat Eirik Lae Solberg.

Sammen med FrP (4,5 %) har de over 40 prosent av stemmene, som er mer enn dagens byrådspartier (Ap, MDG og SV) til sammen, som utgjør 38,1 prosent på denne målingen. Skulle dagens byråd fortsette, måtte de ta inn Rødt, som har 7,1 prosent og ligger dermed stabilt fra siste valg.

Solberg tolker målingen som et tydelig signal om at velgerne ønsker en ny retning for byen og et nytt flertall.

Småpartier kan bli jokeren

Ifølge valgforsker Marthinsen viser målingen at makta kan bikke begge veier ved valget. FrP, som Høyre må ha med på laget, går ned med 0,8 prosent sammenligna med valget i NRKs måling.

– De burde gjorde det bedre. Og klart, internt bråk, som det har vært mye av i Oslo Frp, er ikke veien å gi hvis man vil løfte partiet, sier Marthinsen.

FrPs ordførerkandidat i Oslo, Lars Petter Solås, er fratatt sitt medlemskap i partiet etter at han oppførte seg uakseptabelt i fylla på et nachspiel, der også journalister deltok, i forbindelse med partiets landsmøte i slutten av april. Slikt skaper selvsagt ikke tillit til partiet.

Skal det til et borgerlig maktskifte i hovedstaden må etter all sannsynlighet Venstre og kanskje flere av småpartiene inviteres med. Venstre får 6,7 prosent (opp 0,9 prosentpoeng, som gir fire representanter i bystyret), mens Industri- og næringspartiet får 1,7 prosent (en inn i bystyret) og Norgesdemokratene  får 1,2 prosent (en inn i bystyret). Folkets Parti (tidligere Folkeaksjonen nei til mer bompenger) får 2,7 prosent på målingen, som gir to representanter i bystyret.

Med den ledelsen som Høyre har tatt i Oslo, skal det mye til for at Ap klarer å reise seg igjen. Dessuten er mange Oslofolk sjokkert over den autoritære stilen som dagens bystyre opererer med, hvilken ikke minst skyldes MDG, SV og støttepartiet Rødt. Når økonomisk nedtur nasjonalt rammes på toppen av alle de utgifter bystyret legger på Oslofolk, da kan det være at folk stemmer med lommeboka.

Kriminalitetsutviklingen i Oslo taler heller ikke for dagens byrådspartier, og de har gjennom hele perioden benektet realitetene. Det endrer seg nok i valgkampen – og da skal vi atter en gang høre på byrådsleder Johansen og hans venner om alle løsningene de sitter på. Tro det den som vil.